30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Premier pleegt bedrog’

HomeMediaAD | ‘Premier pleegt bedrog’
Schotte (MFK): Plan B allang opgestart met Nederland en Shell | Jeu Olimpio

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft het parlement ‘voorgelogen’ toen hij in de Staten tot driemaal toe verklaarde dat hij niet in gesprek is met Shell in verband met de overname van de Isla-raffinaderij en de petroleumsector op Curaçao.

Dat was de kern van de boodschap van oppositieleider Gerrit Schotte (MFK) gisteren tijdens een door TeleCuraçao, TV-Direct en Radio MAS live uitgezonden persconferentie van MFK, waarbij een hele reeks nog vertrouwelijke stukken werden getoond en verspreid.

De belangrijkste daarvan betreft een document, een soort plan van aanpak en werkzaamheden, van Ernst & Young (EY) van 22 september 2017 waaruit blijkt dat dit adviesbureau is ingeschakeld voor het opstellen van een contingency plan – het fameuze Plan B voor het geval de onderhandelingen met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy (GZE) op niets zouden uitlopen.

Onderdeel van deze ‘Statement of Work’, vormt onder meer ook het betrekken van Nederland bij dit voor de Curaçaose economie belangrijke proces. Maar eveneens, en vooral dát lijkt MFK te steken, de eventuele support van Royal Dutch Shell met heel duidelijk daarachter tussen haakjes ‘(if needed)’.

Op dat moment, in september, liepen in wezen nog de besprekingen met GZE, want die zijn pas op 30 december formeel opgezegd. ,,Korta orea”, noemt Schotte dat, wat in het Papiaments staat voor ‘vreemdgaan’. In wezen begon dit ‘parallelle proces’ met inschakeling van EY al in juni, blijkt uit de stukken, en toen moest eind september 2017 het zogenaamde addendum bij de Heads of Agreement (HoA) van november 2016 nog worden ondertekend (dit addendum was voor Rhuggenaath van belang omdat in de initiële HoA géén verplichting tot een due diligence van GZE stond opgenomen, red.).

Overigens blijkt na bestudering door deze krant van het EY-voorstel, dat op dat moment ook nog gewoon wordt uitgegaan van voortzetting van het GZE-traject en eveneens inschakeling van PdVSA, maar daarvoor had Schotte gisteren weinig aandacht.

Hij stond daarentegen uitvoerig stil bij de mogelijke rol van Shell bij de overname van de exploitatie van de raffinaderij – een eeuw geleden opgezet door Shell, die medio jaren tachtig het eiland verliet waarna PdVSA uit Venezuela het beheer kreeg tot in principe eind 2019. Dit noemt Schotte ‘corporate spionage’. De Nederlands-Britse multinational krijgt volgens de MFK-leider direct of via de Nederlandse regering alle bedrijfsinformatie toegespeeld. ,,Terwijl de Staten op Curaçao in het duister worden gehouden”.

En waarom wordt zo tewerk gegaan? De oppositieleider zei dat de motivatie dezelfde is als bij het versieren van een vrouw: óf omdat ze bloedmooi is óf omdat er heel veel geld mee is gemoeid. Dat geldt ook in het geval van het EY-scenario met allerlei finders en succes fees.

Uit de documenten zou blijken dat EY naast enorme kosten aan kostendeclaraties die nu al zijn gemaakt en nog zullen worden gemaakt, in eerste instantie 2,3 miljoen dollar ontvangt aan ‘base professional fees’. Vervolgens een ‘incentives bonus’ van 1 miljoen dollar als met succes met GZE overeenstemming was bereikt. Of als EY met een acceptabele alternatieve partij komt een succes fee die gerelateerd is aan de hoogte van de investering die met de upgrading is gemoeid, namelijk 0,5 procent, wat naar schatting neerkomt op een bedrag tussen de 15 en 25 miljoen dollar.

,,Plan B was al lang in gang gezet. Al sinds september. Eigenlijk al vanaf juni. En waarom Shell? Omdat het Shell gaat om de gunning van het lucratieve LNG-terminalproject bij Bullenbaai voor het schone liquified natural gas. Want wie de Isla-raffinaderij ook gaat overnemen, is verplicht om LNG van Shell af te nemen.”

Werken ze voor rood-wit-blauw?

Bij dit alles vraagt Schotte zich af: ,,Werken ze, de regeringspartijen, voor rood-wit-blauw of voor de Curaçaose vlag? Wij doen het voor Curaçao. Bij hen (doelend op Rhuggenaath, red.) gaat het niet onbewust mis. Het gebeurt met opzet. Ik maak mij oprecht bezorgd over de toekomst van de werknemers van de Isla.”

,,Deze premier spreekt de waarheid niet. Ik heb het hem tijdens de openbare vergadering van de Staten gevraagd. En ook onlangs nog in de beslotenheid van het seniorenconvent (een vertrouwelijk overleg in het parlement, red.) en zijn antwoord op mijn vraag of Shell erachter zit was hoofdschuddend ‘no’!”

Het zittende kabinet liegt gewoon, aldus Schotte, ook toen de premier rond de jaarwisseling aankondigde dat de besprekingen met GZE op niets waren uitgelopen en op 2 januari dat nu gezocht zou worden naar een expert die Curaçao zou helpen bij het vinden van een andere strategisch partner. ,,Die expert was allang gevonden en zelfs al aan het werk gezet en toen pas is het échte verspillen van gemeenschapsgeld begonnen.”

Schotte voorspelt dat ‘het geld er nu uit zal vliegen’ bij overheids- nv Refineria di Kòrsou (RdK) – zoals een kind dat de lade opentrekt een stapels bankbiljetten ziet en zich niet kan inhouden om ze weg te graaien, aldus de MFK-voorman. RdK heeft volgens hem in het buitenland nu nog zo’n 60 miljoen op rekeningen staan en in eigen land circa 100 miljoen. Op deze manier en met dit tempo eindigt Curaçao straks zonder strategische partner voor de operatie van de raffinaderij en is de RdK-kas leeggeroofd. En grijpen Curaçao, het Isla-personeel en de bevolking mis. Zo voorspelt Schotte.

Aan de persconferentie vanuit het MFK-partijgebouw werd naast Schotte actief meegedaan door Statenleden Charles Cooper aan zijn rechterzijde en Gilmar ‘Pik’ Pisas aan zijn linkerzijde. Laatstgenoemde is voormalig premier van het interim-kabinet- Pisas dat begin 2017 aanvankelijk de doorgang van de vervroegde verkiezingen wilde dwarsbomen, totdat werd ingegrepen.

Pisas verdedigde zijn reis naar China in mei 2017 met een delegatie bestaande uit acht personen voor het bijwonen van het ‘One Belt One Road’-symposium, waarvoor de toenmalige regering een uitnodiging had gekregen. Die reis kostte 179.000 gulden, becijferde overheidsaccountantsbureau Soab. Een schijntje, zo betoogde MFK gisteren, verwijzend naar de enorme bedragen die sinds Rhuggenaath aan de regeringsmacht kwam is besteed. Tonnen voor een meeting en brainstormen gedurende een paar dagen, terwijl EY al voor ruim 404.000 dollar aan de slag bleek te zijn gegaan met een contingency plan – ‘zonder openbare aanbestedingsprocedure’ – en er alles bij elkaar straks voor miljoenen wordt gefactureerd.

De partij van Schotte liet direct na de persconferentie een hele stapel stukken via e-mail verspreiden onder de media, op wie een beroep wordt gedaan om als ‘vijfde macht’ de belangen van de bevolking te behartigen. ,,Wij stellen in een brief van onze Statenfractie aan premier Rhuggenaath één vraag aan hem: wat is de reden dat zijn kabinet kennelijk zo bezorgd is dat wordt gerapporteerd aan Nederland en aan Royal Dutch Shell over een kwestie die geldt als een ‘interne Curaçaose aangelegenheid’, terwijl wij als parlement dat de bevolking van Curaçao vertegenwoordigt geen betrouwbare informatie krijgen over alles wat te maken heeft met de onderhandelingen over de toekomst van onze raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai?”

Wat MFK verder steekt is dat ‘inzage’ is gevraagd in de diverse papieren, maar dat het parlement deze niet is gegeven getuige de hoeveelheid stukken die nu toch via de oppositie naar buiten komt. Statenlid Cooper bedankte informanten voor het lekken van deze informatie naar de partij toe en riep op om de brievenbus van MFK te blijven vullen.

Rhuggenaath: Offertes EY nooit goedgekeurd

De offertes die Ernst & Young (EY) heeft gedaan aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en voorzitter Clift Christiaan van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) in verband met de modernisering van de raffinaderij zijn nooit goedgekeurd. Dat zegt premier Rhuggenaath in reactie op de beschuldigingen van oppositiepartij MFK dat hij de Staten onjuist zou hebben geïnformeerd en zelfs zou hebben gelogen.

Rhuggenaath reageerde gisteravond zonder de persconferentie onder leiding van Gerrit Schotte te hebben gehoord of gezien. De premier zegt dat EY op basis van ‘expert- meetings’ inderdaad voorstellen heeft gedaan voor zes of zeven trajecten waaruit het MDPT zou kunnen kiezen. Daaronder waren ook offertes voor het aantrekken van een nieuwe kandidaat anders dan Guangdong Zhenrong Energy (GZE), wat ook wel ‘Plan B’ wordt genoemd en een zogenaamd ‘finders fee’.

,,De indruk wordt nu gewekt dat ik documenten heb achtergehouden. Maar het ging om offertes van EY die nooit zijn goedgekeurd”, aldus Rhuggenaath. De regering gaat juist een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor de keuze van een adviesbureau met industriële expertise.

EY is al sinds het kabinet-Whiteman (30 november 2015 tot en met 23 december 2016) adviseur van het MDPT en is door de regering- Rhuggenaath bij haar aantreden eind mei 2017 ook om advies gevraagd. Rhuggenaath ontkent dat Shell al langer in beeld was.

,,Voordat de overeenkomst met GZE werd vernietigd heeft het MDPT geen gesprekken gevoerd met andere bedrijven en zeker niet met Shell.” Wel is overwogen om de consultancy-tak van Shell als expert bij de zoektocht naar een strategische partner van de raffinaderij aan te schrijven voor deelname aan de aanbesteding.

Rhuggenaath benadrukt dat onder tijdsdruk gezocht wordt naar de meest geschikte kandidaat. ,,Stel dat Shell toch interesse heeft in modernisering van de raffinaderij, die indicatie is er nu niet, en dan als beste uit de bus komt na een transparant proces, dan kiezen we voor Shell.”

Bron: Antilliaans Dagblad

20 reacties

  1. het moge duidelijk zijn dat de narcist en beroeps leugenaar Gerrit de Raaf weer een terugval heeft, hij is weer aan de witte poeder aan het snuifen./

  2. Shell gaat echt niet investeren in de Isla raffinaderij. Shell heeft vast belangstelling voor een gasterminal op Bullenbaai. Als ze dat zo graag willen, kan als voorwaarde worden gesteld, dat ze alsnog de verplichting op zich nemen Isla op te ruimen en de grond te saneren.
    Dat levert geld en werk op. Verder kan dan het plan van Casimiri in uitvoering worden genomen. Bouw van de terminal en sanering Isla levert jaren werk op. En laat u niet afleiden door futuristisch getekende fantasieën die onder de brug gaan verschijnen. Want zo ziet dat er niet uit.

  3. @ CI trol en vazal van de MFK/KFO er is zeker geen tijd te verliezen en als het hele zooitje op 2019 in de soep loopt en die oude roestbak stil moet worden gelegt doordat er geen opvolger is heeft Gerrit de Raaf zijn doel berijkt, hij en zijn maffia vrienden zien niet liever dat dit gebeurd. Zodat de losers Gerrit en Cova de hele boel wil plat legen met stakingen en de regering moet opstapen, Gerrit dit lukt je niet zowel dan kom je nog niet aan de macht met je maffia MFK?KFO, aangezien Nederland dan het hele zooitje over neemt, zodat Curacrim en de YDK helemaal niks nada meer te vertelen hebben, heb je het dan voor elkaar oproerkraaier, ze moesten je oppakken en in het gevang pleuren met je tweedeling en haat zaaien.

  4. Het is wel op een heel diplomatische manier gegeven dat de keuze lijkt te gaan vallen op Shell. Het aantrekken van een Shell expert bij de selectie vindt ik weinig transparant en is duidelijk geval van belangen verstrengeling. Ik kan best begrijpen dat er niet veel tijd meer is, maar waarom met een bedrijf in zee gaan die niet fatsoenlijk genoeg was om zijn eigen puin om te ruimen voordat die wegging in 1985. Dat de Curaçaose regering akkoord ging onder druk om de raffinaderij te kopen voor 1 gulden en zonder enig verantwoordelijk voor het veroorzaakte milieuschade te eisen vindt ik nog steeds heel raar. Heeft de PAR geen eigenwaarde meer? Kan men tenminste niet leren van de fouten van PNP die een verkeerde besluit heeft genomen. Iedereen die zijn gezonde verstand heeft en informatie zoek over Shell, kan concluderen dat international gezien Shell een slechte reputatie heeft. Mensen rechten worden ondermijnd, milieuschades worden alleen na ellenlange procederen toegekend en uitbetaald. Curaçao zou Shell gewoon op de zwarte lijst moeten zetten.

  5. Ten eerste wil ik vazalen en trollen van Curacao, Gerrit de Raaf en zijn bloedbroeders Cooper en Pik ( mis Peppie & Kokkie of hebben die al de handdoek in de ring gegooid??!) er even op wijzen dat ze zelf zo gemeen zijn als dat de Curacaose wateren diep zijn, de één “Gerrit de Raaf”probeerd zijn straf zolang als het mogelijk is uit te stellen, nu weer met het niet opsturen van het cassatie verzoek door zijn cassatieadvocaat!, maar ook dat zal hem niet helpen om onder zijn straf uit te komen, dit zou alleen kunnen als de LOSER word gekozen als alleen heerser en dictator van Curcrim. Laten zij maar lekker door sudderen in hun eigen leugens en Fake berichten uit brengen in de media, het zal niet helpen om deze regering nog meer als nu al te destabiliseren en te saboteren.

  6. Typisch, de 3 grootste criminelen van het koninkrijk, waarom niet ‘van de wereld’? 😆 😆 😆

    Als deze 3 gasten inderdaad de grootste criminelen ter wereld zijn, kan ik zo uit de losse pols nog een hele rits ‘grootste criminelen van het koninkrijk’ schudden. Men hoeft maar de geschiedenis van PAR, MAN, PN, PUEBLO SOBERANO, MFK en andere politieke partijen na te gaan en ze er zo uit plukken. Kortom, al die politici en politieke partijen hebben een geschiedenis van diefstal en roof. En waarom stikt het op KKC van de Surinamers die menen iets te vertellen te hebben op Curaçao?

    Bovendien, wie kan hier bewijzen ZELF geen crimineel te zijn? Het lijkt mij namelijk heel sterk dat alle hier reagerende KKC-forumleden ‘goddelijke van slechtheid gespeend’ Engelen zijn. 😆

  7. Look who’ s talking Ach ja ze schreeuwen weer eens moord en brand. Ze moeten toch af en toe laten weten dat ze nog in leven zijn Om 2 á 3 weken moeten er weer wat leugens rond gestrooid worden, waar we vervolgens nooit meer iets van horen. Waist of time om er überhaupt naar te luisteren.

  8. Ach het zijn net kinderen…. ze maken fouten om van te leren. Vervelend, maar toch wel eens goed om te zien hoe de M(other)F*cK(ers) zo eensgezind zich vastbijten om nep nieuws te verspreiden.

    By the Way, is Cova al weg bij het MDPT ?

  9. ja, ik weet dat ze een aanhang hebben, die zo dom zijn om in deze criminelen te geloven.
    maar ik hoop dat deze aanhang ooit eens wijzer gaat worden.
    Wanneer gaat het OM eens zijn werk doen en zorgt dat deze maffia figuren achter slot komen te zitten..??

  10. De 3 ratten van curacao bij elkaar laat iets positief horen en oplossing omtrent
    alle problemen op het eiland .
    Verandert curacao maar begin bij je zelf !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties