31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Positieve noodkreet’

HomeMediaAD | ‘Positieve noodkreet’
CBCS Centrale Bank | Jeu Olimpio

Willemstad – Shekinah Dare, econoom bij de afdeling Studiedienst van de Centrale Bank CBCS slaakt een ‘positieve noodkreet’.

De arbeidsproductiviteit van Curaçao neemt al een tijdlang af én is, uitgedrukt als het bruto binnenlands product (bbp) per werkende, lager dan het gemiddelde van de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.Dare benadrukt echter dat haar presentatie is bedoeld als ‘een positieve alarmkreet om deze trend om te keren’.

Hoewel de arbeidsproductiviteit op Curaçao de afgelopen jaren continu is gedaald en hierdoor een van de redenen is van de zwakke economische prestatie, is er volop ruimte voor verbetering.Op de laatste dag van de tweede Central Banking Conferentie onlangs van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die als overkoepelend thema ‘het aanpakken van uitdagingen om een hoger groeipad in kleine en open economieën te realiseren’ had, gaven twee economen uit de regio een presentatie over de daling van de arbeidsproductiviteit in het Caribisch gebied.

In een vol auditorium gaven Dare en Amos Peters, econoom bij de Caribbean Development Bank, presentaties over ‘arbeidsproductiviteit als motor voor economische groei’. In haar presentatie richt Dare zich voornamelijk op de arbeidsproductiviteit op Curaçao, terwijl Peters een overzicht geeft van de ontwikkelingen in de arbeidsproductiviteit in de regio.

Dare meldt dat de economische prestatie van Curaçao zwak is geweest sinds het land in 2010 zijn autonome status binnen het Koninkrijk kreeg. De afgelopen jaren is de gemiddelde groei nihil geweest. Dare legt ook de methodologie uit om de arbeidsproductiviteit te meten en laat zien dat die al een tijd afneemt op Curaçao.

,,De daling van de arbeidsproductiviteit heeft negatieve gevolgen voor de economische groei en het internationale concurrentievermogen.”De arbeidsproductiviteit op Curaçao, uitgedrukt als het bbp per werkende, is lager dan het gemiddelde van de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, hoewel de ontwikkeling in deze regio sinds 2006 óók een dalende trend laat zien.

Dare stelt voor om meer te investeren in betere technologie en in menselijk en fysiek kapitaal, waaronder opleidingsprogramma’s die de kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking verbeteren. Deze programma’s moeten zich ook richten op efficiëntere bedrijfsprocessen om de winstgevendheid van bedrijven te vergroten.

Op pagina 2‘Hervormingarbeidsmarkt en innovatie’.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @lanta,
    Indicatoren hebben niets met ‘Westers’ of ‘niet-Westers’ te maken. Indien juist toegeast moet er een reëel beeld, al dan niet schokkend, verkregen worden. Daar kan je wat mee. Het adagium is “meten is weten”, maar je moet wel weten wat je meet en wat de cijfertjes uiteindelijk betekenen.

  2. Brian geeft ook een goed punt.
    Misschien zou het goed zijn eens naar de ondernemers te luisteren. CBCS heeft een signaal uit laten gaan dat er meer ondernemerschap zou moeten zijn, maar daarvoor moet wel een geschikte basis zijn.

  3. Men vergeet de wanorde bij Belastingdienst. Als ondernemer zit ik 20 uur per week bij de belastingdienst omdat ze verkeerde aanslagen maken of mijn papieren steeds kwijtraken!

  4. Het gaat hier om de arbeidsproductiviteit en die is -dat hoef je niet eens te meten- ontzettend laag. Maar mijn kanttekening hierbij is dat de overheid investeringen niet stimuleren of zelfs tegenwerken door zoveel red tape. Wil je een zaak starten dat ben je zo een jaar verder voor je de benodigde vergunningen hebt. En ondertussen moet wel de huur betaald worden en de investering gedaan. Geen ondernemer die er nog aan gaat beginnen zo.

  5. @ hoedanook: u geeft een reactie op de vorm en gaat voorbij aan de inhoud. overigens zou het meten volgens ‘betere (moderner, westers) indicatoren’ wel eens nog schokkender resultaten kunnen opleveren.

  6. Bruto binnenlands product (BBP) berekend de totale marktwaarde van goederen en diensten die binnen de grenzen van een land worden geproduceerd in een bepaalde periode. Dit meetinstrument staat ook bekend onder de naam Gross Domestic Product (GDP). Een meetinstrument uit de jaren dertig van de 20e eeuw ten tijde dat de wereldeconomie in een Grote Depressie (The Great Depression) verkeerde. In de laatste decennia zijn er betere indicatoren ontwikkeld. Toch blijven velen gefocused op het BBP. Het is dus niet verwonderlijk dat het niet goed gaat met onze economie.

    Zie ook: Gebruik een dashboard met indicatoren die onze welvaart goed meten en stop met de eenzijdige focus op groei van het BBP; http://www.degrotetransitie.nl/themas/welvaart-goed-meten/
    Of Jan Terlouw over het beter meten van welvaart en welzijn; https://vimeo.com/174934330

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties