AD | Opsporingscrisis op de Antillen schokt Kamer

Koen Voskuil | Algemeen Dagblad

Door de crisis zijn belangrijke onderzoeken gehinderd. Zo wilde het politiekorps van Curaçao niet meer samen met het RST optrekken in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord op politicus Helmin Wiels | ANP

De Antillen kampen met een opsporingscrisis waardoor belangrijke onderzoeken gehinderd zijn. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant. Kamerleden zijn boos dat ministers Grapperhaus en Ollongren de kwestie hebben verzwegen.

Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) vecht op de Antillen tegen zware drugscriminelen en corruptie. Maar met de komst van een nieuwe teamchef belandt het RST in 2016 in een crisis die tot vandaag voelbaar is. Rechercheurs voelen zich onveilig, er ontstaat een angstcultuur en relaties met plaatselijke politiekorpsen vertroebelen. Dat blijkt uit politiedocumenten en gesprekken van deze krant met ingewijden.

Lees ook: Crisis op de Antillen: bonje tussen opsporingsdiensten (Premium) 

Door de crisis zijn belangrijke onderzoeken gehinderd. Zo wilde het politiekorps van Curaçao niet meer samen met het RST optrekken in het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord op politicus Helmin Wiels.

Weinig empathisch

Teamchef Martine Vis (49) is afgelopen maand in overleg met Justitie en Veiligheid opgestapt. Volgens een rapport van twee vertrouwenspersonen werd haar gedrag benoemd als ‘onduidelijk, grillig en weinig empathisch’. ,,Mensen binnen het team zijn onnodig beschadigd”, zegt een betrokkene. ,,Ik spreek nog dagelijks mensen die er last van hebben.”

Martine Vis korpschef op Curacao

Kamerleden zijn boos dat ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) hen niet hebben ingelicht. ,,Het RST is keihard nodig voor de rechtstaat op Aruba, Curaçao en Sint Maarten”, zegt VVD-Kamerlid André Bosman. ,,Daarom mag het team niet gehinderd worden door interne strubbelingen.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt ‘onder de indruk’ te zijn van de problemen. ,,Waarom moet de Kamer hier achter komen via klokkenluiders en journalisten?” Van Raak wil weten in hoeverre operaties hinder hebben ondervonden. ,,De moord op Helmin Wiels hangt nog als een schaduw over Curaçao. Het is van het grootste belang dat die zaak snel wordt opgelost.”

Op initiatief van Van Raak en Bosman kreeg het RST er miljoenen euro’s bij om de banden tussen de onderwereld en de politie te onderzoeken.

Bron: Algemeen Dagblad

11 Reacties op “AD | Opsporingscrisis op de Antillen schokt Kamer

 1. @piet,
  Aangevallen? Door jou fantasie? Het vergt enig onbenul om alternatieve “feiten” waarheid te noemen.
  Jij doet alsof jij weet hebt hoe het er bij die controles aan toegaat. Dat het OM en VKC ook deel van de controle kunnen uitmaken, maakt, voor jou, geen verschil. Alternatieve feiten hebben dezelfde status als het bestaan van Sinterklaas. Jij mag het geloven.

 2. @ hoedanook. De waarheid is hard, voel je je aangevallen?

 3. Wie is die gekleurde dame die zo vernietigend naar die blanke dame op de foto kijkt?

  Ze lijkt me een racist.

 4. @piet,
  Stoomboot terug naar Spanje gemist?

 5. De politie op Curacao is zo corrupt, en zo bang om de waarheid onder ogen te zien en daders (vaak familie, vrienden of colega,s ) op te pakken dat Het met de lokale politie nooit zal lukken om echte daders op te pakken. alleen als ze Venezulaan Haitiaan of Nederlander zijn ondernemen ze actie. Hoeveel lokale rijden zonder rijbewijs, verzekering of niet betaalde belasting, en kunnen bij een controle gewoon doorrijden?

 6. Rijksniveau

 7. Bosman gaat voorbij aan het feit dat Aruba, Curaçao en St. Maarten autonomenlanden zijn binnen het Koninkrijk.Ongeacht wat er op Rijksbureau is afgesproken, zal het RST toch bepaalde processen en procedures moeten ‘doorlopen’ voordat het op genoemde eilanden aan de slag kan.
  Het voorstel van Gijsbertha m.b.t. machtigingswetgeving zou natuurlijk e.e.a. kunnen ‘omzeilen’.

 8. Hey, La Stiwz is terug!

 9. OK Jan klokje horen luiden zeker. Het ” Point of view ” .

 10. Mijn plint of vue heb ik al eerder verwoord mbt dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *