26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Opties Isla onder de loep

HomeMediaAD | Opties Isla onder de loep
Commissie buigt zich over toekomst werknemers / Deal met Klesch-Group op losse schroeven | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een commissie buigt zich over wat er moet gebeuren na 30 juni als Klesch Group de olie-industrie op Curaçao nog niet heeft overgenomen en wanneer de voormalige Isla/PdVSA-werknemers niet langer doorbetaald krijgen.

Slechts een deel van de 911 personeelsleden zal een baan en inkomen behouden – in afwachting van alsnog Klesch later dit jaar, eventueel een andere exploitant of voorlopig géén overname – maar een groot deel zal er rekening mee moeten houden dat zij na deze maand geen salaris meer krijgen.

In de commissie zitten ook vertegenwoordigers van de drie vakbonden. Aldus interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die tot nu toe opdraait voor de uitkering van de lonen van de voormalige operator Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van het Venezolaanse PdVSA.

Het streven is zoveel mogelijk van de werknemers, die sinds de beëindiging van het contract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 worden doorbetaald uit de middelen van RdK (gemeenschapsgeld dus), ook na juni te behouden. Maar zij die blijven moeten wel stuk voor stuk productief en van toegevoegde waarde zijn, want alle uitgaven blijven voor rekening van RdK, die in 2020 tot nog toe geen inkomsten heeft kunnen genereren.

Formeel staan de voormalige Isla-personeelsleden op de loonlijst van CRU (Curaçao Refinery Utilities), maar deze valt onder RdK. Het is RdK die de financiële consequenties draagt. De Lannoy heeft de werkers in een videoboodschap op de hoogte gesteld van de stappen die worden genomen, nu duidelijk is dat Klesch zich – formeel als gevolg van de negatieve effecten van de coronacrisis – niet aan de afspraken kan houden om de raffinaderij en olieterminal bij Bullenbaai eind juni over te nemen.

De overeenkomst tussen Klesch en RdK stelt voorwaarden aan beide partijen alvorens kan worden overgegaan tot overname van de faciliteiten. Maar ingewijden weten het Antilliaans Dagblad te vertellen dat de Klesch-deal op (zeer) losse schroeven staat.

De commissie telt tien leden, waaronder dus afgevaardigden van de bonden. Er wordt bijna dagelijks vergaderd om stap voor stap na te gaan welke de beste en meest haalbare opties zijn. Geprobeerd wordt de opbrengsten van RdK/CRU te verhogen en de kosten te minimaliseren, want de reserves van RdK zijn niet onbeperkt en er moet binnen het budget worden gewerkt.

RdK legt verder uit uit dat in de zoektocht naar een overnamekandidaat geïnteresseerden konden deelnemen aan een openbare aanbesteding. ,,Er was toen een deelnemer die niet door de screening kwam en die nu bij mensen en organisaties op het eiland voet aan de grond probeert te krijgen en een parallelle onderhandeling probeert te bewerkstelligen”, aldus RdK. Maar, zo wordt eraan toegevoegd, er is nog steeds een overeenkomst met de Klesch Group en om die reden kunnen geen onderhandelingen begonnen worden met derden. Bovendien, zo stelt RdK, wil het bedrijf vooral onderhandelen met partijen die vooraf onderzocht zijn, integer zijn en die kunnen aantonen in staat te zijn de raffinaderij financieel en met de benodigde kennis over te nemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

19 reacties

  1. …..@knoek-koe, in de MDPT die miljoenen heeft gekost zaten ook geleerde heren en dames van Epps en Kunneman en dat soort bedrijven.. Duur uurtarief maar die hebben toch wel wat productiefs gedaan?”…..

    @Brian,Epps en Kunneman? Of bedoel je van Eps van EY? Of allebei. Maakt ook niet uit….
    Het resultaat is: Dat er nu niets is!

    19 miljoen wég aan dure, zeer dure consultants van o.a. EY. En we zitten met een schroothoop, waarvan de arme uitgemolken en door Corona lamgeslagen, bevolking de knoert dure salarissen , vergoedingen, consultantskosten betaalt van Chonkey, Gilbert Martina (¿) Lucasius, en nog een paar top directieleden, en RvC leden…
    En 19 miljoen weggegoooid aan alle vriendjes van Werner Wiels?

    Danki, thank u, gracias, xe xe , danku

    We weten allang dat de hele regering meesnoept en meeprofiteert van allerlei zaken,

    Er gaan nu “shares” op faceboek rond over jaarrekening van staats nvs, en huren voor panden, die zonneklaar aangeven hoeveel geld er weggegooid wordt aan huur van panden van vriendjes, terwijl de overheid overal ruimte en panden heeft.

    Dit 3iland wordt leeggeroofd door onze eigen politici, ja ook deze die er nu zitten…

  2. @knoek-koe, in de MDPT die miljoenen heeft gekost zaten ook geleerde heren en dames van Epps en Kunneman en dat soort bedrijven.. Duur uurtarief maar die hebben toch wel wat productiefs gedaan?

  3. @Ambulant: je verkoopt (draagt over) het recht. Je verkoop echter niet de eigendom. Je bent als pachter nooit eigenaar geweest. De eigendom van de verpachte grond is en blijft van de verpachter.
    Erfpacht is een recht om een ander zijn onroerende zaak te houden en te gebruiken. EEN ANDER ZIJN ONROERENDE ZAAK. De eigenaar van de grond heeft een zogenaamd bloot eigendom.

    Voor eigendom zie boek 5, titel 1,2 en 3.
    Voor erfpacht zie titel 7.

    En ja, dat heb ik opgezocht. Ongeveer 35 jaar geleden. Voor 4 jaar lang. Was een van de onderdelen van mijn studie.
    Daarna 25 jaar lang permanente educatie in gehad. Noodzakelijk voor mijn inschrijving in de diverse registers.

    Google even op “eigenaar erfpacht”. Een in mijn ogen betrouwbare site is notaris.nl.
    Daar staat: “…Erfpacht is het recht om een stuk grond en de woonruimte daarop te gebruiken. De grond met daarop de woning blijft eigendom van de erfverpachter, ofwel de eigenaar. Voor dit gebruiksrecht betaalt de erfpachter een jaarlijkse vergoeding aan de eigenaar. Die vergoeding noemen we een canon…”

    Ziek word je van zulke sujetten.

  4. Heb je ‘t opgezocht wel wat erfpacht is.. Het is een zakelijk recht.. En met of zonder opstal kan je dat verkopen. Het staat los van ‘t eigendom van de grond. En ik meen me te herinneren dat klesh dat voor 90 jaar had bedongen…. Slimme guy.
    Zoek eerst dingen op voor je roeptoeter roeptoeterd.

  5. @Ambulant zegt: “…wel in het eigendom van de erfpacht…”

    Loop toch niet zo achterlijk te roeptoeteren. Schijtziek word ik hier van.

    Eigendom van erfpacht, net zo dom dat als ik een boek bij de bieb haal, ik het eigendom van dat boek heb.

  6. Goh.. Ik dacht dat die klesh deal de laatste optie was….
    klesh heeft geen interesse in de rafinadery, wel in het eigendom van de erfpacht… Want dat kan ontwikkelen of door verkopen..

    Maar zij die blijven moeten wel stuk voor stuk productief en van toegevoegde waarde zijn, (net als politici) want alle uitgaven blijven voor rekening van……. Het volk.

    Dat is ook voor het eerst dat een overheid bedrijf daarnaar kijkt.
    En ik wist overigens niet dat de raffinaderij on productieve en waarde loze werknemers in dienst hield…
    1000 man 3500 naf 3.500.000 per maand.
    7 maanden. Dat is bijna 25 miljoen… En dat zal vast meer zijn..

    En Geld dekker met het jachthaven plan werd weggejaagd.. Green Town???

  7. …….”En hoezo is daar voorafgaand aan de deal niet aan gedacht? Daar ligt toch zeker een uitgewerkt scenario voor in de kast? Dit is wederom te laat. Het laat maar weer zien dat ministers minstens enige jaren (buitenland) ervaring moeten hebben op het betreffende vakgebied. Dit zijn beginnersfouten “……

    @Pelican, duidelijk een vorm van eilandelijke kortzichtigheid. Eenogen zijn al gauw koning hier, maar ontberen die internationale ( grote mensen) visie , expertise en onderhandelingsvaardigheid.

    Net als in vele andere derde wereld landen, laten onze bollebozen, en kleine elite zich omkopen voor een appel en een ei door multinationals, strijken een zak geld op, en het eiland is weer verpatst voor 60 jaar.. Shell debacle II ( 1,=) .

  8. En jawel, weer een commissie, met het liefst zoveel mogelijk leden… En uiteraard een goddelijke (vorstelijk is immers maar zo zo) beloning voor (een deel van) de deelnemers, want de regering zorgt graag goed voor de (eigen) mensen. Wederom, tijd- en geldverspilling.

    “Een commissie buigt zich over wat er moet gebeuren na 30 juni als Klesch Group de olie-industrie op Curaçao nog niet heeft overgenomen en wanneer de voormalige Isla/PdVSA-werknemers niet langer doorbetaald krijgen.”

    En hoezo is daar voorafgaand aan de deal niet aan gedacht? Daar ligt toch zeker een uitgewerkt scenario voor in de kast? Dit is wederom te laat. Het laat maar weer zien dat ministers minstens enige jaren (buitenland) ervaring moeten hebben op het betreffende vakgebied. Dit zijn beginnersfouten.

  9. Een commissie buigt zich over wat er moet gebeuren na 30 juni als Klesch Group de olie-industrie op Curaçao nog niet heeft overgenomen en wanneer de voormalige Isla/PdVSA-werknemers niet langer doorbetaald krijgen.

    Gelukkig dat we nu 30 dagen voor het einde nu ineens een commissie hebben. Ik denk dat ze binnen 30 dagen wel wat regelen

  10. En ze ( RdK )blijven door gaan met liegen en bedriegen ” regering had toch 36 belang stellende ”?. Die roestbak gaat nooit meer open en helemaal niet meer nu met die corcna-virus. Die roestbak ( Klesch groep en RdK personeel )zuigt heel langzaam het laatste geld uit de staats kas, er is geen hond die wil investeren op een eiland waar sinds kort alleen maar heel veel straathonden als een tractie te bekijken zijn met Domteur mvr Kluivert

  11. Ik zie ze nog zitten op de “Klesh” foto: Chonkey, Rhuggenaath, Gilbert Martina en Russel-Lucasius.

    En ze vonden allemaal dat het goed was.
    Maar niemand mocht kennis nemen van de juicy details, net als bij Emsley Tromp, die ook geen inzage duldde in o.a. de personeelsmappen.

    De tijd dat dit soort geheimzinnige deals voor de bevolking verborgen blijft, moet voor eens en voor altijd afgelopen zijn.

    Het heeft alleen maar goeds gebracht voor een heel select groepje, en de bevolking mag weer puin ruimen

  12. Ik denk dat het, in het kader van pappen en nat houden, volks verlakkerij was. De deal op zeer lossen groeven betekent geen deal maximaal een intentieverklaring en op basis van die intentieverklaring worden 911 salarissen (en niet de laagste) 6 maanden door betaald met gemeenschapsgeld.

  13. De enige optie lijkt mij realistisch omgaan met de huidige realiteit en die is dat er geen plaats meer is voor onze raffinaderij net als die van Aruba.maak een deal met Nederland over de afbraak van de roestbak zodat er voor de komende 4 a 5 jaar voldoende werk is en we een schone haven overhouden. Er worden momenteel nagenoeg nieuwe raffinaderijen gesloten en bij de grote olie maatschappijen mensen ontslagen omdat er bij de nieuwe realiteit anders wordt omgegaan met de olie industrie.Waarom aan een dood paard blijven trekken.

  14. het lijkt er op dat Gilbert Martina weer een top deal en top presentatie heeft afgeleverd: veel beloven, niets opleveren.
    Ruggie en Kruidhof bor hebben ook weer goed onderhandeld.

    Nos mes por!

  15. De werknemers van Isla krijgen al bijna 2 jaar doorbetaald terwijl ze thuiszitten EN kregen ook nog een riante afkoopsom mee.

    Kom daar in andere sectoren nu maar eens om.

    Tilly Pikerie zou er jaloers op worden.

    Alhoewel…, nee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties