31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | PAR: ‘Marvelyne Wiels moet weg’

HomeMediaAD | PAR: 'Marvelyne Wiels moet weg'

Soab-rapport: Curaçaohuis lapt regels aan de laars

Marvelyne Wiels-2
Soab-rapport: Curaçaohuis lapt regels aan de laars | Foto KGMC

Willemstad – ,,De G e v o l m a c h t i g d e minister moet haar ontslag indienen.” Die conclusie trekt PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito uit het Soab-rapport over het Curaçaohuis in Den Haag. Er is veel mis in de organisatie van het Curaçaohuis, blijkt uit het rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) dat werd opgesteld na aanhoudende incidenten sinds het aantreden van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels.

Zo zijn sinds 2013 de regels voor de aanbesteding van werkzaamheden niet gevolgd, zijn salarissen vaak erg hoog door een weinig realistische omrekeningskoers en is het personeelsbeleid onduidelijk, blijkt uit het rapport.

Soab onderzocht de gang van zaken in het Curaçaohuis, en daarvoor het Antillenhuis, tussen 2006 en 2014 op verzoek van de regering. Harde conclusies blijven echter uit. Het advies van Soab luidt om te laten inventariseren of de organisatie en de regelgeving nog wel passend zijn.

Al jaren spelen dezelfde problemen: ‘gebrek aan middelen, menskracht en adequate huisvesting’. Na de staatkundige wijzigingen is er niets terechtgekomen van de aanpassing van de organisatie bij de overgang van Antillenhuis naar Curaçaohuis.

Deze problemen speelden al voor het aantreden van Wiels, erkent Jesus- Leito, maar ‘zij heeft de problemen verergerd door haar gedrag’. Het optreden van Wiels past niet bij de functie die zij bekleedt:

,,Dat is het vertegenwoordigen van Curaçao in de Rijksministerraad, de politieke ontwikkelingen volgen en zorgen voor een positieve beeldvorming van Curaçao. Maar ze functioneert niet en wordt niet gerespecteerd. Zij heeft problemen met iedereen. Vóór Wiels was er nooit een Gevolmachtigde minister zo negatief in het nieuws. Het is een droevige zaak.”

Oud-Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa reageert:

,,Het spijt mij dat Soab niet met de andere Gevolmachtigde ministers heeft gesproken. Als Soab aan Marvelyne Wiels gaat vragen wat zij van mij vindt, kun je er vergif op innemen dat er uit haar mond geen goed woord over mij zal komen. Alles overziend ben ik er toch trots op dat, ondanks het feit dat vanuit de politiek getracht werd om mij zwart te maken, Soab in mijn periode geen zogenaamde lijken heeft aangetroffen.”

Tijdens partijbijeenkomsten van Pueblo Soberano opende Wiels de aanval op haar voorganger. Osepa:

,,Vergeet niet dat ik in het Curaçaohuis kwam vlak na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, in een moeilijke periode waarin een coalitiegenoot Nederlanders in ‘bodybags’ terug wilde sturen. Onder die enorme druk heb ik ons land naar mijn beste kunnen met waardigheid vertegenwoordigd.”

Statenleden Gerrit Schotte (MFK), Alex Rosaria (PAIS), Hensley Koeiman (MAN) en Omayra Leeflang konden nog niet reageren omdat zij het rapport nog niet hebben ingezien. Melvin Cijntje (PS) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Conflicten kosten Curaçaohuis lieve duit

Uit het Soab-rapport blijkt dat er veel personeelsconflicten in het Curaçaohuis zijn die veel geld hebben gekost aan advocaten en schikkingen. In totaal zeker meer dan 300.000 euro. Dat gebeurde al eerder, maar sinds 2010 is het aantal rechtszaken opgelopen.

Hoeveel het laatste conflict van eerder dit jaar heeft gekost blijft geheim, maar in de pers circuleerden bedragen tot 315.000 gulden voor het vertrek van woordvoerder Marije Berkhouwer.

Problemen die uit het Soabonderzoek naar voren komen zijn legio. De omrekenkoers voor salarissen die in guldens worden berekend is voor de overheid erg ongunstig: 1,4174 gulden voor een euro, terwijl de gemiddelde koers in de onderzochte periode 2,4381 gulden was. Dat betekent dat 72 procent meer is betaald dan wanneer de reële koers was gehanteerd.

Verder heeft Wiels stelselmatig de regels voor aanbestedingen overtreden door niet op de voorgeschreven wijze drie offertes aan te vragen voor de verbouwingen en het onderhoud aan het Curaçaohuis en haar ambtswoning.

In een voetnoot in het rapport reageert de Gevolmachtigde minister over het gunnen van onderhoudswerk aan een (volgens eerdere berichten bevriende) aannemer dat er wel drie offertes zijn ontvangen, maar dat van de afgevallen offertes geen pdf-file is gemaakt.

Een ander punt in het rapport is het achterwege blijven van accountantscontrole sinds de wijziging van de staatkundige structuur. Bureau Deloitte diende wel een rekening in van 126.000 euro voor de nooit afgeronde werkzaamheden.

En Soab constateert dat de rol van de plaatsvervangend Gevolmachtigde minister onduidelijk is. Hij of zij heeft vaak ‘niet veel te doen’, omdat hij alleen plaatsvervangend werk kan doen als de minister er niet is, wat niet vaak voorkomt.

Bovendien is de plaatsvervanger altijd van een andere partij dan de Gevolmachtigde minister zelf, waardoor ze vaak niet op één lijn zitten.

,,Het is wel eens voorgekomen dat men dan een eigen koers ging varen.”

In de aanbevelingen van Soab staat dan ook dat de verantwoordlijkheden duidelijk verdeeld moeten worden.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Lees hier het SOAB rapport over het Curaçaohuis

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Inderdaad ze moet weg, daar kan iedereen bijna het wel over eens zijn.
    De vraag is echter: Gaat ze weg of komt Asjes weer met een smoes.

  2. totaal achterhaald gebeuren. Ga eens bij bnnenlandse zaken informern voor een kantoorruimmte in hun pand. Doe meer met video-vergaderingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties