AD | Per dag 15 uitschrijvingen

Regering komt met deze cijfers mede om paniek- en indianenverhalen – dat sprake is van een uitvlucht en er wel honderd mensen per dag vertrekken – te ontkrachten.

Willemstad – Gemiddeld schrijven zich elke dag zo’n 15 personen uit het Bevolkingsregister van Curaçao. De eilandbevolking is in de eerste acht maanden van dit jaar met 0,8 procent gedaald.

Curaçao telde per 1 september 158.571 bij Kranshi ingeschreven burgers. Er is sprake van een daling gedurende de laatste 21 maanden met 1.767 personen. Dit is, aldus de toelichting die gisteren tijdens een persconferentie werd gegeven, vanuit historisch perspectief bezien ‘niet uitzonderlijk’ hoog. Zeker niet als dit wordt afgezet tegen hetzelfde aantal van 21 maanden in eerdere periodes vanaf begin 1987 (-3.954), begin 1998 (-8.827) en begin 2000 (-8.467).

De regering komt bij monde van minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BDP) met deze cijfers mede om paniek- en indianenverhalen – dat sprake is van een uitvlucht en er wel honderd mensen per dag vertrekken – te ontkrachten.

Feit is dat Curaçao voor het eerst sinds vijftien jaar een bevolkingskrimp ziet. In 2017 waren dat 349 personen en in 2018 tot en met september zelfs 1.441. Nadere analyse laat zien dat het geboorte- en sterftesaldo nauwelijks van invloed is, maar dat het gaat om het verschil tussen emigratie (vertrek) en immigratie (komst).

De statistieken tonen voorts aan dat de officieel bekende migratie voor 80 procent bestaat uit personen die geboren zijn binnen het Koninkrijk en voor 95 procent uit personenverkeer tussen Curaçao en Nederland.

En uiteindelijk wordt de richting waarin de balans uitslaat vooral bepaald door de Yu di Kòrsou zelf, die meer emigreren (het eiland verlaten) en minder immigreren (zich vestigen op Curaçao). De immigratie van ‘Europese Nederlanders’ naar Curaçao stijgt juist. Het aantal ‘buitenlanders’ is vrij constant.

De grootste bevolkingsomvang ooit – afgezien van illegalen die uiteraard niet staan geregistreerd bij Kranshi – was 160.338 in januari 2017. Een jaar later bedroeg die 160.012. In de eerste acht maanden zijn daar 1.194 baby’s bijgekomen; 965 personen gestorven; 2.582 immigranten zijn het land binnengekomen; en 4.072 emigranten pakten hun koffers.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Per dag 15 uitschrijvingen

 1. Statistieken daar heb ik een broertje aan dood,zeg mij niks Conquet maak je maar bv druk over de ambtenaren die met behoud van loon thuis op hun nagel zitten te bijten of gewoon niet meer op Curacao wonen..
  Was het niet +2 weken geleden dat Girigori en Sambo ons met statistieken wijs wilden maken,dat de criminaliteit gedaald is.
  Het tegedeel is waar wie had dit ooit verwacht maar het is het topje v/d ijsberg er zullen nog meer volgens..Er gebeuren nog veel meer criminele zaken waar wij geen weet van hebben.

 2. De Rechtsstaat

  Deze beste man, is dezelfde die anderhalf jaar geleden erbij heeft gezworen alle benoemingen e.d. van de z.g. l*** van Soto terug te draaien, resultaat NADA. Fast Forward, nu heeft ie alle zeilen bijgezet om dit onderzoek en vervolgens presentatie in elkaar te flansen, en voor welke bühne? Ga wat productief doen, Conquet.

 3. Er is werk zat in Nederland. Ze zitten om mensen te springen. Met die uitkering, je krijgt niet zo maar een uitkering meer.

 4. Als je nagaat hoeveel bedrijven haar deuren sluiten is het niet vreemd dat men het in Nederland gaat proberen. Hoop niet dat die MFK en Soberanos zijn!

 5. “Gemiddeld 15 personen uit het Bevolkingsregister van Curaçao per dag”. Het betekent dat wij gemiddeld 15 Venezolanen per dag hier kunnen toelaten, waar wachten we op? Deze Curaçaoënaars kunnen in Nederland de rest van hun leven een uitkering krijgen dus die zien we nooit meer terug..

 6. Richard Isa

  De laatste paragraaf bevestigd dat er inderdaad uitvlucht is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *