AD | PSB Bank reddingsboei Robbie’s Lottery

De PSB overheidsbank lijkt de criminele loterijenorganisaties van Dos Santos te willen faciliteren in ruil voor een algemene bankvergunning van de Centrale Bank

Willemstad – Alles wijst erop dat PSB Bank, de voormalige Postspaarbank, ervoor zal zorgen dat de rifero’s op het eiland – waaronder Robbie’s Lottery – kunnen blijven bankieren.

Dat zou de redding zijn van Robbie’s, waarvan in principe eind deze maand de bankrekeningen bij MCB na decennia worden afgesloten. Dit gebeurt met toestemming van de rechter, die MCB in een door de loterijhouder aangespannen rechtszaak in het gelijk stelde.

,,Wij zijn inderdaad bezig met enkele nummerkantoren,” bevestigt directeur Daniel Hodge van PSB Bank desgevraagd. ,,Ik verwacht dat het gaat lukken om ze van dienst te kunnen zijn. Eind deze maand is wat ons betreft haalbaar.”

Robbie’s Lottery heeft PSB Bank benaderd voor verlening van bancaire diensten. Daarvoor is een andere structuur voorgelegd aan de PSB Bank, hetgeen mogelijk bediening van de klant – gezien de uitspraak van het gerecht – in principe niet in de weg zal staan.

PSB Bank, die volgend jaar 115 jaar bestaat, is honderd procent van de Curaçaose overheid. Het is primair een spaarbank die lokaal opereert en daardoor ook geen internationale correspondentbankcontacten heeft. Dit laatste is van belang, omdat MCB, maar ook andere lokale commerciële bankinstellingen onder internationale druk van ‘compliance’ en ‘de-risking’ bepaalde klanten, niet langer kan aanhouden, omdat anders de correspondentbankrelaties in gevaar kunnen komen.

PSB Bank kan naast spaarrekeningen volgens Hodge sinds een paar jaar ook lopende rekeningen (current accounts) openen, waarmee burgers en bedrijven operationele betalingen kunnen verrichten en ontvangen.

,,Maar PSB is géén algemene bank. En dáár wringt de schoen,” legt de directeur uit. ,,Daardoor beschikt PSB Bank niet over alle faciliteiten en kunnen wij klanten ook nog niet volledig alle services aanbieden.” Te denken valt aan internetbanking en mobile banking, maar ook aan het hebben van een netwerk aan ATM-apparaten (geldautomaten).

Ook transacties met andere lokale banken kunnen dan makkelijker. Overmakingen van en naar de overige bankbedrijven lukt momenteel wel, maar niet heel soepel en met de nodige omwegen. Als algemene bank wordt dat een stuk eenvoudiger.

Op de vraag of een algemene bankvergunning, al een tijd geleden, is aangevraagd bij de Centrale Bank CBCS en hoe hierop is gereageerd door te toezichthouder, zegt de directeur kort: ,,Zo’n vergunning willen wij wel.”

Risicoprofiel loterijenhouders

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën maakte zich onlangs in de Staten sterk voor het behoud van Robbie’s. Hij verklaarde openlijk dat de regering het bedrijf van Dos Santos niet laat stikken en helpt zoeken naar een oplossing voor het hebben van bankrekeningen om zaken te kunnen blijven doen | Extra

Bepaalde bedrijfstakken, waaronder loterijhouders maar ook vrije zone-ondernemingen, hebben steeds meer te maken met banken die hen vanwege het risicoprofiel niet langer in hun klantenbestand willen hebben. In het geval van Robbie’s sprak het gerecht na een belangenafweging in het voordeel van de MCB, overigens met name omdat zowel eigenaar Robertico Dos Santos als zijn rechtspersonen/bedrijven in 2016 strafrechtelijk werden veroordeeld.

Vooral de veroordeling maakt het naar het oordeel van de rechter mogelijk voor de bank om de contractuele relatie niet langer voort te zetten; dus niet zozeer het feit dat rekeninghouders actief zijn in de door de banken niet langer aantrekkelijk gevonden loterijbranche, maar de veroordelingen zijn bepalend.

Hiermee zouden, zo betoogde Robbie’s Lottery, 120 banen op Curaçao plus nog eens 70 banen op Sint Maarten op het spel komen te staan. Dit vermenigvuldigd met gemiddeld vier personen in een gezin, zo rekende zijn advocaat voor, komt uit op 760 personen op beide eilanden die financieel afhankelijk zijn van het loterijbedrijf.

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën maakte zich onlangs in de Staten sterk voor het behoud van Robbie’s. Hij verklaarde openlijk dat de regering het bedrijf van Dos Santos niet laat stikken en helpt zoeken naar een oplossing voor het hebben van bankrekeningen om zaken te kunnen blijven doen.

De bewindsman verklaarde dat het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Werkgelegenheid (SOAW) een verzoek voor een ontslagvergunning had ontvangen, maar dat hierop nog niet was geantwoord. De ‘oplossing’ lijkt PSB Bank, want andere commerciële banken staan evenals MCB afwijzend tegenover dergelijke ‘risicoklanten’.

Ook PSB Bank-directeur Hodge verklaart tegenover deze krant niet alle rifero’s zomaar te accepteren als rekeninghouders. ,,Eerst volgt een due diligence. Maar we zijn vergevorderd.”

Op de vraag of PSB Bank hierbij druk van de regering, specifiek de minister van Financiën, ondervindt, antwoordt Hodge direct ontkennend:

,,Niemand zet ons onder druk, ook al is de regering vertegenwoordiger van onze aandeelhouder. Als directeuren, bestuurders, zijn wij persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor alle besluiten. Als bankier is onze primaire zorg het vertrouwen te hebben en houden van onze deposanten, onze spaarders. Al onze handelingen zijn feitelijk hierop gericht.”

Tot slot wijst de directeur van PSB Bank erop dat de loterij- business wettelijk is geregeld en werkt met de nodige vergunningen. ,,Er is dus niets illegaals aan, zolang de rifero’s over de vereiste vergunningen beschikken en zich aan de wet- en regelgeving houden.”

Dos Santos werd drie jaar geleden veroordeeld wegens witwassen, valsheid in geschrifte en ook belastingontduiking. Daarbij is 72,5 miljoen gulden verbeurdverklaard. Ook drie van zijn bedrijven – Administratiekantoor Dollar nv, Jamaroma Lotteries nv en The Money Game nv – werden veroordeeld. Die veroordelingen waren onherroepelijk.

De loterijbaas zou daarna naar eigen zeggen afstand hebben genomen van de business, onder andere door zijn dochter Stephanie als bestuurder aan te stellen. Toch bleef hij betrokken, zo betoogde en onderbouwde MCB. Zo volgde tot voor kort uit het Handelsregister dat hij nog steeds enig bestuurder was van The Money Game en van de eenmanszaak Robbie’s Lottery en ook had hij onbeperkte toegang tot de bankrekeningen.

Dos Santos kwam ook ná de veroordelingen weer negatief in het nieuws in verband met witwassen, namelijk in verband met de strafzaken Troya (op Curaçao) en Cymbal (in Nederland) tegen de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein. Naar verluidt komt Troya binnenkort voor de rechter.

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

Minister Gijsbertha verklaarde onlangs dat de regering streeft naar automatisering van het platform dat de loterijen organiseert – vergelijkbaar met de situatie op Bonaire – in een poging de transparantie en de controleerbaarheid van deze sector te vergroten. Mogelijk kunnen daarmee bedrijfsbelangen en arbeidsplaatsen bespaard blijven, aldus de bewindsman.

‘Ook open voor Venezolaanse offshore banken’

,,We staan open voor oriënterende gesprekken om samen de mogelijkheden na te gaan,” aldus directeur Daniel Hodge. | foto: Dulce Koopman

De PSB Bank, volledig eigendom van de Curaçaose staat, staat óók open voor eventuele internationale banken van Venezolaanse origine die op Curaçao zijn gevestigd. Voor deze categorie blijkt het steeds lastiger bankrekeningen aan te houden bij lokale commerciële banken, omdat die daarmee hun correspondentbankrelaties in het buitenland op het spel zetten.

,,We staan open voor oriënterende gesprekken om samen de mogelijkheden na te gaan,” aldus directeur Daniel Hodge. Voor PSB Bank gelden genoemde risico’s niet of in elk geval minder, omdat PSB als lokale spaarbank met vestigingen binnen de monetaire unie op Curaçao (drie) en Sint Maarten (één) überhaupt geen contacten onderhoudt met internationale banken.

Waar het de Venezolaanse ‘offshore’ banken om gaat, is dat zij hun lokale transacties kunnen blijven doen, zoals het uitbetalen van de salarissen, het voldoen van de huur, betaling van de Aqualectrafactuur en van de aankopen bij lokale leveranciers.

Van de bijna 30 internationale banken op Curaçao zijn er twaalf van Venezolaanse origine. Niet alle twaalf, maar een flink deel ervan is in de problemen gekomen nadat de lokale bank MCB heeft aangekondigd de relatie te zullen beëindigen. MCB is voor 51 procent in lokale particuliere handen, maar de Canadese bankgigant Nova Scotia heeft met 49 procent van de aandelen ook flinke zeggenschap.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Vonnis MCB vs Dos Santos/Smartplay: Banken niet verplicht Robbie’s Lottery en Smartplay als klanten te behouden. Hof 19 maart 2019: “Feit blijft immers dat het loterijbedrijf nog steeds wordt uitgeoefend door en voor de strafrechtelijk veroordeelde (rechts)personen met wie MCB en WIB rechtens niet tegen hun wil zaken behoeven te blijven doen”

Meer informatie over de instandhouding van de loterijenvergunning van de veroordeelde Robbie dos Santos en zijn criminele organisaties : https://www.knipselkrant-curacao.com/blog-koninkrijksbelangen-maximus-moordmotief/

Bientu vonnnis (van 1 april 2016) inzake Openbaar Ministerie vs Robbie Dos Santos en zijn bedrijven Jamaroma, The Money Game en Administratiekantoor Dollar. Veroordeling voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

2016 04 01 Vonnis Openbaar … by on Scribd

13 Reacties op “AD | PSB Bank reddingsboei Robbie’s Lottery

 1. @Wim1,
  Deze Dos Santos heeft niets te zoeken in Portugal. Hij komt daar niet vandaan.

 2. 190 banen ( 760 personen die er van afhankelijk zijn). Maar wat verdient zo’n lotenverkoper nu eigenlijk? Een maandsalaris. Waarmee je rondkomt? ik zie vaak oudere dames op een stoeltje zitten met een bundel lootjes. Kan me niet voorstellen dat die veel verdienen . Eten anderen mee uit de ruif en willen ze dat zo houden ?

 3. Dit is toch wel het toppunt, iemand die in de cel thuishoort, krijgt steun van de overheid, en kan zijn criminaliteit voortzetten.

 4. Laat Dos Santos maar naar Portugal gaan emigreren, doen ze vaker.

 5. Daan Banaan

  Waar Dos Santos genoemd wordt, is een serie van misdrijven te vinden. Of het nu gaat om witwassen of moord, het gaat om uitwassen die de samenleving ontwrichten en meer schade toe brengen aan een groter aantal personen dan het aantal medewerkers dat hier werkzaam is.
  Denk aan het ondersteunen van de valutahandel in Venezuela. Dat betekent dat Dos Santos direct het dictatoriale regime van Maduro ondersteunt en we weten hoeveel miljoen Venezolanen het land hebben ontvlucht en hoeveel miljoen er een schrijnend bestaan op na houdt.
  Deze vent (en de hele familie) moet gewoon boeten voor die misdrijven, zoals iedereen moet boeten voor misdrijven.

 6. @Dino, Robbie heeft jarenlang politieke partijen financieel ondersteund en via zijn stromannen een vinger in de pap gehad.
  Lijkt me een zaakje van ik deed iets voor jou en nu doe jij wat voor mij. En aangezien de PSB bank nogal wat overheidsinvloed heeft..
  1 en 1 is 2

 7. @Fred:
  Idioot dat een Minister van Financiën dit als oplossing biedt aan een loterij verkoper. Terwijl de reguliere banken afstand hebben genomen.
  Dit rijmt voor geen meter.

 8. PSB is een schimmig kutbankje, de bank van de mindere mondi.

  Omdat ze door een fout in de wet geen bankvergunning nodig hebben, staan ze niet onder toezicht en hoeven geen jaarrekening te publiceren.

  Uitstekende bank dus voor criminelen als Robbery dos Santos.

  In troebel water is het goed vissen.

 9. Fred Schiedam

  Lijkt op een schimmige koehandel; het OM mag nu al beginnen mee te kijken!
  (trouwens, idioot dat een bank waar de overheid zo veel zeggenschap heeft zich hier voor leent)

 10. PSB.. Leende 1.5 miljoen aan Insel..

  Ook een flinke lening aan Ctex.

  Benieuw wie de leningen er verstrekt?

 11. Curacao Revisited

  Op de vraag of een algemene bankvergunning, al een tijd geleden, is aangevraagd bij de Centrale Bank CBCS en hoe hierop is gereageerd door te toezichthouder, zegt de directeur kort: ,,Zo’n vergunning willen wij wel.”
  Dus het antwoord op de vraag is? CBCS zit weer te slapen of is met allerlei politiek gekonkel bezig.

 12. Showroe di Emmastad

  Zo zie je maar weer…… voor een beetje miezerige, slechtbetaalde “werkgelegenheid”, staat Forti toe dat de onderwereld in de bovenwereld positioneert. Over een jaar of twee, automatiseert’ie samen met Joe Black (en hoe ze allemaal ook mogen heten) de hele rotzooi. Sta je dan met je gokverslaafden en kartji-verkopers

 13. Laatst kreeg ING miljoenen boete omdat ze criminelen faciliteren. Einde PSB Bank?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *