AD | Paspoort 100 gulden duurder

Paspoort Nederland Europese Unie

Willemstad – Voor de afgifte van paspoorten wordt voortaan voor personen van achttien jaar en ouder 200 gulden in rekening gebracht. Dat is honderd gulden duurder dan voorheen. Personen van 0 tot 17 blijven 100 gulden betalen. Daartoe heeft de Staten eerder deze week besloten.

Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) legde uit wat er allemaal opgenomen is in het tarief voor een paspoort. Hierbij komen onder andere kosten voor personeel, huisvestingskosten, materiaal en overheadkosten kijken.

De behandeling van de wijziging van de landsverordening voor de leges van paspoorten dateert al uit 2015. De voornaamste reden voor de wijziging is dat het huidige tarief de kosten niet meer zou dekken, waaronder de afdracht van 88 gulden aan het Koninkrijk, zo legde Konket uit.

Eerder liet premier Eugene Rhuggenaath (PAR) al weten dat een aantal door de overheid aangeboden diensten in tarief zullen stijgen. Volgens de minister-president leek het alsof de diensten – met de tarieven die tot nu toe werden gehanteerd – door de overheid worden gesubsidieerd in plaats van dat daar inkomen uit wordt gegenereerd.

Ondertussen zijn in Nederland de tarieven voor de uitgifte van paspoorten ook al gestegen. Daar betalen personen jonger dan 18 volgens de website van de Rijksoverheid 53,97 euro en personen van 18 jaar of ouder 71,37 euro.
Konket beargumenteerde in de Staten dat met het nieuwe tarief het paspoort voor personen tot 17 jaar vijf jaar geldig blijft, maar dat het paspoort voor personen van 18 jaar en ouder ‘voortaan 10 jaar geldig zal zijn’. Dit is echter al jaren het geval.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Paspoort 100 gulden duurder

  1. Alfred Judocus Kwak.

  2. Curacao revisited

    eens met beflapas: als je er dan toch voor kiest om veelvuldig vreemd te gaan zodat je niet zeker bent wie de vader is, en daarom tich achternamen wil toevoegen, dan moet je er maar voor betalen

  3. Tegenwoordig zien we steeds meer van die lange rare namen, laatst hoorde ik van iemand die had zoveel tussennamen dat je duizelig van wordt.

    Behalve de lengte van de namen op de paspoort is de rest standaard evenveel pagina’s, een pasfoto en een paspoort nummer.

    Volgens mij moet de prijs van een paspoort aan de lengte van de namen afhangen. Zoiets als 20 of 30 gulden per letter, dat zal ze wel leren om gekke namen te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *