AD | PS nog altijd populairste partij

PS nog altijd populairste partij

Politiek analist Gilbert Cijntje (ICUC): PS nog altijd populairste partij

Willemstad – In de top drie van partijen die het goed doen volgens het publiek staat op de eerste plaats Pueblo Soberano (PS), gevolgd door Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en Movementu Futuro Kòrsou (MFK).

Van de respondenten (276 telefonisch ondervraagde personen) noemt 26 procent PS, 22 procent PNP en 18 procent MFK. PS en MFK zijn er in populariteit op achteruitgegaan ten opzichte van een gelijkwaardig onderzoek in 2013. PNP is er sterk op vooruitgegaan.

De onderzoekers van Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC), onder leiding van Gilbert Cijntje, stellen met klem bij deze cijfers niet aangeven op welke partij gestemd gaat worden, maar puur antwoord is op de vraag welke partij het op dit moment goed doet.

De vraag is in een open vorm gesteld en de respondent moest dus zelf een partij noemen. In vergelijking met 2013 zijn alle partijen er wat betreft prestaties in de opinie van de respondenten op achteruitgegaan.

Alleen PNP is er dus op vooruitgegaan en Omayra Leeflang is in 2013 niet als ‘partij’ genoemd en nu wel.

Volgens de onderzoekers is het interne conflict binnen PNP tussen partijleider Humphrey Davelaar en de inmiddels afgetreden minister Earl Balborda debet aan de hogere populariteit van de partij.

Ook waar gevraagd is naar welke minister goed werk verricht, is dit terug te vinden want Balborda scoort uitzonderlijk hoog met een percentage van 23 procent. De daaropvolgende personen zijn Ben Whiteman (PS) en José Jardim met elk 10 procent.

Het is ook om deze reden dat de onderzoekers nogmaals onderstrepen dat dit onderzoek niet gezien moet worden als een tussentijdse ‘stembusuitslag’. De partijen die de respondenten teleurstellend vinden zijn PS met een percentage van 46 procent, gevolgd door MFK (29 procent) en PAIS (25 procent).

Er is voor dit onderzoek niet nagegaan of het onderzoek ook representatief is wat betreft verspreiding over het eiland waar het gaat om woonplaats, leeftijd en onderwijsniveau.

Bekend is dat deze aspecten van grote invloed zijn op de mening over partijen en politiek.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | PS nog altijd populairste partij

 1. PS en MFK stemmers: om je dromen waar te maken, moet je wel eerst WAKKER worden!! Onthou toch die van de ezel en dezelfde steen..:(

 2. helaas Marcel, deze mensen lezen alleen de papiamentstalige kranten en weten niet dat deze kranten door de diverse maffia families gespsonserd worden.
  Dat hebben we te danken aan de politiek van de afgelopen 40 jaar.
  Men vond papiaments een heilige taal en eigenlijk ook wel prettig dat daardoor het volk dom en arm gehouden kon worden.
  ook meteen lekker je afzetten tegen de nederlanders..
  dus 2 vliegen in 1 klap..
  met een arm en dom volk is het makkelijk om stemmen te krijgen/kopen.

 3. Het zegt genoeg over het volk van Curacao dat ze massaal een partij aanhangen waarin Elmer Wilsoe getolereerd wordt. De naam Wilsoe is synoniem voor corruptie, nepotisme en wellicht zelfs moord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *