28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Oproep aan Nederlands kabinet: maak excuses

HomeMediaAD | Oproep aan Nederlands kabinet: maak excuses
Aboutaleb deed zaterdagavond een oproep aan het Nederlandse kabinet om excuses te maken ‘voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend’.

Willemstad – Het was afgelopen zondag, 1 juli, precies 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Bij de herdenking deed de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, een oproep aan het kabinet-Rutte II om eindelijk eens officiële excuses te maken.

De herdenking van het einde van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen werd zondagmiddag herdacht bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Onder andere minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen hielden een toespraak.

In 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een ‘mensonterende praktijk’ en een ‘schandvlek in onze geschiedenis’. En in 2001 betuigde toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel ‘diepe spijt’ voor het slavernijverleden. Hij verklaarde toen dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses door de Nederlandse regering. Die zijn tot nu toe nooit gemaakt. ‘Excuus’ is een beladen term omdat Nederland hierdoor mogelijk ook juridisch aansprakelijk kan worden gesteld. Aboutaleb deed in dit kader zaterdagavond al een oproep aan het Nederlandse kabinet om excuses te maken ‘voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend’.

,,Asscher heeft diepe spijt betuigd. Een mooi gebaar dat paste bij die tijdsgeest”, zegt Aboutaleb. ,,De volgende stap is excuses. Daar roep ik het kabinet toe op. Zodat we een punt kunnen zetten achter slavernij, een donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis.”

Slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863. Aboutaleb refereerde er fijntjes aan dat de tot slaaf gemaakten in de Nederlandse koloniën daarna nog tien jaar verplicht onder contract moesten blijven werken bij plantagehouders. Die laatsten kregen een ‘schadevergoeding’ van tot wel 300 gulden per slaaf. De voormalige slaven, ruim 30.000 mensen, ‘ongeveer evenveel als het aantal supporters in het Feyenoordstadion’, kregen niets.

De burgemeester van Rotterdam zei naderhand in een toelichting dat Nederlanders te weinig weten over het slavernijverleden en dat het onderwijs daar verandering in moet brengen. ,,Als het gaat om slavernij doen we dat nog niet goed. Er is nog veel winst te behalen.”

Het kabinet heeft geen gehoor aan Aboutalebs oproep gegeven. ,,Het huidige kabinet betreurt, net als voorgaande kabinetten, ten zeerste de gebeurtenissen ten tijde van het slavernijverleden”, zo reageert de Rijksvoorlichtingsdienst.

,,Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. In 2013 heeft het kabinet diepe spijt en berouw betuigd over hoe Nederland in het verleden is omgegaan met de menselijke waardigheid. Die woorden blijven gelden. We mogen nooit vergeten wat er is gebeurd.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Aboutaleb deed zaterdagavond een oproep aan het Nederlandse kabinet om excuses te maken ‘voor het leed dat tienduizenden tot slaaf gemaakten is berokkend’.[…]

    Sorry, maar is met niet hard bezig met geschiedvervalsing?
    Eeuwenlang met grote schepen heen en weer naar Afrika om mensen op te halen en nu ineens blijkt het slechts om tienduizenden mensen te gaan?
    Eerst was het meer dan 100 miljoen, daarna werd het een paar miljoen, daarna 100-duizenden en nu 10-duizenden?
    Straks gaan ze ons wijsmaken dat dat de Afrikanen zelf de boot naar onze regio namen. Ik zeg, als zij niet met hun boten daar waren geweest dan waren wij vandaag niet hier, PUNT !

    En ja, sommige Afrikanen werkten ook mee, maar geen eeuwenlang. Nogmaals, als zij niet daar waren dan waren wij niet hier! En daar gaat het om, om de hoofdzaak, hoofdoorzaak!

  2. “Je hoort nou nooit eens dat men blij of dankbaar is dat de Nederlandse regering de slavernij 155 jaar geleden heeft afgeschaft. ”

    @ Ben Vana”

    Sorry, maar wat voor bullcrap roep jij nu weer?

    De afschaffing van slavernij is geen pure “Nederlandse” verworvenheid en m.i. hoeft NL daar zeker geen credit voor te hebben.

    De afschaffing is afgedwongen door o.a. de slaven en m.n. door Engeland die als 1 van de eerste landen slavenhandel afschafte e.a. Europese landen (waaronder NL) onder druk zette om haar voorbeeld te volgen. Sterker nmog, 1 juli 1863 is de datum op papier, maar als je de geschiedenis een beetje kent, weet je ook dat de slavernij in feite nog niet voorbij was.

    En nog los daarvan, de weggelopen slaven in Suriname, hadden al een eeuw voor 1863 (m.n. in 1760) hun vrijheid AFGEDWONGEN en zelfs een verdrag daaromtrent gesloten met NL. Dat vind ik persoonlijk noemenswaardiger dan die zogeheten ‘afschaffing op 1 juli 1863’.

  3. We willen graag een officiële verklaring wandaden. Maakt niet uit of mensen er financieel goed voor staan of niet. Voor hetzelfde zijn er veel mensen die niet zo zijn. Daarnaast heeft slavernij voor veer psychologische bijwerkingen gezorgd, iets wat witte mensen niks van weten of kiezen niet te negeren. In ieder geval weegt de mening van witte mensen in deze discussie niks! Al jaren is die de enige die hierover belangrijk was terwijl ze geen nadelen uit die verleden hebben mee gekregen. Zelf het “schuld gevoel” die ze hebben is nep, want als we het discussie aangaan is verdedigen het eerste wat gedaan word.

  4. Je hoort nou nooit eens dat men blij of dankbaar is dat de Nederlandse regering de slavernij 155 jaar geleden heeft afgeschaft. Met een beetje pech hadden ze in een ander land gewoond, waar nog steeds slavernij is. Je hoort deze mensen nooit protesteren tegen die landen.

  5. Een Oosterparkje
    Het was een mooie herdenking die ochtend in het Amsterdamse Oosterpark. Natuurlijk begon men weer over het uitblijven van excuses van de Nederlandse regering.
    Misschien kan een excursie naar de oorsprong van het woord ‘excuus’ hier enige hulp bieden.
    Het Franse ‘excuser’ waarvan het Nederlandse ‘excuseren’ is afgeleid dateert uit rond 1200. Het werkwoord is afgeleid van het Latijnse ‘excusare’ = vrijwaren van elke verdenking.
    Dit laatste lijkt me niet zo van toepassing.
    Interessant is ook de verklaring die het ‘Etimologiewoordenboek van Afrikaans’ (G.J. van Wijk, 2003) geeft: ‘Uitroep waarmee iemand sy spyt oor iets uitspreek’ (= een uitroep waarmee iemand zijn spijt over iets uitdrukt).
    Welnu, de Nederlandse regering heeft een en andermaal haar spijt en berouw uitgedrukt t.a.v. de slavernijgeschiedenis.
    Dus wat willen de welvarende nazaten van de vroegere slaven nog meer?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties