AD | Personeel Insel wil duidelijkheid

Voorzitter onderhandelingscommissie Ys: De klok tikt | Extra

Willemstad – De ongeveer 130 personeelsleden van Insel Air International willen duidelijkheid over wat hun te wachten staat. De werknemers voelen zich onzeker nu luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways niet met een garantie over de brug is gekomen.

Dat zegt Wendell Muelen, voorzitter van de vakbond UGTK/Cadmu. De vakbond heeft het Insel-personeel uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst maandagavond om 18.30 uur in het vakbondsgebouw.

Daarbij zullen ook Rogier van den Heuvel, bewindvoerder in de surseance van betaling van Insel, en Etienne Ys aanwezig zijn. Ys is voorzitter van de commissie die namens de overheid de onderhandelingen voert voor de overname van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. Muelen verwacht vooral een heldere uitleg van Van den Heuvel.

,,De bewindvoerder speelt een belangrijke rol die heeft geleid tot de huidige situatie. Hij heeft ervoor gekozen om verder te onderhandelen met interCaribbean.”

De rechter-commissaris heeft op 28 december besloten om de goedkeuring van het crediteurenakkoord uit te stellen tot 15 januari. In die tussentijd is er op twee fronten werk aan de winkel voor de bewindvoerder. Voor die datum moet een zekerheidstelling zijn gegeven door de luchtvaartmaatschappij uit de Turksen Caicoseilanden.

Tegelijkertijd moet de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit CCAA de directie van interCaribbean hebben gerustgesteld dat de aan Insel afgegeven vergunningen niet in gevaar komen nu in eerste instantie is gekozen voor een overnamestructuur waarbij de overheid 51 procent van het vruchtgebruik van de aandelen heeft. Want daar wringt de schoen, zo blijkt tijdens de behandeling van het kort geding.

In de Heads of Agreement is vastgelegd dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar beschikbaar stelt. ,,De bank die dat moet financieren, wil ook het nodige onderzoek doen”, zegt advocaat Arndt van Hoof. ,,Daarbij speelt onder andere mee dat 11 miljoen dollar wordt geïnvesteerd en er geen invloed mogelijk is op de bedrijfsvoering.” Trevor Sadler, ceo van interCaribbean, uit tegenover de kortgedingrechter zijn zorgen over het oplopen van de schulden van Insel Air en het feit dat er ‘niet 90 maar 130 medewerkers’ op de paylist staan. ,,De klok tikt”, vat Ys de situatie kernachtig samen. Verder wil hij weinig kwijt over de zaak. ,,Het is wat mij betreft heel simpel. Ik denk dat het niet goed is om je standpunten via de media naar buiten te brengen als je nog aan tafel zit met een investeerder.” Ys, die dus namens de overheid de onderhandelingen voert, wil wel een ding opmerken: ,,In augustus is een nondisclosure agreement getekend waarmee Insel zich verplichtte alle informatie te geven die door interCaribbean werd gevraagd. Wij zijn ervanuit gegaan dat op basis daarvan is besloten om met Insel in zee te gaan en de Heads of Agreement te tekenen.” Het jaar 2018 sluit onverwacht onstuimig voor Insel. Alles leek er begin december nog op te wijzen dat de deal met interCaribbean zo goed als rond was. Trevor Sadler, vertelt in gesprek met het Antilliaans Dagblad uitvoerig over de plannen die zijn maatschappij heeft. Insel Air-directeur Lars de Brabander verwacht dat er al eerder dan 18 december, als de rechtercommissaris moet beslissen over het crediteurenakkoord, een zekerheidstelling komt uit de Turks- en Caicoseilanden voor de 11 miljoen dollar die beschikbaar wordt gesteld over negen jaar. Die garantie is nodig om de rechter te overtuigen dat de crediteuren betaald zullen worden zoals is overeengekomen. Maar de zekerheidstelling is er dan niet en ook niet als de rechter-commissaris zijn beslissing een dag en vervolgens tot 28 december uitstelt. Bewindvoerder Van den Heuvel zet druk op de ketel met een kort geding en de kortgedingrechter veroordeelt interCaribbean op 28 december tot het betalen van een dwangsom van 500.000 dollar als er geen garantie op tafel komt. Mede vanwege dat vonnis beslist de rechter-commissaris diezelfde dag om de goedkeuring van het crediteurenakkoord opnieuw uit te stellen, nu tot 15 januari.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Personeel Insel wil duidelijkheid

  1. 1 ding is duidelijk. Insel personeel krijgt straks niets meer. Geen salaris, geen pensioen.

  2. 130 personeelsleden op 1 vliegtuig betekend dat als hij 3 vluchten per dag maakt de kosten er uit zijn. de rest van de vluchten is winst om de schuldeisers te betalen. 😂

  3. Meneer YS het is heel simpel aan een dood paard kan je niet trekken .

  4. 130 personeelsleden voor 1 vliegtuig: te idioot voor woorden.

    Voor iedereen behalve voor commissaris Frielink, Om over die andere commissaris, de stokoude zuiplapvan der Kwast, nog maar niet te spreken.

    Die haalt iedere avond in de Heeren meer accijns op alcohol voor ons eiland binnen dan Insel dat doet met accijns op kerosine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *