AD | Overheid stimuleert én ontmoedigt cannabisteelt

Minister Suzy Römer en secondant Alvin Daal brachten het nieuws met veel enthousiasme: Curaçao gaat de teelt van cannabis legaliseren en alle Curaçaoënaars kunnen daar een vergunning voor krijgen | Jeu Olimpio

Willemstad – Het klonk de aanwezigen in de aula van de Universiteit van Curaçao als muziek in de oren. ,,Alle lokale mensen kunnen een vergunning krijgen om cannabis te gaan verbouwen voor medicinale doeleinden”, zo opende minister Suzy Camelia-Römer dinsdagavond haar betoog. Maar er zitten veel haken en ogen aan het plan.

Minister Suzy Römer en secondant Alvin Daal brachten het nieuws met veel enthousiasme: Curaçao gaat de teelt van cannabis legaliseren en alle Curaçaoënaars kunnen daar een vergunning voor krijgen. Het zou een enorme economische impuls kunnen zijn voor het gehele eiland, want cannabis is big business anno 2018. Canada loopt daarbij voorop, Amerika volgt en in Nederland wordt de cannabisteelt min of meer gedoogd.

Sinds 2003 produceert Bedrocan medicinale cannabis in opdracht van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De overheidsinstelling Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Nederlandse cannabisprogramma, de productie, verpakking en levering aan Nederlandse apothekers. Ook draagt de instelling zorg voor export vanuit Nederland naar onder meer Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Macedonië, Polen en Tsjechië, evenals naar onderzoekers over de hele wereld.

Het lijkt erop dat minister Camelia-Römer de Nederlandse opzet wil gaan implementeren op Curaçao. Iedere Curaçaoënaar kan wel een vergunning krijgen, maar dan moet er wel verbouwd worden op een stuk terrein van de overheid, gelegen op Sint Joris. Nergens anders. Verder wordt er een vergunning verleend voor vijf jaar en daarna wordt bekeken of deze verlengd wordt.

Ondernemers dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag te kunnen overleggen, alsmede een recente due-diligenceverklaring. Vergunninghouders dienen verder zelf alle kosten te dragen – ook bijvoorbeeld van beveiliging c.q. bewaking – en mogen hun eindproduct alleen aan de overheid verkopen, tegen een door de overheid vastgestelde prijs. Een prijs die in een later stadium bepaald gaat worden en die ook niet direct vast komt te liggen voor een bepaalde periode. Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) gaat namens de overheid de kwaliteit bewaken.

,,Dit is uiteindelijk niet de avond geworden die ik verwacht had”, aldus een bezoeker. ,,Dit lijkt meer op ontmoedigingsbeleid dan op het enthousiasmeren van landbouwers om met een mooi, nieuw product te komen waar over de hele wereld veel vraag naar is. Dat is jammer, want het kan Curaçao economisch flink vooruit helpen, de teelt van cannabis. Het klimaat is hier namelijk ideaal. Je kunt het gewoon buiten aanplanten, al zul je wél voor voldoende water moeten zorgen en de planten moeten beschermen tegen dieven en ongedierte. En waarom niet op Bándabou? Of óók op Bándabou? Dat is toch van origine dé landbouwregio van Curaçao. Nee, ik vind dit een gemiste kans.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Overheid stimuleert én ontmoedigt cannabisteelt

  1. Als men het zo aanpakt als in Nederland krijgt men dus ook slechte kwaliteit waarmee je de patiënt niet helpt maar door het gebruik van pesticiden en gamastraling dus vervuilde producten krijgt. Geef iedereen gewoon toestemming om zelf te verbouwen , zodat men straks niet afhankelijk is van de mensen met de dollar tekens in hun ogen. Maar zorg ook dat er goede testen verkrijgbaar zijn

  2. De instelling en richtlijnen waaraan voldaan dient te worden dienen per vergunning nog geformuleerd te worden. Alvin Daal enz. zijn nu aan het invitariseten waar alle belangstelling uit bestaat zodat de aanpassing van wetgeving als ‘selektiemiddel’ toegepast kan worden om reeds geregelde belangen verder beschermd kunnen worden.
    Totaal anders dan hoe andere landen het hebben geregeld of aan het regelen zijn. M.a.w. geen benefiet voor de lokale bewoner.

  3. Als kontenlikker Alvin Daal ergens bij betrokken is, dat weet je dat hij zijn zakken aan het vullen is en er binnenkort weer een paar bussen nietsnutten van vriendjes aan een baan geholpen moeten worden.

    Deze payaso zou een toegangsverbod tot alle overheidsgebouwen moeten krijgen waar hij al tientallen jaren schaamteloos zijn zakken vult.

  4. In eerste instantie zou je denken, wat progressief van deze mevrouw en haar kleine 1 zetel partij maar als je weet dat Joel Goisco al een miljoenen plan heeft ingediend voor het beginnen van een wiet plantage dan weet je dat het weer gaat om het bevoordelen van partij financiers.

    Het feit al dat Alvin Daal hierbij betrokken is, voorspeld rampspoed. Legale wiet moet aan strenge voorwaarden voldoen dus dat alle lokale mensen een vergunning kunnen krijgen, is zeker niet wenselijk. Zeker niet iemand als Joel Goisco die bedorven etenswaren verkoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *