AD | ‘Rampenplan Punda nodig’

Twee panden Heerenstraat, Punda volledig uitgebrand | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De brand in de Heerenstraat afgelopen woensdagavond bewijst hoe noodzakelijk een rampenplan voor Punda is. Dat laat Mahesh Mukhi, de eigenaar van Freeport Jewelers tegenover deze krant weten.

 

Het pand van Freeport ligt pal naast de twee panden die door de brand woensdagavond volledig zijn uitgebrand. Bij de bekende juwelierszaak in Punda valt de schade volgens Mukhi gelukkig mee.

,,Er zijn wat kleine probleempjes en het pand heeft waterschade opgelopen, maar we zijn nu druk aan het schoonmaken en hopen eind deze week weer open te gaan. We hebben geluk gehad, het had namelijk veel erger kunnen aflopen. De panden zijn vlak tegen elkaar aan gevestigd. We delen bij wijze van spreken hetzelfde dak. We zijn aan een veel ergere tragedie ontkomen.”

Mukhi is in dit kader de brandweer en Kompania di Tou Kòrsou (KTK) dankbaar voor het snelle handelen woensdagavond. ,,Petje af. Ze waren er snel bij en hebben de brand snel onder controle gekregen. We hadden de vrees dat de brand op andere panden zou overslaan, maar door het snelle handelen van de brandweer en KTK is dit gelukkig niet gebeurd.”

Ondanks het feit dat de brand zich tot de twee panden heeft beperkt en dankzij de brandweer en KTK niet verder is overgeslagen naar nabije panden, heeft de brand volgens Mukhi – die ook lid is van Downtown Management Organization (DMO) – wel bewezen dat een rampenplan voor Punda hoogstnoodzakelijk is.

,,Punda is een speciale plek en is niet zo makkelijk toegankelijk als andere plekken. Bepaalde gebieden zijn moeilijk voor de brandweer om te komen, dat hebben we woensdag weer eens gemerkt. Een rampenplan kan hier verandering in brengen.”

In dit kader wordt nu volgens Mukhi op korte termijn gekeken hoe de minister van Justitie benaderd kan worden om met hem over een rampenplan voor Punda te brainstormen. ,,Mocht er weer iets gebeuren, dan moeten we voorkomen dat dit een tragedie wordt. Alles zit zo dicht op elkaar in Punda en als je niet snel handelt, kan het heel snel een geval van ‘van de regen in de drup’ worden.”

De twee panden aan de Heerenstraat die door de brand woensdagavond volledig zijn uitgebrand, zijn het eigendom van de familie Correa, waarvan vader Johnny Correa enige tijd geleden is overleden. De familie heeft meerdere monumentale panden in de binnenstad in eigendom en heeft sinds kort een team aangenomen om de panden in kaart te brengen en een bestemmingsplan te bedenken.

Architect Norman Panneflek is een lid van dit team. Tegenover deze krant laat hij weten niet bevoegd te zijn om informatie te geven. Wel stelt hij dat de panden die zijn afgebrand al ruim acht maanden leegstonden en dat nu samen met ROP, aannemers en de verzekeraar wordt gekeken naar renovatiemogelijkheden van de monumentale panden.

Officier van dienst van de brandweer Dikmar Oleana was woensdagavond bij de brand en geeft aan dat de zaak is overgedragen aan de politie, die zich met het onderzoek naar de oorzaak van de brand bezighoudt.

,,Wat wij bij aankomst hebben kunnen vaststellen, is dat de brand op de zolder van één van de gebouwen is begonnen, vervolgens door is gelopen naar beneden en daarna is overgeslagen naar het andere gebouw. De panden zijn volledig uitgebrand. Andere nabijgelegen panden hebben veel water- en rookschade geleden”, aldus Oleana tegenover deze krant.

Bij de brandweer kwam de melding van de brand woensdagavond omstreeks 20.46 uur binnen.

,,We zijn toen met drie ploegen uitgerukt en hebben daar samen met KTK bluswerkzaamheden verricht. Omstreeks 22.15 uur werd het sein brand meester gegeven (onder controle). De brandweer is tot na 1.30 uur aanwezig geweest om er zeker van te zijn dat de brand niet weer oplaaide en is gisterochtend ook weer geweest om wat kleine brandjes te blussen. Daarna kwam de inspectie om de gebouwen en ook andere gebouwen in de omgeving te controleren en kon ROP het gebouw samen met de eigenaren aan een grondige evaluatie onderwerpen.”

Uit controle bleek dat er instortingsgevaar is bij de gevel. ,,Dit moet zo spoedig mogelijk gestabiliseerd worden om te voorkomen dat het hele pand instort”, aldus Oleana tot slot.

Het lukte deze krant gisteren niet in contact te treden met de familie Correa.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | ‘Rampenplan Punda nodig’

  1. Ach Fer doet uitspraken die niet mis staan als cabaretier en hij heeft een kleding keus als een clown hebben de wetenschapers iets te lachen, zolang ze maar ondoordachte platvloerse humor zien willen. Dus humor in de trant van hier zijn een paar levensgrote gevaren ijsberen en IS. De Hezbollah vind het te koud. En ik zag een boot aankomen en ik wist het gelijk dat zijn vluchtelingen. Of zullen we hier geen meer aanleggen voor bluswater? Succes gegarandeerd.

  2. Typisch Curaçaos, goed over een rampenplan gaan nadenken, na een ramp.

  3. Fer zou niet passen op Antartica tussen de 100 wetenschappers. Dat zou wel een erge flater zijn-:)

  4. Als fer alleen in zijn vila en bmw blijft richt hij in elkgeval geen schade aan. Beste plek voor Fer zou zijn ambassadeur op Antarctica zonder bezoldiging. Maar er is wel wat want na zijn flaters is hij het nog. Hij hoort echt bij NOS, waar flateren en hoge beloning bij elkaar horen en verantwoording en inzicht Fer te zoeken zijn.

  5. Het binnenharken van een grote maandelijkse som belastinggeld
    kun je rustig aan een non figuur zonder noemenswaardige opleiding als Fer overlaten! Deze figuren hebben geen shame!

  6. Rampenplan Punda nodig? Waarom betalen we Lesley Fer meer dan 30.000 NAF elke maand? Om in zijn BMW rond te cruisen en in een villa te wonen? Schandalig weer zo een waardeloze functionaris die slapend rijk wordt op kosten van de belastingbetaler.

  7. Fantastisch plan. Scharloo heeft veel van die onvergetelijke (heren)huizen die nostalgie oproepen. Vreemd en opmerkelijk is het feit dat als jiu di Corsow niemand veel belangstelling en kijk heeft voor zulke huizen. Tja, men loopt of rijdt tientallen keren langs, ze zijn er, ze blijven daar staan. Maar als men ver van Curacao verblijft en deze huizen op televisie/computer/film/foto ziet met al hun majestueuze statigheid en felle uitdagende diepe kleuren, hun voornaamheid en kracht, hun fascinerende verscheidenheid, ja, in alle schijn en werkelijkheid, dan wordt het hart warm en gaat het sneller kloppen. Corsow ta sumamente bunita y agradable. Un paraiso para los ojos. Que dama tan bella y elegante. Jamás te olvidaré, mi linda Curazao. Te quiero con todo el alma. Cada dia que pasa, yo te quiero más, mucho mucho más………………..estoy tan feliz con tu amor Curazao, aunque estemos lejos………………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *