28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Politie vindt bestuurders Sint Maarten te corrupt

HomeNieuwsAD | Politie vindt bestuurders Sint Maarten te corrupt

Door Carla van der Wal voor Algemeen Dagblad

st.maarten-sxm
Politie vindt bestuurders Sint Maarten te corrupt

De Nederlandse politie wil niet meer samenwerken met lokale bestuurders op Sint Maarten, omdat er te veel aanwijzingen zijn voor corruptie. Die harde opstelling van korpschef Gerard Bouman leidt tot een stevig conflict met het eilandbestuur.

De ruzie blijkt uit een verslag van een vertrouwelijk overleg op het eiland, tussen korpschef Gerard Bouman, (Nationale politie) en minister van Justitie Dennis Richardson van Sint Maarten. Het gespreksverslag is in handen van het AD.

Korpschef Bouman
Korpschef Bouman

Bij het aanpakken van corruptie en ‘ondermijning’, oftewel de verwevenheid van de boven- en onderwereld op het eiland, is Nederland ‘niet van plan samen te werken met lokale bestuurders op Sint Maarten’, juist omdat bovengenoemde problemen op het eiland te groot zijn. Er wordt 22 miljoen euro voor de aanpak uitgetrokken. Ook worden eigen, Nederlandse rechercheurs op het eiland gestationeerd. ,,Bouman geeft aan dat hij niemand nodig heeft en dat hij zijn taak tot een succes zal brengen,” zo is te lezen.

Criminaliteit

De politie wil niet op het verslag reageren. Wel bevestigt een woordvoerder dat een speciaal team wordt opgezet dat ondermijnende en zware, georganiseerde criminaliteit op Sint Maarten moet aanpakken. Dit is nodig omdat volgens de politie de rechtshandhaving op het eiland ernstig tekortschiet. ,,In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat daar waar mogelijk altijd wordt samengewerkt,” aldus een zegsman.

Arrogant

De vraag is wat er nog mogelijk is. Volgens minister Richardson wil Bouman helemaal niet meer samenwerken. Dat zou de korpschef de minister tijdens het overleg hebben gezegd.

Op zijn beurt wil ook minister Richardson daarom niet meer samenwerken met Bouman. Topambtenaar Rueben Thompson van Richardsons ministerie van Justitie zegt: ,,Bouman kwam zeer arrogant over en sprak neerbuigend. Het was ongepast.”

Bron: AlgemeenDagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Mooie foto, de corruptie straalt eraf bij de voorste agent, ik hoef alleen al naar zijn dik vol gevreten pens te kijken. p.s ik vind toch al dat de knipsel krant perfecte foto’s plaatst bij de desbetreffende figuren. neem als voorbeeld Jasjes , Gerrit de Raag en Fraudelyne je blijft lachen toch.

  2. De heer Bouman heeft gelijk. Minister van justitie Dennis Richardson durft geen maatregelen te nemen tegen de corrupte agenten. Een jaar geleden heeft hij tegen de politievakbond (ABVO) gezegd dat hij eerst moet afwachten op het onderzoek van de landsrecherche voordat hij maatregelen kan nemen tegen de corrupte agenten. Hij heeft geen maatregelen genomen maar wel ingestemd met de promotie van dezelfde corrupte agenten. De agenten worden beschuldigd van valsheid in geschrifte.

    Het is niet voor niks dat Carl John niet door de screening is gekomen om korpschef te kunnen worden. De rotte appels zitten nog bij het KPSM omdat ze gesteund worden door sommige parlementsleden van Sint Maarten. In een van de vergaderingen ABVO heeft gehad met de gouverneur (Eugene Holiday), heeft hij de volgende gezegd. Ik citeer. “Ik heb nooit mijn handtekening gezet onder geen enkele ontslagbesluiten van de heer Ronald Duncan en gelukkig heb ik dat niet gedaan. Dit probleem zal ik zo spoedig mogelijk tacklen.”

    Dat heeft hij ook gedaan door aangifte te doen bij het OM. Voor de mensen die het niet begrijpen zal ik in het kort uitleggen. Om een agent te kunnen ontslaan moet de gouverneur ermee akkoord en het ontslagbesluit ondertekenen. Die handtekening van de gouverneur werd vervalst (gescand of gekopieerd). Ik heb een lokale journalist benaderd om deze fraudezaak te publiceren maar hij heeft zich teruggetrokken, met de mededeling dat zijn leven gevaar kan lopen. De politie-agenten die slachtoffers zijn geworden van deze grootschalige fraude durven niet met hun verhaal naar buiten te komen. Ze zijn bang voor represailles.

    Ex min just Ronald Duncan werd toendertijd urenlang gehoord door de landsrecherche vanwege zijn betrokkenheid bij die fraude. De meeste mensen dachten dat het te maken had met de Patrick Illigde zaak maar het was niet zo. Blijkbaar heeft de heer Bouman alle informatie in handen over de corruptie binnen het KPSM. Hij kan niet met het KPSM samenwerken. Sint Maarten moet eerst de rotte appels verwijderen uit het KPSM.

    De grote vraag blijft. Wat heeft het OM met de aangifte van de gouverneur gedaan? Waarom heeft het OM nog steeds niemand aangehouden?

  3. Het Algemeen Dagblad pocht over het vertrouwelijke gespreksverslag te beschikken, terwijl dat al meer dan een week op straat ligt en alle kranten en radiostations op de eilanden er al uitgebreid over hebben bericht.

  4. Uit de feiten blijkt dat er orde op zaken moet worden gesteld. Dat kan Sint Maarten toch zelf? Racisme en kolonialisme roepen is te simpel. Dat wordt te vaak ingezet als een duizend dingen doekje, een schaamlap om het eigen falen toe te dekken. Wie heeft voordeel van een dergelijke oninzichtelijke situatie? Prima als ondeugdelijk bestuur veel voordeel oplevert en men het zo wil laten. De eigen verantwoordelijkheid wordt genomen of toch niet? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties