AD | PAR: Onderzoek CTIVD naar VDC

CTIVD

PAR: Onderzoek Nederlandse CTIVD naar VDC

Willemstad – Oppositiepartij PAR wil van premier Asjes weten of hij van mening is dat een onderzoek van de Nederlandse Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) naar de situatie bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) een toegevoegde waarde heeft.

Dat stelt de partij in een schriftelijke verklaring. De partij wil ook weten of premier Asjes en minister van Justitie Nelson Navarro bereid zijn de CTIVD te vragen om de VDC te onderzoeken.

De PAR wil ook van het kabinet Asjes weten of de regering nog vertrouwen heeft in de Veiligheidsdienst Curaçao, nadat het voormalig hoofd, dat zijn ontslag aanvocht, door de rechter in het gelijk werd gesteld en er ook documenten naar de pers lekten waaruit blijkt dat er bij de dienst gesjoemeld werd.

De partij wil dat Asjes en Navarro aan de samenleving uitleggen wat het standpunt van de regering is over het rechterlijke vonnis. De regering kan volgens de partij niet wegkijken of geen commentaar leveren nu er uit de gelekte documenten is gebleken ‘hoe verwerpelijk de situatie bij de VDC was’.

Na het vonnis en de gelekte documenten is het de vraag of de VDC nog steeds het vertrouwen geniet van de regering, de veiligheidsdiensten in het Koninkrijk en andere veiligheidsdiensten in de wereld, aldus de PAR. Het kabinet moet daar van de partij antwoord op geven.

De rechterlijke uitspraak in de zaak van Gumbs, voormalig hoofd van de VDC, laat volgens de partij zien dat men linksom of rechtsom de dienst onder de verantwoordelijkheid wilde plaatsen van mensen die de sympathie hadden van de minister- president en de minister van Justitie (Schotte en Wilsoe, red.).

De huidige regering heeft in de ogen van de PAR de lastige taak om aan de contacten van de dienst uit te leggen dat Gumbs niet meer in dienst is. En dat de reden daarvan niet is dat Gumbs niet competent zou zijn, maar dat hij vanwege zijn integriteit een geschil met de regering had.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

3 Reacties op “AD | PAR: Onderzoek CTIVD naar VDC

  1. Als deze heren de weg volgens die in Nederland gebruikelijk is volgen, dat als je al de schijn wekt, je opstapt, ja dan blijft er niet veel integere mensen over vrees ik, vandaar dat de niet integere zich kunnen handhaven.

  2. volledig eens met mevr. Van Aller. Degenen die opzettelijk hebben getracht de VDC te misbruiken en die binnen de VDC hun “popptjes” aan posities en invloed hebben geholpen dienen strafrechtelijk vervolgd te worden e/o ontslagen te worden binnen het kader van de LMA. De dienst moet volledig opgeschoond worden zodat men aldaar het werk kan hervatten op een integere wijze.

  3. Renée van Aller

    Zou de vraag niet moeten worden gesteld of er iets mis is met de
    VDC en zo ja waarom? Is de VDC een politiek middel? En waarvoor en voor wie dan? Een oneigenlijke toepassing van een overheidsdienst dient te stoppen. Maar wie is verantwoordelijk voor misbruik van een overheidsdienst? Die zou moeten verdwijnen plus degenen die er al dan niet gedwongen aan meegewerkt hebben. Schoon schip toch of levert dat teveel persoonlijke repercussies op en sta je zo als politicus en ambtenaar teveel voor schut en volgt een onaangename afrekening Italiaanse stijl? Als dat het geval is hoelang kan dan worden geleefd met deze dubbel moraal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *