28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Prijs voedsel stijgt scherp

HomeLandenArubaAD | Prijs voedsel stijgt scherp
Voeding was jarenlang – namelijk tot en met 2012 – de bestedingscategorie met onafgebroken de meest forse prijsstijging. Maar ook in de jaren daarna is er sprake van aanzienlijke mutaties. | Jeu Olimpio

Willemstad – Bijna iedereen kent het en hérkent het: boodschappen doen lijkt wel elke keer duurder te worden. Onderzoek naar de officiële cijfers toont aan: dit gevoel klopt.

De afgelopen jaren, met 10-10-’10 als startpunt van de metingen, is voeding geleidelijk maar zeker ruim een kwart in prijs gestegen. Zo blijkt uit navraag door het Antilliaans Dagblad bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao.

Dat de inflatie in algemene zin redelijk vlak is geweest de afgelopen jaren, komt omdat voedsel bij de berekening van het consumentenprijsindexcijfer (CPI) slechts voor ongeveer 12,5 procent meetelt in het CBS-mandje (de ‘makutu’) en daarnaast omdat andere bestedingscategorieën soms in prijs dalen (zoals vervoer, communicatie en wonen) waardoor uitschieters van de gemiddelde algemene prijsstijging uitbleven.

Tussen het moment dat Curaçao eind 2010 een autonoom land werd binnen het Koninkrijk en eind 2016 is voeding volgens het CBS bijna 25 procent (+24,9 procent om exact te zijn) in prijs gestegen. Hoewel exacte vergelijking niet mogelijk is, gezien de verschillen in berekening en ook de afwijkende samenstelling van de ‘makutu’, is dit het hoogste niveau van alle Caribische delen van het Koninkrijk.

Hoger dan buureiland Aruba (+circa 12 procent in dezelfde periode). En hoger dan Bonaire, dat voor een groot deel voedselproducten via de groothandel op ‘hub’ Curaçao inkoopt en met het schip Don Andres verscheept van Curaçao naar Bonaire, waar de prijsmutatie tussen 2010 en 2016 wordt berekend op +13 procent.

Prijzen voor levensmiddelen op Curaçao zijn zelfs scherper gestegen dan op Sint Eustatius (+17 procent) en de prijsverhoging is procentueel vergelijkbaar met het kleinste eiland van de Dutch Caribbean, Saba (+25 procent), met amper 2.000 inwoners, dat moeilijker bereikbaar is via de zee en de lucht en waar per definitie de hoeveelheden veel beperkter zijn dan op Curaçao met ruim 160.000 inwoners.

En ter vergelijking: Miami (Verenigde Staten) zit op +14 procent, terwijl Nederland in diezelfde periode een mutatie van het prijsindexcijfer registreerde van onder de tien procent, namelijk circa 9 procent. Ook mini-eilandstaatjes – kleiner dan Curaçao – als Anguilla en Antigua zitten met zo’n 10 procent prijsstijging veel lager dan Curaçao.

Zo blijkt uit een onderzoek naar de prijzen van levensmiddelen in Caribisch Nederland door Ecorys, in samenwerking met het lokale bureau Curconsult. Dat richt zich weliswaar primair op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), maar daarin wordt zijdelings ook Curaçao vermeld.

Voeding jarenlang meest forse prijsstijging

Deze krant verzocht het CBS in Willemstad om de bevindingen ten aanzien van Curaçao te controleren: ,,Er moet gekeken worden naar het indexcijfer van voeding voor de maand december 2016 om dit vergelijken met het indexcijfer voor voeding in de maand oktober 2010. De berekening wordt dan: 184,3 gedeeld door 147,5 -1 maal 100 = 24,9 ofwel afgerond 25 procent”, aldus het CBS.

Voeding, zo blijkt uit eerdere publicaties van het Curaçaose CBS in Modus Statistisch Magazine, was jarenlang – namelijk tot en met 2012 – de bestedingscategorie met onafgebroken de meest forse prijsstijging. Maar ook in de jaren daarna is er sprake van aanzienlijke mutaties (lees: stijgingen). Een deel van de verklaring is volgens het CBS hogere importprijzen, maar ook het effect van de verhoging van de omzetbelasting (ob) per 1 mei 2013 van 6 naar 9 procent, hoewel een groot aantal primaire levensmiddelen juist werden vrijgesteld (0 procent).

Feit is dat uit de cijfers blijkt dat boodschappen doen in Curaçaose supermarkten en toko’s in iets meer dan zes jaar tijd een kwart duurder is geworden. Een veel sterkere stijging dan op de buureilanden. Het aangehaalde Ecorys-rapport met het onderzoek naar de prijzen in Caribisch Nederland stelt het als volgt:

,,De prijsontwikkelingen in Caribisch Nederland staan niet op zichzelf, maar staan in verband met prijsontwikkelingen op de wereldmarkt en/of met de prijsontwikkelingen in landen waar de producten vandaan komen (de ‘peers’, zoals bijvoorbeeld Curaçao, Sint Maarten, de VS en Nederland). Voor voedingsmiddelen zijn in de periode 2010-2016 (Q4) de prijzen op Bonaire met circa +14 procent gestegen, terwijl dit voor Sint Eustatius en Saba op respectievelijk +17 procent en +23 procent ligt. Op Curaçao is de gerapporteerde CPI-stijging aanzienlijk hoger dan op Bonaire (+27 procent), terwijl ook op Sint Maarten de CPI na 2011 sterk oploopt (+53 procent). In ‘brongebieden’ zoals Miami en Nederland ligt de CPI-stijging lager dan op Caribisch Nederland, maar ook daar zijn stijgingen waar te nemen (9 procent en 14 procent).”

De berekeningen van CBS Nederland verschillen van die van CBS Curaçao, zo stelt het hoofd publicaties en informatie desgevraagd – namelijk of hier mogelijk ‘appels met peren’ worden vergeleken – plus het ‘mandje’ ziet er net iets anders uit. Dat kan dus van enige invloed zijn op de uiteindelijke cijfers. Maar voeding is voeding en grosso modo geven de indexcijfers wel een beeld van de prijsstijgingen op de verschillende eilanden.

Enige kanttekeningen

De totale prijsstijging voor de categorie voeding op Curaçao is hoog. Wat de reden daarvoor is, daar is door Ecorys en Curconsult geen onderzoek naar gedaan. Het onderzoek gaat over Caribisch Nederland en niet over Curaçao. In het kader van het onderzoek was/is Curaçao slechts beperkt relevant. Het is volgens deskundigen ‘plausibel’ te veronderstellen dat als prijzen op Curaçao omhooggaan, dat die dan op Bonaire ook stijgen en als dat op Sint Maarten het geval is, dat ook doorwerkt op Sint Eustatius en Saba.

Er blijkt echter geen een-op-een-relatie te zijn. Naar de details in de prijsverschillen tussen Curaçao en Bonaire is geen onderzoek gedaan; dat onderzoek wordt trouwens omschreven als ‘lastig en moeizaam als je het zou willen doen’. Het kan ook zijn dat de inkoop na 10- 10-‘10 langzaam aan het veranderen is, bijvoorbeeld door direct in de VS en Europa bestellen door groothandel en supermarkten op Bonaire. Veel producten komen nog van en via Curaçao. Maar er is geen onderzoek naar gedaan of er verschillen zijn in, ten eerste de prijs die berekend wordt tussen Curaçao en Bonaire, en zo ja hoe groot; en, op de tweede plaats de kostenopbouw van betreffende voedselproducten.

Bij het onderzoek had Ecorys trouwens wel de beschikking over de (kassa-)prijzen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba van 2010 tot 2016 maar niet die van Curaçao of Aruba. Opgemerkt moet verder worden dat het gaat om relatieve veranderingen in de prijzen.

,,Dus ja, het prijsverschil voor voedingsmiddelen tussen Curaçao en Bonaire is iets minder geworden. Maar in absolute prijs zal het nog wel een stevig verschil zijn”, zegt een specialist. Dan nog dit: de categorie voeding geeft géén goed beeld van de prijsinflatie, het geeft louter een goed beeld van de inflatie van de categorie voeding.

Het aandeel in de bestedingen van voedstel is op Curaçao 12,33 procent; dit zegt niets over de andere 87,67 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Indien er enige rationele economische gedachte, anders dan schaamteloos plunderen van de midden- en arbeidersklasse, achter de maatregelen stak, dan kan daarover een discussie gevoerd worden en tot een beleid komen dat Curaçao uit de huidige economische stagnatie stuwt. De liberale gedachte van ‘supply-side economics’, de theorie van de aanbodeconomie, met daarin het centrale idee dat verlaging van belastingdruk de groei zal aanjagen, heeft in de praktijk geleid tot de kredietcrisis (Reaganomics). Ook Laat een studie door de ‘International Monetary Fund (IMF)’ zien dat, in tegenstelling tot de principes van “trickle-down economics”, toename van inkomen van de top ‘bovenlaag’ tot vermindering in GDP-groei leidt. De ‘vader’ van de aanbodeconomie, Arthur Laffer, heeft een verband laten zien tussen de belastingtarieven en de belastinginkomsten (Laffer-curve). Bij een tarief van 0% komt er bij de overheid niets binnen en ook bij 100% is dit het geval. Dus willen liberale regeringen de belastingdruk voor ondernemingen zo laag mogelijk houden. Men gelooft heilig dat lagere tarieven maken dat de overheid toch meer belastingopbrengsten binnenhaalt. Indien dit niet gebeurt moet er op ‘verkapte wijze’ geint gaan worden. Het gaat niet alleen om voedsel,Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTPU) die maandelijks o.a. de prijs voor benzine, diesel, elektriciteit vaststelt, is uitermate bedreven in prijsmanipulatie.

    PS: Voor @Mossel is iedereen een vazal.

  2. Een tijdje geleden, toen er zoveel was te doen over de THT data heb ik al aangegeven dat de prijzen verder zouden stijgen. I.p.v. alsnog verkopen, waardoor dus geen verlies zou worden geleden, moet men nu tegen een lagere prijs verkopen of zelfs alles weggooien. En het is geheel logisch dat die kosten worden doorberekend aan de consument.
    We wilden dat de THT datum werd aangehouden, dat er meer inspecties komen en dan moet je dus ook niet zeuren dat de gevolgen daarvan niet leuk zijn.

    Los van dit zijn er ook andere redenen waarom de kosten omhoog zijn gegaan. De euro is fors gestegen oftewel valuta verlies, de inkoop in Nederland (en wellicht de VS) is fors gestegen. Venezuela als aanvoermarkt is volledig weggevallen, waardoor nu alles via duur transport naar het eiland moet komen.
    En als laatste is ook het vrachtvervoer naar het eiland fors in prijs duurder geworden.

    Oftewel, op zich zijn de prijzen wel verklaarbaar.

  3. @ Renee van Aller, bent u soms een vazal van Roemer SP, die informeerd het volk ook met verkeerde cijfers. U ook BTW van 6-9 u vergeet erbij te vertellen dat om het totaal erbij te verrekenen inkomsten / vermogens belasting lager et cetra komt die BTW dubbel en dwars terug bij het volk, maar zoals bekend de oppositie moet toch wat te zeiken hebben na hun verlies aan zetels, die kwal en grote Loser Jessie Klaver is helemaal een dooie hond, waarom ging hij niet mee regeren had hij ook wat te vertellen, nee de boel verzieken 2 maanden lang, interessant doen de Obama spelen, wat een snot neus deze aan de touwtjes hangende van de oude stempel Groenlinks! figuren die met een been in hun graf staan.

  4. Stel nu dat het gewoon verhoging van indirecte belastingen zijn? Meestal voorziet de overheid op deze manier in meer inkomsten. Als de utilities stijgen en de benzine duurder wordt, wordt dat vermeld, maar bij verhoging van voedselprijzen nooit. In 2011 was een pak Amerikaanse yoghurt in Aruba ongeveer Afl. 5, 50. Begin dit jaar was dat Afl. 17,50 en nu? +++. Rechtvaardiging? Mompel…………., mompel……….. dure invliegkosten en dure brandstof. Reken óók maar op frisse invoerrechten en natuurlijk stijgende VAT. 5 jaar geleden kocht ik nog wel eens een kilo appels. Nu al lang niet meer, ze gaan per stuk.De Nederlandse overheid heeft dat goede uitgangspunt van de (ei)landsoverheden overgenomen. De btw op eerste levensbehoeften is door de nieuwe regering van 6% naar 9% verhoogd. Geen wonder dat alleen de overheid rijker wordt en de bevolking armer. Vooral als de arbeidsvoorziening stagneert. De prijsstijging van voedsel sinds 10-10-10 is indrukwekkend. Het zal gebruikelijk worden. Renée van Aller&John de Vries

  5. Schone taak weggelegd voor de FTA!

    http://www.ftac.cw

    Per 1 september 2017 gelden nieuwe concurrentieregels voor alle binnen- en buitenlandse ondernemingen die op de Curaçaose markt actief zijn. Deze regels, die zijn vastgelegd in de Landsverordening inzake concurrentie, moeten zorgen voor meer concurrentie op Curaçao. Hierdoor kunnen de prijzen dalen, de welvaart toenemen en investeringen en werkgelegenheid toenemen. Maar ook de (internationale) concurrentiepositie van het bedrijfsleven wordt er beter door.

    Het doel van concurrentietoezicht
    Het kartelverbod
    Het kartelverbod in geval van aanbestedingen
    Het aanvragen van een ontheffing van het kartelverbod
    Het verbod op misbruik van een machtspositie
    De meldingsplicht bij fusies, overnames en joint ventures

  6. Hoogste tijd dat hier wordt ingegrepen. De regering moet een instantie aanwijzen die enerzijds de koersbewegingen van dollar en euro monitort en anderzijds de prijzen in se supermarkt in de gaten houdt. Het publiek kan hierin een signalerende rol spelen.

  7. Nou mooi, we worden dus dubbel te grazen genomen door de supermarkt maffia. Ze verkopen ons zoals bewezen oude over de datum troep die ze waarschijnlijk zelf tegen dumpprijs aankopen en dan tegen woekerprijzen door verkopen aan ons hier op Curacao. Zal mij niets verbazen als de Portugese supermarkt families elke zondag middag nadat zij uit kerk zijn gekomen even een gezellig onderonsje hebben en onder het genot van een glaasje port de prijzen bespreken voor de komende week welke ze nu weer zullen verhogen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties