AD | ‘Politie schoot tekort’

Het onderzoek is echter nog in volle gang, aldus korpschef Sambo

Willemstad – Na beeldmateriaal gezien te hebben van de gebeurtenissen bij het luxe resort Baoase, kan korpschef Mauricio Sambo niet anders concluderen dan dat de daar aanwezige agenten onvoldoende hebben opgetreden.

,,Wat ik heb gezien, is onacceptabel. Ik kan me voorstellen dat de situatie daar moeilijk is geweest, maar er had wel actie ondernomen moeten worden. Zo hadden de agenten om meer assistentie kunnen vragen of aan de protesterende mensen kunnen aangeven wat wel en niet mag en kan”, aldus Sambo tegenover deze krant.

Hij voegt er gelijk aan toe dat ondanks deze conclusie niet direct de beschuldigende vinger naar de betreffende agenten gewezen moet worden. ,,Er is nu een intern onderzoek gaande, waarvan we het verslag vrijdag aan de minister van Justitie overhandigen. We kijken in het onderzoek naar het gehele proces en de structuur. Dus hoe zit het met de schakels? Hoe heeft de teamleider gehandeld en de chef van het wijkbureau? Het is aan de minister om de resultaten van het onderzoek al dan niet publiek te maken en kenbaar te maken of en welke maatregelen er getroffen zullen worden”, zo laat de korpschef weten.

Afgelopen vrijdag liep een protestmanifestatie bij het luxe resort Baoase uit de hand. Eerst werd een hek gesloopt, waarna de betogers het hotelterrein opliepen, het restaurant ingingen en volgens verklaringen van het resort zelfs de kamers van de toeristen betraden.

Omdat de actie was aangekondigd was er politie aanwezig. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning had een dag van tevoren verklaard dat, wanneer het uit de hand dreigde te lopen, er niet getwijfeld zou worden om in te grijpen.

Toch deden de aanwezige agenten niets, zoals ook te zien is op beelden die zijn verspreid via sociale media. Uiteindelijk zijn er speciale eenheden van de politie opgeroepen om alle demonstranten van het terrein te verwijderen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

AD | ‘Alle stranden moeten vrij toegankelijk’

3 Reacties op “AD | ‘Politie schoot tekort’

 1. Trots op Curaçao

  Schoot te kort? Dus de volgende keer gaat de Politie langer schieten?

 2. @eric
  Eric je hebt helemaal gelijk.
  Bij een toegestane demonstratie of manifestatie, wordt er voorafgaand een briefing gehouden met betrekking tot risico’s. Aan de hand van plan van aanpak. In de briefing wordt puntsgewijs aangegeven wanneer er opgeschaald moet worden, wat wel en niet wordt getolereerd en wanneer de comandant ter plaatse mag/moet ingrijpen om escalatie te voorkomen. De commandant ter plaatse monitoort en geeft aan de algemeen commandant aan wat er ter plaatse gebeurt.
  Dus als de briefing goed is voorbereid, kan de commandant beslissen om in te grijpen zonder toestemming van de algemeen commandant.
  Bij een goede voorbereiding van een manifestatie/demonstratie wordt er altijd direct inzetbaar personeel op de achtergrond gehouden om a la minuut ingezet te worden. Dit kan zijn oproerpolitie of gewone uniform politie.
  Tevens worden er in vooroverleg met organisatie spelregels opgesteld die ter plaatse nogmaals worden doorgenomen.
  Althans zo gebeurt het in Nederland. In grote lijnen zal dit hier ook gebeuren.

 3. Als de politie niet goed gehandeld heeft moet de politie top de verantwoording op zich nemen. Dat is het probleem niemand neemt de verantwoordelijkheid en schuift de zwarte piet toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *