AD | Parlementaire enquête HNO

HNO CMC ziekenhuis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Staten zijn dinsdag akkoord gegaan met een parlementaire enquête over de meerkosten waarmee de constructie van het nieuwe ziekenhuis gepaard gaat, voorheen bekend als Hospital Nobo Otrobanda (HNO), tegenwoordig als Curaçao Medical Center (CMC).

De parlementaire enquête is een initiatief van de fracties van MFK, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en Movementu Progresivo in de Staten, die op 6 oktober 2018 hiervoor een verzoek hebben ingediend bij Statenvoorzitter William Millerson (PAR).

,,Nu komt de Curaçaose gemeenschap te weten waar het geld voor de constructie van het nieuwe ziekenhuis heen is gegaan”, zo stelt Statenlid Jacinta Constancia (MFK). ,,We hopen dat de Statenvoorzitter spoedig een centrale commissievergadering oproept om de nodige voorbereidingen te treffen voor de parlementaire enquête.”

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en ministeriële toezichthouder van het project, Stanley Betrian, die zich eerder herhaaldelijk kritisch hebben uitgelaten over de meerkosten die zijn gemaakt bij de constructie van het nieuwe ziekenhuis, hebben ook aangegeven een parlementaire enquête te zullen steunen, indien deze aangevraagd zou worden.

Met betrekking tot het HNO-project zijn inmiddels al verschillende onderzoeken aangevraagd. Eerder is zowel de Algemene Rekenkamer als Soab ingeschakeld, zijn er tussentijdse evaluatierapporten uitgebracht en zijn een nulmeting en feitenonderzoek door een onafhankelijke commissie – met leden gekozen door zowel de coalitie als de oppositie – aangekondigd.

In dit laatste konden de leden van de oppositie zich niet vinden. ,,Het is de taak van de Staten om de regering te controleren en de omvang van de constructie van het nieuwe ziekenhuis met meerkosten van meer dan 200 miljoen gulden is een ernstige zaak die de Staten heel serieus nemen en in dezen dan ook hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Constancia.

MFK-leider Gerrit Schotte liet vorig jaar weten dat met het geld dat inmiddels in de constructie van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda is gestoken, wel drie nieuwe ziekenhuizen gebouwd hadden kunnen worden. ,,Er is al 421,8 miljoen gulden geleend en het ziekenhuis is nog niet eens klaar”, zo sprak de politicus kritisch.

,,Oorspronkelijk zou een nieuw ziekenhuis het land 108 miljoen dollar kosten. Wat is er met al dat geld gebeurd?” Vorig jaar werd bekend dat het nieuwe ziekenhuis met 150 tot 200 miljoen gulden aan meerkosten kampt.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Parlementaire enquête HNO

 1. Constancia ik d8 dat zij inmiddels wel opgesloten zat. Dit is echt abnormaal. Eerst mensen aftuigen en uiteindelijk het verduisteren van 3 ton. Te gek dat dit in een democratie mogelijk is.

 2. Ongelooflijk dat Constantia, het lelijke viswijf van Boca Sami, haar gore bek nog open durft te trekken.

  Ongelooflijk, behalve voor de mondi proleten hier. Niet geremd door enige intelligentie en nog minder door enig besef van integriteit, stemmen ze iedere keer weer MFK.

  Ze zouden gesteriliseerd moeten worden zodat ze zich niet voort kunnen planten.

 3. Een parlementaire enquête ? Met de logica die hier gehanteerd wordt, met het afschermen van vriendjes zoals dat hier gaat?? En dan uitgevoerd door een stel nitwits die zich bij ander zaken niet laten horen of even afwezig zijn?? Een enquête die deels door veroordeelden en verdachten en slecht opgeleide figuren moet worden uitgevoerd?

 4. ,,Nu komt de Curaçaose gemeenschap te weten waar het geld voor de constructie van het nieuwe ziekenhuis heen is gegaan”, zo stelt Statenlid Jacinta Constancia (MFK).
  De bevolking is nog steeds niet vergeten dat Jacinta veroordeeld is ivm de zaak “mondkapjes”. Waar is dat geld gebleven?
  Hoe is het mogelijk dat zij nog steeds vrij rondloopt na haar veroordeling? of heb ik iets gemist.

 5. Dat zo iets zonder einige schroom over de lippen komt van Constantia, die 300.000 Naf achterover heeft gedrukt voor de mondkapjes is. Wat een corrupte zooi is het toch op dit eiland.

 6. Een parlementaire enquête gehouden door Curaçaose parlementariërs is een grote schijnvertoning. Wij vragen Nederland toch altijd om hulp, laat enkele Nederlanders overvliegen en laat zij de betrokkenen onder ede verhoren.

  Ik heb nog een idee, laten we een parlementaire enquête houden over het functioneren van parlementariërs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *