AD | Camelia-Römer: ‘Professional de mond gesnoerd’

Suzy Camelia-Römer

Suzy Camelia-Römer

Willemstad – Op Curaçao worden professionals niet gerespecteerd om hun kennis en kunde en moet hen vooral de mond gesnoerd worden. Zo ervaart Suzy Camelia-Römer de afwijzing van haar benoeming in de Commissie Evaluatie Consensusrijkswetten.

,,Ik had mij bij het oplaaien van de discussie over mijn benoeming in de commissie kunnen laten leiden door het principe ‘graag of niet’ en eruit kunnen stappen. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik hanteer het principe dat professionaliteit gerespecteerd moet worden ongeacht de persoonlijke mening die een professional erop nahoudt”,

zo legt Camelia-Römer tegenover deze krant uit.

,,Ieder mens heeft een persoonlijke mening. Ook een professioneel in een bepaald vakgebied. Ik vind het een heel slecht voorbeeld naar de jeugd toe dat je blijkbaar voor het publiekelijk uiten van je mening uitgeschakeld wordt.”

Met een concreet voorbeeld legt ze uit wat ze precies bedoelt:

,,Een goede journalist heeft ook zijn of haar eigen mening. Als ik een journalist informatie geef over de politieke partij PNP, en die journalist schrijft hierover, dan kan het best zo zijn dat die journalist persoonlijk een groot tegenstander is van de PNP, maar als professional zal hij of zij het artikel zo objectief mogelijk schrijven.

Dit geldt ook voor een jurist. Ik houd me aan de regels en ethiek van mijn vak en kan mijn persoonlijke mening heel goed loskoppelen van wat mij als professional gevraagd wordt.”

En met het oog op de jeugd en de toekomst:

,,Het zou betekenen dat we nu de studenten op de universiteit en alle jongeren vooral willen stimuleren voor hun mening uit te komen en te participeren in sociale en politieke organisaties, om ze vervolgens in hun latere carrière te frustreren omdat ze er een bepaalde mening op na houden of aan bepaalde organisaties hebben deelgenomen. De ministers en politici van nu moeten misschien over een paar jaar, net als ik, ook weer terug keren naar het bedrijfsleven. Als het professionals zijn, mag hun politieke bewogenheid hen toch niet beletten in het weer uitvoeren van hun oorspronkelijke beroep?”

Het baart Camelia-Römer zorgen: ,,Op deze manier worden mensen verlamd en komen gestudeerde Curaçaose jongeren in het buitenland al helemaal niet meer terug.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *