AD | Oud-generaal Carvajal opgepakt

Toen de Venezolaanse druk te groot werd, besloot toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dat Carvajal moest worden vrijgelaten omdat hij toch immuniteit zou genieten. Op de foto PDVSA magnaat Roberto Rincón, Hugo Carvaljal en toenmalig minister Mike De Meza op Aruba

Willemstad/Madrid – Hugo Carvajal, de voormalig generaal en bondgenoot van oud-president van Venezuela Hugo Chavez en tevens voormalige consul op Aruba, is gisteren opgepakt in Madrid. Hij wordt beschuldigd van drugshandel. De Verenigde Staten (VS) hadden een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Carvajal was onder president Chavez ook hoofd van de militaire inlichtingendienst. Hij ligt overhoop met de huidige president Nicolás Maduro en steunt Juan Guaidó, de zelfverklaarde interim-president van Venezuela. Carvajal was eerder onderdeel van een rel op Aruba, waar hij consul was.

Hij werd daar in 2014 op verzoek van de Amerikanen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel. Venezuela liet het er niet bij zitten en kondigde maatregelen aan tegen Aruba en Curaçao. Ook zou de Venezolaanse marine toen in Arubaanse wateren zijn gespot.

Carvajal werd, volgens toenmalige ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie, uiteindelijk terecht vrijgelaten. In verband met zijn werkzaamheden als consul-generaal voor Venezuela genoot hij namelijk immuniteit. Aanvankelijk zou Den Haag aan Aruba hebben laten weten dat Carvajal geen diplomatieke onschendbaarheid genoot, omdat hij nog niet was geaccrediteerd.

Toen de Venezolaanse druk echter te groot werd, besloot toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dat Carvajal moest worden vrijgelaten omdat hij toch immuniteit genoot. Carvajal werd na zijn vrijlating als held onthaald in Venezuela. Over de arrestatie in Madrid zijn nog geen details bekendgemaakt..

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *