27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Protest tegen ‘zonbelasting’

HomeMediaAD | Protest tegen 'zonbelasting'
zonnepanelen-zonne energie
Protesten tegen ‘zonbelasting’

Willemstad – Een aantal grote bedrijven met een zonnepanelensysteem heeft contact opgenomen met hun advocaat en is van plan naar de rechter te stappen. Dat laat aanbieder van zonnepanelen Eco Energy Curaçao weten. Zij zijn het niet eens met de nieuwe teruglevertarieven en de vaste vergoeding die is goedgekeurd door de Raad van Ministers en de coalitie en per januari geïmplementeerd zal worden.

Aanbieder van zonnepanelen Dynaf laat weten dat de aanpassingen van teruglevertarieven en de introductie van een maandelijkse ‘fee’ voor het gebruikmaken van het Aqualectra netwerk, betekent dat de besparing voor huishoudelijke gebruikers terug zal lopen met 15 tot 20 procent en voor zakelijke gebruikers zal dit terug lopen met 30 tot 40 procent.

Een van de bedrijven die het niet eens zijn met de regeling, is Goisco. Joel Gois geeft aan ‘overvallen te zijn door het nieuws’ en dat het ‘een aanslag op zijn vertrouwen is’. Hij is van mening dat het beleid van de regering zwalkt. Zijn broer Elidio Gois is van mening dat Goisco een van de eerste bedrijven op het eiland was die overgingen tot het gebruik van zonne-energie.

,,De regering Schotte stimuleerde de overgang naar groene energie. Het was voor Goisco een grote investering van drie miljoen gulden, maar wij waren van mening dat wij het geleende bedrag binnen vijf jaar terugbetaald zouden hebben aan de bank. In plaats van de geplande vijf jaar, moeten wij nu naar de bank met de mededeling dat het waarschijnlijk twee keer zo lang zal gaan duren.

Nu is het geen mooie business meer. Omdat het niet goed gaat met Aqualectra, moeten wij nu ineens meer gaan betalen. Daar gaan wij niet akkoord mee. Wij gaan juridische stappen nemen. Ik weet dat er meer grote bedrijven zijn die deze stap zullen nemen, dus het gaat een grote zaak worden.”

MFK-leider Gerrit Schotte reageerde middels een brief eveneens op de beslissing van de regering en de partijen PS, PAIS, PNP en Glenn Sulvaran. Volgens Schotte is het de zoveelste maatregel die wordt ingevoerd. Zo noemt hij de in 2013 ingevoerde ob met 9 procent, de onroerendezaakbelasting (ozb), de basisverzekering, de bronbelasting, de IWBW-belasting en nu ook de ‘zonbelasting’.

,,Ongelofelijk maar waar”, aldus Schotte. Ook distributeur van zonnepanelen Eco Energy laat weten het ‘absoluut niet eens te zijn’ met deze beslissing en zal dit ook aanvechten via haar advocaat.

,,Een aantal grote bedrijven met een groot PVsysteem (zonnepanelensysteem, red.) zal ook naar een advocaat stappen.”

Hans van der Gulik, general manager van zonnepanelenaanbieder Dynaf, geeft aan dat de regelgeving die tot 2015 gehanteerd wordt interessant is, maar dat het eigenlijk ‘te mooi was om waar te zijn’.

,,Door de huidige tarieven kon een investering in drie jaar worden afgelost. Dat is heel weinig. Nu is dat ongeveer verdubbeld.”

Van der Gulik is van mening dat de methode die nu door BTP&U ingevoerd wordt echter niet de beste methode is. Volgens hem had het bedrijf de tarieven voor het terugleveren van energie moeten aanpassen en is de fee een zware belasting. Hij is van mening dat er andere methoden zijn voor zonne-energie waarbij niet hoeft te worden teruggeleverd aan het net.

,,Dat kan door middel van een batterij waar de opgewekte stroom die niet meteen gebruikt wordt, wordt opgeslagen. Momenteel is de investering nog vrij hoog, waardoor het nog niet loont.”

Van der Gulik geeft aan dat gebruikers van zonneenergie nu wel een beetje moeten inleveren, maar dat het nog wel meevalt. ,,Wij stappen daarom niet naar de rechter. Het is al goedgekeurd door de regering, dus ik denk niet dat het loont.”

De vernieuwde tarieven en de ‘fee’ werden geadviseerd door Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten (BTP&U). BTP&U laat weten dat ‘na een periode waarin de duurzame opwekking van elektriciteit voor eigen gebruik is gestimuleerd, het nu tijd is om over te gaan tot teruglevertarieven die in lijn zijn met de bespaarde inkoopkosten van Aqualectra’.

Tevens geeft BTP&U aan dat in het kader van de koppeling van een duurzame opwekkingsinstallatie op het net, de particulier of het bedrijf een vaste maandelijkse vergoeding verschuldigd is. Dit dient volgens het bedrijf ter dekking van de kosten voor het gebruik en het ter beschikking staan van het netwerk, de netwerkaansluiting en het productievermogen om fluctuaties in de duurzame productie op te vangen.

Hans van der Gulik, general manager van zonnepanelenaanbieder Dynaf, legt uit dat er een vergoeding per kWp (kilowattpiek) ingevoerd wordt. Kilowattpiek is een meeteenheid om het vermogen van een zonnecel of zonnepaneel aan te geven. 1 kWp is 1.000 wattpiek.

Van der Gulik vertelt dat de meeste panelen momenteel een vermogen van ongeveer 250 Wp hebben en je hebt er vier nodig om één kWp te maken. Met dit gegeven komt het er voor een gemiddeld huishouden op neer dat zij ongeveer 100 gulden per maand gaan betalen aan Aqualectra, terwijl er voor ongeveer 600 gulden wordt opgewekt. De besparing met panelen gaat dus 15 tot 20 procent omlaag door deze maatregel.

,,Daarnaast verdwijnt de saldering voor particulieren. Alles wat je overdag opwekte kon ’s avonds gebruikt worden. Als je meer verbruikte dan je had opwekt, dan moest je betalen. Nu wordt het zo dat je voor alle stroom die je niet direct gebruikt een vergoeding krijgt, maar voor terugname wel het normale tarief moet betalen. Overdag wordt stroom opgewekt, dus wordt het voor iemand met zonnepanelen van belang om overdag de wasmachine te gebruiken.”

Hoeveel elektrische energie geproduceerd wordt door de zonnecel, hangt af van de lokale omstandigheden. Eco Energy Curaçao legt uit dat men voor overschot aan energie tot nu toe 42 cent per kWh kreeg betaald. Dat wordt per 1 januari minder.

,,Bovendien moeten particulieren 16 gulden per kWp per maand betalen. Iemand met een systeem van 20 panelen betaalt volgens een berekening van Eco Energy ongeveer 80 gulden per maand. Een zonnepaneel is gemiddeld 250 Wp. Met 20 zonnepanelen geeft dit 5.000 Wp, ofwel 5 kWp. Dit komt neer op een bedrag van 80 gulden per maand aan ‘servicefee’. In het geval van zakelijke klanten wordt er een servicefee van 32 gulden geheven. ,,Een klant met 2.000 zonnepanelen moet dan 16.000 gulden gaan betalen.”

De nieuwe tarieven worden echter niet meteen per 1 januari doorberekend. Er is namelijk een overgangsperiode van 18 maanden waarin het teruglevertarief niet 33 cent maar 40 cent is. Daarnaast hoeft er gedurende 18 maanden geen servicefee betaald te worden.

Dit geldt voor klanten die binnen 3 dagen na officiële bekendmaking al een netkoppelingsovereenkomst hebben getekend met Aqualectra, al een verklaring van geen bezwaar hebben en al een aanvraag verklaring van geen bezwaar hebben ingeleverd bij BTP&U.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties