AD | Redding Insel nabij

De bewindsman verklaarde na afloop van de vergadering dat hij positief is gestemd over een goede afloop. Het consortium heeft immers bereidwilligheid getoond | Extra

Willemstad – Een consortium van de MCB Bank, Vida Nova Bank en het Algemene Pensioenfonds Curaçao beslist vandaag voor 10.30 uur of de partijen samen een bedrag van tussen de 3 en 5 miljoen dollar beschikbaar stellen om de noodlijdende vliegmaatschappij Insel Air in de lucht te houden.

Dat heeft minister Steven Martina van Economisch Ontwikkeling gisteravond verklaard na een spoedvergadering met alle betrokkenen om over de acute problemen van de maatschappij te praten. Afgelopen dinsdag werd bekend dat Insel Air weer personeel moest gaan ontslaan.

De bewindsman verklaarde na afloop van de vergadering dat hij positief is gestemd over een goede afloop. Het consortium heeft immers bereidwilligheid getoond.

Partijen moeten nog besluiten of zij het bedrag beschikbaar stellen en onder welke voorwaarden. Als het consortium over de brug komt, is de connectiviteit tussen de eilanden veiliggesteld, aldus de minister.

Martina benadrukte dat het niet de bedoeling van de regering is om weer geld in de vliegmaatschappij te stoppen. Zoals bekend heeft de regering in 2017 een lening van 33 miljoen gulden aan de noodlijdende luchtvaartmaatschappij verstrekt. ,,De regering zal dat alleen overwegen als alle andere alternatieven zijn uitgeput. Ons standpunt in deze is: wij doen het niet, tenzij.”

De minister bevestigde dat het zeker is dat circa 30 mensen bij de vliegmaatschappij worden ontslagen. Insel Air gaat de MD’s niet meer gebruiken, onder de ontslagen mensen zitten crewleden, cabinepersoneel en ook onderhoudspersoneel voor deze toestellen.

Voorzitter Wendel Meulen van de vakbond UGTK/Cadmu verklaarde na afloop van de vergadering geen vertrouwen meer te hebben in de huidige directie van Insel Air. Meulen was verontwaardigd dat financieel directeur André Delger gisterochtend alleen met hem over de crisis wilde vergaderen en niet toestond dat de shopstewards bij de vergadering aanwezig waren. De voorzitter koos er toen voor om niet alleen met de directeur te overleggen. Meulen vond het ook van weinig respect getuigen dat de directie minister Martina inlichtte over het ontslag van de werknemers en dat betreffende personeelsleden gistermiddag al een brief ontvingen waarin het ontslag per direct werd aangekondigd.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 Reacties op “AD | Redding Insel nabij

 1. @observatory, Daarom is het ook belangrijk om mensen met expertise te hebben. Of van buitenaf of je persoonlijke medewerkers. Neem dus niet je dochter of byside aan!

 2. Minister ‘Goed Nieuws’; hij was er eerder zo zeker van dat Avianca de failliete boedel zou overnemen. Hij was er ook zeker van dat met een krediet (33,000,000.00) Insel weer winstgevend zou worden. Schijnbaar ontbreekt het deze minister ‘Goed Nieuws’ volledig aan realiteitszin als het over de luchtvaart gaat. Het blijft dweilen met de kraan open bij deze in ontbinding verkerende luchtvaartmaatschappij.

 3. Een maatschappij van buitenaf het geheel laten uitvoeren is het beste voor de schatkist en het minste risico op dit soort steeds maar weer terugkerend falen.

  Nadeel van dat is dat er weinig mensen hier in de luchtvaart zullen werken. Piloten, groundcrew etc zullen hier niet wonen. Vluchtschema zal in voordeel zijn van de buitenlandse maatschappij dus slechtere aansluitingen!

 4. Redding Insel Air nabij? Dat zeggen ze al
  jaren.

 5. ongelooflijk wanneer gaat men eens leren dat het geld hier in een bodemloze put berdwijnt.
  Ik had deze minister Marina hoger ingeschat…mijn stem is hij kwijt.

 6. InselAir gesponsord door de SVB en de belastingdienst voor ongeveer 260 miljoen aan niet betaalde lasten, gesponsord door de belastingbetaler door een “lening” van 33 miljoen, en nu op zoek naar volgende slachtoffers voor giften dan wel leningen waarvan ongetwijfeld de kosten uiteindelijk toch weer bij de burger terecht zullen komen. Nooit meer aan beginnen en gewoon eens toegeven dat luchtvaart en Curacao een niet al te beste combinatie is. Een maatschappij van buitenaf het geheel laten uitvoeren is het beste voor de schatkist en het minste risico op dit soort steeds maar weer terugkerend falen.

 7. Mag aannemen dat wanneer er weer geld geleend wordt dat het niet functionerende management dat voor 35000 per maand op de loonlijst staat direct dient te verdwijnen!

 8. De voorwaarden waaronder het consortium van MCB, Vida Nova en APC 3 tot 5 miljoen beschikbaar stellen is nog niet duidelijk. Betreft het een lening, wordt het consortium ook ‘aandeelhouder’, staat de overheid garant, wordt er een ‘aandeelhouder’ uitgekocht, enz. enz.? Heel veel onduidelijkheid, en wat ook het geval mag zijn zal dit houtje-touwtje, gekunstel en plakwerk met slechts één toestel dat vliegt heeft geen ‘draagkracht’ om al de problematiek weg te helpen werken. M.a.w. geen ‘reddingsplan’.

 9. Insel -air aan het infuus………………deze situatie is niet houdbaar als je reeel ben ,dit is uitstel van executie.

 10. Mcb kan beter zijn spaarders belonen in plaats van het geld in de bodemloze put die Inselair is te stoppen. Trouwens 5 milj. is meer een doekje voor het bloeden, een druppel op een gloeiende plaat, dat zet geen zode aan de dijk.

  Over een jaar moet weer miljoenen bij. Het is triest maar het is beter om nu de stekker uit te trekken. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel van de 33 miljoen naar Ys en consorten is gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *