26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD: PG: Magnus prioriteit

HomeMediaAD: PG: Magnus prioriteit
Hoewel Guus Schram op 1 februari al in dienst trad als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie, werd hij dinsdagmiddag pas officieel beëdigd. FOTO TICO VOS
Hoewel Guus Schram op 1 februari al in dienst trad als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie, werd hij
dinsdagmiddag pas officieel beëdigd. FOTO TICO VOS


De dinsdag beëdigde procureur-generaal (PG) Guus Schram gaat alles op alles zetten om de zaak Magnus, maar ook de langslepende zaak Bientu, zo snel mogelijk op te lossen. Dat laat Schram weten in gesprek met deze krant.

Advertentie

Toen hij nog werkzaam was bij het landelijk parket in Rotterdam, is Schram zeer nauw betrokken geweest bij het onderzoek naar de moord op politicus Pim Fortuyn van Lijst Pim Fortuyn (LPF), die op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum werd vermoord.

,,Het is moeilijk om deze moord te vergelijken met die op politicus Helmin Wiels vorig jaar, maar de impact die deze moord had is wel vergelijkbaar. Ik weet wat dit in de samenleving teweegbrengt. Juist omdat het een politicus is, moet de onderste steen bovenkomen, het onderzoek ligt dan ook onder een vergrootglas.”

De zaak Magnus – waarvan de eerste regiezitting in december plaatsvond, de tweede voor april gepland staat en de inhoudelijke behandeling in mei begint – vergt dan ook alle aandacht van het Openbaar Ministerie (OM).

,,Er is een groot verschil tussen de zaak Wiels en Fortuyn, namelijk dat in Nederland de resultaten al heel snel zichtbaar waren. Er is hier een enorme behoefte vanuit de samenleving om ook snel met resultaten te komen.”

Een zaak die al veel langer loopt, is de witwaszaak Bientu, waarbij onder meer loterijbaas Robbie dos Santos van het witwassen van geld wordt verdacht. Schram heeft zich in het verleden beziggehouden met de aanpak en bestrijding van witwassen en is dan ook expert op dit terrein. Het onderzoek in de zaak Bientu is in 2008 begonnen, maar nog altijd heeft er geen zitting plaatsgevonden.

,,Georganiseerde criminaliteit met internationale aspecten is tijdrovend, dit soort zaken lopen gemiddeld zeven jaar. Bientu is een actief onderzoek, ik heb niet de indruk dat dit onderzoek op de plank ligt te verstoffen. Laten we afspreken dat Bientu binnen mijn zittingstermijn wordt opgelost.”

Hoewel Schram nooit eerder op Curaçao of een van de andere eilanden van de Antillen is geweest, bezocht de nieuwe procureur-generaal vanuit zijn vorige functies bij het landelijk parket wel Colombia en Suriname. Niet alleen in verband met witwassen maar ook in de strijd tegen cocaïnehandel. Rondom deze onderwerpen kwam Schram al wel vaak in aanraking met Curaçao, ook zaakinhoudelijk. Eenmaal op het eiland wil Schram zware, georganiseerde criminaliteit een topprioriteit van het OM maken.

,,Ik vind de criminaliteit op Curaçao hard en gewelddadig, de cijfers zijn hoog. Dat ga ik niet oplossen en het Openbaar Ministerie ook niet, dat moeten we met alle sectoren van de samenleving doen.”

Streven naar lokale opvolging

Guus Schram heeft per 1 februari Dick Piar opgevolgd als procureur- generaal (PG) van het Openbaar Ministerie (OM). Schram solliciteerde zelf, omdat hij deze baan als een fantastische uitdaging ziet. Het heeft hem verbaasd dat er lokaal zich geen enkele kandidaat heeft aangemeld.

,,Het is nu misschien voor iemand uit Curaçao een hele lastige, ingewikkelde functie om te vervullen. Er zitten veel nadelen aan het feit dat ik een Nederlander ben, want ik ken de cultuur en het land nog niet, maar een voordeel is wel dat ik onbevangen en onbevooroordeeld ben. Ik kan met enige afstand de problematiek aanschouwen.”

Ook Piar liet tijdens zijn afscheid weten het te betreuren dat er geen lokale opvolger is gevonden. ,,Het moet mij wel van het hart, dat ik het teleurstellend vind, dat lokaal niemand heeft gesolliciteerd naar de functie van procureur-generaal. Wij hebben steeds onze mond vol van ‘nos mes por’ (wij kunnen het zelf), maar als het erop aan komt, laten wij onze landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk in de steek”, zo sprak Piar tijdens zijn afscheid.

Toch lijkt er ook bij hem wel enig begrip te zijn voor het feit dat er niemand van het eiland zelf is die het in deze tijd aandurft de leiding bij het Openbaar Ministerie te nemen. ,,Het feit dat er lokaal geen enkele belangstelling is voor deze functie geeft echter wel te denken. De beantwoording van de vraag wat de reden hiervoor zou kunnen zijn laat ik gaarne aan jullie over”, sprak Piar cryptisch tijdens zijn afscheid.

Opvolger Schram zegt de zoektocht wel aan te willen gaan om te ontdekken waarom de functie van PG momenteel niet aantrekkelijk is voor lokale kandidaten.

,,Ik wil blijven zolang ik en de omgeving denken dat ik van toegevoegde waarde ben. Ik zou graag weg willen gaan op het moment dat er twintig brieven liggen afkomstig van kandidaten van de eilanden die mij willen opvolgen. Ik hoop dat tegen die tijd het klimaat zodanig is dat mensen van hier deze functie graag zouden willen doen.”

Voordat Schram definitief ‘ja’ tegen deze functie zei, heeft hij zich georiënteerd. Omdat hij toen nog niet vrijuit kon spreken met iedereen, besteedt hij deze weken aan verdere oriëntatie op de eilanden. Volgende week staat een bezoek aan Sint Maarten gepland, de week daarop Bonaire. Zijn bureau ziet er dan ook nog kaal uit.

Het bureau van PG Schram is nog leeg, omdat hij vooral veel op pad is om met zo veel mogelijk mensen te spreken. Komende week staat een bezoek aan Sint Maarten gepland, de week daarop Bonaire. FOTO ANNEKE POLAK
Het bureau van PG Schram is nog leeg, omdat hij vooral veel op pad is om met zo veel mogelijk mensen
te spreken. Komende week staat een bezoek aan Sint Maarten gepland, de week daarop Bonaire.
FOTO ANNEKE POLAK

,,Ik ben heel veel op pad, om met zo veel mogelijk mensen te spreken. Ik kijk nu nog door een Nederlandse bril maar die wil ik zo snel mogelijk afzetten.” Het was voor Schram de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. ,,Ik heb altijd bij het landelijk parket gewerkt. Van zaaksofficier tot plaatsvervangend hoofdofficier. Mijn carrière bewoog zich tussen de verschillende verdiepingen van het gebouw. De grootste cultuurshock die ik heb gehad was van de vijfde naar de negende verdieping. Ik was dus toe aan een nieuwe uitdaging.”

En die krijgt Schram. Afgelopen zondag nog werden er twee lijken gevonden in de struiken achter Baya Beach, bruut vermoord en in brand gestoken.

,,Dit is absoluut ook een zaak die prioriteit verdient. Maar ook de doden in het verkeer, vijf al dit jaar, verdienen aandacht. Het betreft niet allemaal misdaden, maar er sterven wel relatief veel mensen in het verkeer.”

Op dit terrein moet dan ook samengewerkt worden tussen verschillende pilaren in de samenleving. Schram pleit sowieso erg voor samenwerking.

,,Hoe kleiner het eiland, hoe meer daarbuiten gebeurt en hoe belangrijker de samenwerking.” Bijvoorbeeld cybercrime. Er is een toename van georganiseerde misdaad via internet, waarbij internationale samenwerking vereist is, legt Schram uit. ,,Internet is steeds meer een plek waar criminaliteit plaatsvindt, waar het bovendien ook wordt beraamd. We moeten op dit terrein internationaal samenwerken. Internet is voor de politie bovendien een ideale manier om te kunnen rechercheren, netwerken zijn via sociale media goed zichtbaar.”

De nieuwe procureur-generaal lijkt zin te hebben in zijn nieuwe uitdaging. Hij is blij met ‘gepassioneerde medewerkers’ bij het OM en merkte ook dat er bij de politie ‘bevlogen mensen’ zitten.

,,Het OM is een trein die rijdt en die wil bijdragen aan een veiliger samenleving.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Door Anneke Polak

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties