28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 04:28

AD | Pakket aan maatregelen

De regering had verzocht het parlement in te kunnen lichten, gezien de inspanningen die worden verricht om het College financieel toezicht (Cft) morgen antwoord te geven over hoe de begroting 2019 wordt gecorrigeerd.

Willemstad – Met uitvoering per 1 juli aanstaande van een pakket aan maatregelen voorgesteld door onder meer de Commissie Begrotingsdoorlichting kan de regering ongeveer 121 miljoen gulden bij elkaar sprokkelen om het gat van 127 miljoen dit jaar zo veel mogelijk te dichten.

Dit verklaarde minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën gisteren in de Staten. De regering had verzocht het parlement in te kunnen lichten, gezien de inspanningen die worden verricht om het College financieel toezicht (Cft) morgen antwoord te geven over hoe de begroting 2019 wordt gecorrigeerd.
Onderdeel van het pakket is, aldus de bewindsman, het optrekken van de tarieven omzetbelasting naar 9 procent voor zover ze nu 6 en 7 procent bedragen.

De bestaande vrijstellingen blijven dan wel gehandhaafd. Hiermee kan volgens een ruwe berekening op jaarbasis 162 miljoen worden opgehaald; in een half jaar dus circa 81 miljoen. De Centrale Bank CBCS is verzocht een inschatting te maken in hoeverre dit ook reëel is, gezien het te verwachten effect van de tariefsverhoging op het bestedingsgedrag.

Alle voorstellen, waaronder ook het optrekken van de accijnzen op alcoholische dranken en tabaksproducten, zoals ook Aruba heeft gedaan, maar ook het verhogen van de afvalstoffenheffing van 20 gulden per huishouden naar 35 per maand (met vrijstelling van de groepen mensen die nu al worden ontzien), waardoor de bijdrage van het Land aan Selikor minder wordt, leveren in het jaar 2020 een extra opbrengst van 237 miljoen op.

De huidige economische en daarmee ook financiële situatie waarin Curaçao verkeert, is ‘niet normaal’, vertelde Gijsbertha in de Staten, met name doelend op het ‘Venezuela-effect’; ofwel de negatieve gevolgen van de crisis in het buurland op de lokale economie.

,,De situatie is ernstig. Niets doen is geen optie.”

Vandaar dat het parlement, evenals de sociale partners – werkgevers en vakbonden – wordt gevraagd een bijdrage te leveren in het denkproces.
Het Cft had gemeld dat er in 2019 een gat van zo’n 127 miljoen moet worden weggewerkt. Volgens Gijsbertha is het, zo blijkt na de doorlichting door de commissie, door de hogere kosten zelfs erger dan dat. Bij ‘ongewijzigd beleid’ – bij niets doen dus – is een correctie nodig van 173 miljoen dit jaar; 159 miljoen in 2020; en 188 miljoen in 2021.

Heel veel meer ruimte om bij de overheid te snijden is er niet. Het meeste vet is al van de botten, zei de minister in de Staten, hoewel hij hier en daar ook verdere bezuinigingsvoorstellen lanceert, zoals op het terrein van gesubsidieerde instellingen als stichtingen die soms hetzelfde werk doen. Integratie is de oplossing.

,,Wij willen begrotingsevenwicht. Niet omdat het Cft dit zegt, maar omdat onze eigen comptabiliteitswetgeving dit voorschrijft.” Daarvoor is een revisie van de begroting nodig. Op korte termijn en op de (middel)lange termijn, zoals met de introductie van de abb (algemene bestedingsbelasting) en de btw (belasting toegevoegde waarde) in plaats van de huidige ob (omzetbelasting) met meerdere schakels.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Ik kan me best vinden in het grootste deel van het ‘verhogingspakket’. De OB is sowieso veel te laag., accijns op drank/sigaretten ook, met 60 eruit met een zak geld ook prima zo maak je plaats voor jongeren op de arbeidsmarjt. eindelijk weer een aftrek voor huisreigenaren ook prima dat levert werkgelegenheid op en vooral om bonnen vragen, dat vraagt om een cultuuromslag.
    Selikorl is al + 20 jaar 20 naf, omhooggooien die boel, tot slot benzine omhoog door de wegenbelasting erbij in te doen, nog steeds rijden er nolides met zelfs 2017 als sticker.
    Verantwoordelijkheid bijbrengen liefst zsm

  2. @Shonfefe snijden in het ambtenarenapparaat is inderdaad de enige juiste weg om de kosten te drukken. Buitenlandse reisjes waar hier constant naar gerefereerd wordt, is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Vroeger of later zal er echt in het ambtenarenapparaat gesneden moeten worden. De regering draait nu constant om de hete brei heen. Durven het niet aan. Investeren in automatisering en digitalisering is the only way out. Er moet al heel lang een flinke bezem door dat apparaat gehaald worden, alleen niemand durft het aan.

    Een grote schande dat die bonden nog loonindexering en loontrede lumpsum durven te eisen, terwijl het land in een crisis verkeert.

  3. Waarom niet per direct de 15 familie leden die per minister en zeer
    waarschijnlijk ook door statenleden zijn aangesteld ontslaan. Dat gaat ook ongeveer 7 a8 miljoen opleveren per jaar.

  4. Elke keer als ik die Raymond Gradus zie denk ik, die man moet veel pijn lijden, waarschijnlijk een geval van chronische aambeien.

  5. @brian S. Hou toch op. Snoepreisjes slaan nog geen deuk in een pak boter van de begroting. Heb je enig idee hoeveel % van de begroting of het tekort op gaat aan je zogenaamde “snoepreisjes”? Noem je alle buitenlandse reizen snoepreisjes? Want we zitten op een eiland dus sooner or later moet je toch echt een vliegtuig nemen om naar het buitenland te gaan wil je bepaalde zaken regelen.

  6. Prijsverhoging van Selikor van 75% (20-.35)?!

    Denk dat het afval voortaan niet meer in de kliko gaat maar rechtstreeks naar de mondi.

    Is voor de meeste bewoners hier ook minder ver lopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties