AD | ‘PdVSA wil Isla-raffinaderij niet’

Argus: Venezolaans staatsoliebedrijf heeft geen belang bij exploiteren raffinaderij | Jeu Olimpio

Willemstad – PdVSA is niet langer geïnteresseerd in de Isla-raffinaderij op Curaçao, maar kan niet zonder de opslagcapaciteit bij Bullenbaai.

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf hoopt dan ook na 2019 nog toegang te houden tot de Curaçaose terminal. Dat bericht Argus Media. De internationale energienieuwssite heeft die informatie van anonieme bronnen waaronder een hoge ambtenaar bij het Venezolaanse ministerie van Energie en een medewerker van de grootste olieterminal in Venezuela.

Het leasecontract met PdVSA loopt op 31 december 2019 af en Refineria di Kòrsou (RdK) onderhandelt op dit moment met het Amerikaanse bedrijf Motiva over de exploitatie van de raffinaderij, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal bij Bullenbaai.

Volgens de ambtenaar die Argus Media citeert heeft het Venezolaanse staatsoliebedrijf geen enkel commercieel of financieel belang meer bij het exploiteren van de raffinaderij, maar heeft het wel dringend de olieopslagcapaciteit bij Bullenbaai nodig.

,,PdVSA is niet in staat om de hoeveelheid ruwe olie aan te voeren die Isla nodig heeft, kan zich niet veroorloven om die olie te importeren via andere leveranciers en heeft niet de financiële middelen om zelfs de nominale productiecapaciteit te behouden.”

Maar Bullenbaai is een belangrijke schakel in de export van de Venezolaanse olie. De ambtenaar spreekt van een ‘kritieke overslag-hub’. De Venezolaanse olie die in de Curaçaose terminal is opgeslagen, wordt van hieruit verder verscheept naar bijvoorbeeld China, India en Cuba. De exportoperatie van PdVSA zou een flinke deuk oplopen zonder de toegang tot Bullenbaai, voorspelt een medewerker van de grootste olieterminal in Venezuela in José.

,,In eigen land is er onvoldoende capaciteit wat betreft terminals en opslag om een potentieel verlies van toegang tot Curaçao te compenseren.” De schade wordt enigszins beperkt als PdVSA een beroep kan blijven doen op de opslagruimte die wordt gehuurd op Aruba, Bonaire en Sint Eustatius.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | ‘PdVSA wil Isla-raffinaderij niet’

 1. Wij willen de raffinaderij en COT wel. We willen RdK opereren én GreenTown beginnen. In de tijd die het zal nemem om alle olie uit de grond van RdK te pompen, te verwerken en te verschepen, willen wij de operator zijn van de raffinaderij. We hebben kapitaalkrachtige bedrijven achter ons staan, met wie we dit willen uitvoeren. De overheid, via de PLO met Clift hristiaan zijn hierover geïnformeerd.

  GreenTown garandeert dat de raffinaderij op de korte en de middellange termijn blijft draaien en daarmee garandeert GreenTown ook de bij de raffinaderij horende werkgelegenheid. Tevens biedt GreenTown een toekomstperspectief dat Curaçao op de middellange en lange termijn gaat profiteren van de economische en duurzame ontwikkelingen die voortvloeien uit de GreenTown visie. GreenTown genereert daarmee zowel op korte als lange termijn een positief effect op zowel de werkgelegenheid als het overheidsinkomen van Curaçao.

  Waarom zit GreenTown niet aan tafel met de PLO en de bidders?
  Waarom de geheimzinnigheid rond de bidders?

  Andrés F. Casimiri

 2. Isla is eerder een vloek dan een zegen voor Curacao

 3. Voor wie is dit nog echt een verrassing? Dat land is failliet en op sterven na dood met een corrupte dictator aan het hoofd. Hij geeft niets om zijn eigen bevolking. Alleen die vakbond slimmerds geloofden met hun bezoek aan Venezuela nog iets te kunnen regelen. Dit was toch allang duidelijk toen Whiteman eerder onverrichter zake terugkeerde en hij uit pure frustratie de waardeloze deal met Guandong aanging?

 4. We wijzen gewoon een commissie op van 10 leden a 20.000 gulden per maand en à een IQ van 77 (gelukkig nog per stuk). Laten we trouwens hopen dat raffinaderij ontploft met de jaarwisseling. Dan we het 100% zeker een gezond 2019 en anders zeker niet.

 5. “De internationale energienieuwssite heeft die informatie van anonieme bronnen.” Meestal betekent dit dat het met een korreltje zout genomen moet worden.

  De vraag is waarom horen wij niets van Angelo Mijer en Cova die zullen natuurlijk nu hun roes uitslapen. Het is toch schandalig dat de vakbond op de bijdrage van hardwerkende arbeiders regelmatig op luxe reizen naar Venezuela gaat en dan trakteren ze de profiteur Cova op een verblijf in en 5 sterren hotel.

 6. Nou dsn kan Cova weer terug komen.

 7. Dat worden gezellige onderhandelingen. Verhuur Bullenbaai aan PdVSA en ineens zit de raffinaderij zonder olie ! Dat maakt de raffinaderij volledig overbodig.
  Verhuur Bullenbaai niet aan PdVSA en de raffinaderij krijgt ook geen olie meer want PdVSA heeft dan niet genoeg opslagcapaciteit in Venezuel.

  Oftewel hoe je het ook gaat wenden of keren, de raffinaderij zit zonder olie.

 8. Geen wonder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *