AD | Orco: Natuurlijk niet!

rif-resort-marriott-strand-toerisme

Koper Marriottgebouw over voorkennis biedingen

Willemstad – ,,Natuurlijk niet!”, antwoordt Bastiaan Guis, namens Orco Group. ,,We hebben geen voorkennis gehad van de biedingen van Lionstone. Ik heb geen enkele van zijn biedingen gezien.

Alle informatie omtrent hun biedingen heb ik vernomen uit de krant.”

Guis zegt verder: ,,Dit kunt u melden namens Orco Group nv en Piscamar Beach Resort bv”, als het Antilliaans Dagblad vraagt om een reactie op de aantijgingen van Lionstone, namelijk dat Orco Groep ‘voorwetenschap had’ van het bod dat Lionstone had uitgebracht in verband met de overname van het Marriottgebouw. Lionstone is een rechtszaak begonnen.

Orco ‘won’ het verkoopproces en is inmiddels al maanden bezig met sloop- en bouwwerkzaamheden. Deze week berichtte deze krant dat Lionstone International de eerste aangekondigde rechtszaak tegen het Land Curaçao en tegen Rif Resort Hotel nv, de vorige eigenaar van het hotelcomplex plus de terreinen, doorzet. Maar de zaak van Lionstone is óók tegen Orco Bank nv (wellicht wordt bedoeld Orco Group) en speciaal door Orco voor het Marriott-project opgerichte Piscamar Beach Resort.

In het kader van hoor en wederhoor stelde de redactie de vraag aan Guis: ,,Heeft Orco het Marriottgebouw met voorkennis van het bod van Lionstone verkregen, zoals stellig en publiekelijk wordt beweerd door Lionstone?” Deze vraag wordt ontkennend beantwoord.

Eind september 2016 vond bij notaris Henri Burgers de overdracht plaats van de eigendommen van het Rif Resort Hotel – ook wel bekend als Curaçao Marriott Beach Hotel & Emerald Casino – aan Piscamar Beach Resort, onderdeel van de nieuwe eigenaar Orco Group.

De nieuwe eigenaar kon beginnen met de geplande renovatie en uitbreiding van het hotel. De sloop – ‘full gutting’ van de kamers – is nu volop aan de gang. De bouw zelf zal aanvangen, aldus Guis, na akkoord van Marriott (die exploitant blijft) van de plannen. Dat zal nog zo’n drie tot vier maanden duren voordat er definitieve goedkeuring komt van Marriott.

Constructieberekeningen voor de vierde bouwlaag, de extra verdieping, vinden momenteel plaats. ,,Vervolgens kunnen we die constructie op gaan starten”, vervolgt Guis. ,,Dat zal ook over circa drie maanden zijn.” Kortom: er wordt volop gewerkt bij het hotelgebouw te Piscadera, waar Orco – ironisch genoeg – de naaste buur wordt van Lionstone, die in het toeristisch gebied van Piscadera twee hotels bezit: Hilton Curaçao en Floris Suites. Beide grenzen aan het Marriott Resort.

Eind augustus vorig jaar was een akkoord bereikt met Orco Group voor de verkoop/koop van de eigendommen van het Rif Resort. De verkoop van het hotel levert circa 25 miljoen gulden op. De nieuwe eigenaar investeert ook nog 60 miljoen gulden in de renovatie van het hotel, opdat het zal voldoen aan de moderne Marriott-normen.

Afgezien van de renovatie wil de nieuwe eigenaar een extra verdieping bouwen op het pand, om het kamerbestand uit te kunnen breiden tot rond 344. Orco Group heeft ook afspraken gemaakt met Marriott International dat het hotel de naam Marriott zal dragen na de renovatie, die ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen. Deze drastische ingreep van de plannen maakt dat het niet mogelijk is om het hotel gedurende de renovatie en uitbreiding open te houden.

Lionstone dreigde direct al met claim

Lionstone, dat naast Hilton en Floris ook Sunscape bezit op Curaçao, zinde meteen als op een rechtszaak. De hotelgroep van de Argentijns-Amerikaanse familie Lowenstein, die ook een gooi deed naar de overname van het hotelcomplex Marriott, dreigde meteen al met een claim aan het adres van het Land en in het bijzonder (inmiddels ex-minister van Financiën) José Jardim, omdat Lionstone de bieding onterecht had verloren.

Ondanks bij herhaling weerspreking hiervan in het verleden, blijft Lionstone International Limited volhouden een beduidend hoger bedrag te hebben geoffreerd voor de koop van het terrein en gebouw van Rif Resort Hotel.

Zoals het Antilliaans Dagblad afgelopen maandag en dinsdag berichtte, stelt de advocaat van Lionstone dat het verkoopproces ‘is gecontamineerd’ en dat ‘vast staat dat door deze onrechtmatigheid Lionstone de verwerving van het Marriottgebouw door de neus is geboord’.

Daardoor claimt Lionstone schade te hebben geleden en ook in de toekomst nog (meer) schade te zullen lijden. Sommigen beweren dat Lionstone van meet af aan uit was op het uitlokken van een claimzaak tegen het Land.

Van de zijde van het Land, en van Rif Resort of de speciale Begeleidingscommissie, is nog niet gereageerd op de aangespannen rechtsprocedure die eind maart voor de rechter komt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Orco: Natuurlijk niet!

  1. Abraham Mossel

    Natuurlijk niet, ik heb geen enkele bieding gezien en ook nooit wat gehoord, ik weet dat het mag en zal daar dan ook nooit aan mee doen en dat de naam van Gerrit de Raaf ergens valt in dit verhaal moet je met een korrel zout nemen of eerder bij peppie of kokkie te raden gaan, hier op curacrim gaat alles eerlijk zoals u weet, integer staat hier hoog in het vaandel zowel door de burger als de regering ( zie parlement bezetting).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *