AD | Opstart stoomketel CRU

Raffinaderij isla | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Curaçao Refinery Utilities (CRU) is op verzoek van Refineria Isla begonnen met het op gang brengen van een grote stoomketel. De stoom zou nodig zijn voor het opwarmen van de units in voorbereiding van een opstart van de raffinaderij.

Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het gaat in eerste instantie om hogedruk-stoomtesten en het afblazen van stoom met boiler-1. Maar de raffinaderij kan pas werkelijk draaien als er weer ruwe olie wordt aangevoerd.

,,Die is er nog niet”, weet de RdK-directeur. ,,We hopen van harte dat het opstarten zal beginnen. De eerste scheepslading wordt verwacht, maar we weten niet wanneer. Curaçao Ports Authority (CPA) heeft volgens De Lannoy nog ‘geen melding ontvangen van een spoedig aankomende tanker’. Waar de olie vandaan moet komen is bij RdK niet bekend.

De Isla-vakbonden Apri en PWFC waren vorige maand bij staatsoliebedrijf PdVSA in Venezuela, de huidige exploitant van de raffinaderij. Het contract met PdVSA en de Curaçaose overheid loopt eind dit jaar ten einde. De vakbonden kregen een brief mee van de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van oliezaken die daarin het Isla-personeel probeert gerust te stellen.

Volgens Quevedo wil PdVSA de raffinaderij ook na 31 december 2019 blijven exploiteren en zou de heropstart mogelijk al in juli plaatsvinden. De Venezolaanse minister hoopte ‘te kunnen blijven rekenen op de inzet van de werknemers’.

Of het inderdaad gaat lukken de raffinaderij nog deze maand aan de praat te krijgen, is dus de vraag. Isla-woordvoerder Earl Balborda zegt dat er ‘verschillende voorbereidingen lopen’, maar reageert niet op de vraag waar je dan aan moet denken.

Balborda laat alleen weten dat ‘nog niet kan worden vastgesteld of het opstarten van de raffinaderij wel of niet zal gebeuren’. Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, spreekt van een status-quo. ,,De situatie is hetzelfde gebleven als na onze terugkeer uit Venezuela. Wij zijn in afwachting van de heropstart.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD | Opstart stoomketel CRU

 1. Commentpolis

  @Enri, @Maestro: gelieve onder één alias te posten.
  Welke wordt het, Enri of Maestro?

  Commentpolis

 2. Binnenkort (TIAR) word Maduro opgepakt en opgesloten op Guantanamo Bay. Guaido zal een paar tankers vol met ruwe olie naar sturen. Vergis je niet we hebben die brandstof ook hard nodig. Venezuela zal een paradijs op aarde worden.

 3. Sjoerd Meijer

  @trui,
  Ga je maar verdiepen in de problematiek van de raffinaderij. De onzin die u uitkraamt laat zien dat u er geen verstand van hebt. De raffinaderij moet sluiten

 4. Abraham Mossel

  En weer word het volk in de ( zeik ) maling genomen door de directie van de RdK en ” regering ” met leugens, die roestbak gaat nooit meer open daar is geen geld voor en er loopt geen ene gek op de hele aardbol rond die ook maar een dubbeltje in die schroothoop inversteerd, en al helemaal niet zolang de corrupte vakbonden, met tuinbouw kabouter en oproer kraaier Cova elke keer lopen te dreigen met stakingen en ook uit voeren.

 5. De Rechtsstaat

  Trui, ik hoef geen woord meer aan vuil te maken.

  Maar, lachwekkend die droom om die verontreinigde bende in de naaste toekomst om te vormen in een z.g. “The Truman Show”.

 6. Mensen wordt toch wakker, pdvsa gaat niet weg. Na 2019 gaan ze gewoon verder tot dat de boel ontploft. Denken jullie nou zelf dat Venezuela deze melkkoe loslaat en de regering gaat gewoon met knikkende knietjes akkoord.

 7. Sjoerd Meijer kan beter de Fabeltjeskrant lezen dan de Knipselkrant.

  Begrijpt deze onnozele hals niet wat GreenTown kost, en dat het eiland failliet is?

  Dat naast het feit dat Green Town een project is waarvoor dit corrupte boevennest alle benodigde capaciteiten mist.

 8. Sjoerd Meijer

  Heren van RdK ISLA en Gobiernu:
  Sluit de raffinaderij, laat hem slopen en verkoop het schroot.
  Deze raffinaderij staat op de verkeerde plak.
  Ga nu werken aan het GreenTown plan.

 9. Twee maanden geleden werd er ook weer opgestart.

 10. Hopelijk stort die in elkaar.
  Er komt weer een schip met ruwe olie aan , maar waar vandaan en wanneer.hahahahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *