28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Restaurant Boathouse moet sluiten

HomeMediaAD | Restaurant Boathouse moet sluiten
Eigenaren Haage en Preesman hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Gerecht.

Willemstad – Exploitatiemaatschappij Brakkeput, beter bekend als het bekende restaurant Boathouse op Brakkeput Ariba, moet op 17 januari de deuren sluiten.

Dat blijkt uit een vonnis van 1 oktober 2018 en wordt ook bevestigd door militair jurist Egbert Stoel. Stoel is de juridische adviseur van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, eigenaar van het terrein.

De sluiting van het restaurant is het gevolg van een jarenlang juridisch dispuut tussen de eigenaren van Boathouse en de marine over de te verlenen commerciële diensten op het terrein waar, naast een restaurant, beneden aan het water ook een watersportcentrum is.

Tot 2004 beheerde de Koninklijke Marine op het terrein een op watersport gerichte personeelsfaciliteit voor de militairen en hun gezinnen. Met de vorige eigenaren van Boathouse had de marine in 2004 uit bezuinigingsoverwegingen afgesproken dat zij het hele terrein inclusief gebouwen en inboedel in bruikleen konden nemen.

Als tegenprestatie werd een restaurant geopend waarbij militairen en kustwachtmedewerkers en hun gezinnen tegen gereduceerd tarief konden eten. De restcapaciteit mocht tegen horecaprijzen aan derden ter beschikking worden gesteld, zo legt Stoel uit.

,,Ook zou de watersportfaciliteit worden uitgebaat zodat militairen en kustwachtmedewerkers en hun familie tegen een gereduceerd tarief hier gebruik van konden maken. Ook hiervoor gold dat dat de restcapaciteit tegen commerciële prijzen aan derden ter beschikking kon worden gesteld.”

De toenmalige eigenaar van restaurant Boathouse verkocht zijn aandelen om het restaurant en de watersportfaciliteit te beheren in 2006 aan de nieuwe – huidige – eigenaren, die het uitbaten van het restaurant en de watersportfaciliteit hebben voortgezet. Volgens een uittreksel van de Kamer van Koophandel gaat het hierbij om Aagje Geertruida Preesman en Johannes Wilhelmus Haage.

De bruikleenovereenkomst tussen de Koninklijke Marine en de nieuwe eigenaren is in 2006 aangepast; hierbij is een looptijd van tien jaren – tot juli 2016 – afgesproken. Vanaf 2009 ontstond echter discussie ‘over met name de omvang van de restaurantactiviteiten’, zo stelt Stoel.

,,De Koninklijke Marine heeft de grond in 1996 gekocht van Stichting Johannes Bosco. Toen werd afgesproken dat er geen grootschalige commerciële activiteiten gingen plaatsvinden op het terrein. Deze commerciële activiteiten zijn echter gegroeid, waardoor de stichting op een gegeven moment is teruggekomen en tegen de marine heeft gezegd dat zij zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Dit werd een discussie, waarna de stichting zowel de marine als Boathouse heeft gedaagd”, aldus Stoel.

Het Gerecht stelde de stichting in het gelijk, waardoor de Koninklijke Marine een dwangsom van 5.000 gulden per dag aan Stichting Johannes Bosco moest betalen zolang het restaurant operationeel was.

,,De marine kwam toen tot de conclusie dat wat daar gebeurde juridisch niet houdbaar was”, zo stelt Stoel. De activiteiten waren veel groter geworden dan we ooit beoogd hadden. Die periode speelden ook bezuinigingen een grote rol en ondertussen hielden we een restaurant voor het symbolisch bedrag van één gulden per maand in stand; in feiten sponsorden we het restaurant dus. Er waren al met al meerdere redenen om dat stop te zetten.”

Hoewel eigenaar Johannes ‘Hans’ Haage tegenover het Antilliaans Dagblad inhoudelijk niets kwijt wil over de zaak, verklaarde hij in een gesprek uit 2017 met Follow The Money dat het restaurant sinds de overname niets aan de exploitatie heeft veranderd of uitgebreid.

Uiteindelijk heeft de Koninklijke Marine de eigenaren van Boathouse te kennen gegeven de bruikleenovereenkomst na juli 2016 niet te zullen verlengen. Boathouse kon zich hier niet in vinden en sindsdien zijn er diverse juridische procedures gevoerd tussen Boathouse en de Koninklijke Marine, met als heikel punt het wel of niet rechtmatig opzeggen van de bruikleenovereenkomst tussen partijen.

Na diverse juridische procedures heeft het Gerecht in Eerste Aanleg vervolgens op 1 oktober 2018 in een bodemprocedure beslist dat de marine rechtmatig de overeenkomst heeft opgezegd en dat deze per juli 2016 is geëindigd. Boathouse kreeg na betekening van het vonnis drie maanden de tijd om te ontruimen, hetgeen betekent dat het restaurant te Brakkeput Ariba met ingang van 17 januari niet meer zal bestaan.

Eigenaren Haage en Preesman hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Gerecht. Wanneer dit hoger beroep wordt behandeld, is vooralsnog onbekend. Na dinsdag een verklaring te hebben afgegeven tegenover deze krant, trekken de eigenaren dit een dag later weer in en stellen dat ‘het Antilliaans Dagblad geen toestemming heeft om dit te plaatsen’.
Het restaurant is deze week tot en met zondag nog gewoon geopend.

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. @ Joep Meloen.

    De huidige eigenaren zijn er ingeluisd door de vorige eigenaar, die heeft volop gecasht en lacht zich een slag in de rondte.
    (ik ken de vorige en eerste eigenaren en gecasht valt wel mee, de huidige eigenaren hebben de vergoeding voor overnamen ruim terug en veel mee en ze waren op de hoogte van de gemaakt afspraken met de Marine. Ze wisten dat er een risico was dat ze eventueel na 5 of 10 jaar de tent moesten sluiten)
    Jammer is het wel want het is en blijft een prachtige plek.

  2. @ Conny,

    Ik heb nog eens zitten graven in mijn geheugen en moet toegeven dat ik het fout heb, jij hebt het goed. Ben kennelijk te oud aan het worden.
    Boca Sami stond inderdaad bekend als Michielsbaai en de houten vakantiehuisjes bij Jan Thiel hadden een andere naam. Weet niet meer wat die naam is, was volgens mij niet Jan Thielbaai.
    100 maal excuses

  3. @ Conny,

    Wellicht moet jij je toch maar eens wat beter in gaan lezen, dan had je geweten waar ik het over had. Geen idee hoe oud je bent, maar in vroeger tijd, was Boca Sami, en nee, dan praat ik niet over het hele dorp, maar over ‘de marine zweminrichting Boca Sami, oftewel wat nu in de volksmond ‘de duikschool van Wederfoort’ heet, van de marine. Zij hebben dat afgestoten en sinds die tijd is het de duikschool van Wederfoort geweest. Hij kreeg het onder de voorwaarde dat de marine er gebruik van mocht blijven maken voor trainingen en dat het personeel korting kreeg. Hij heeft het nu ook verkocht en wie de eigenaar nu is weet ik niet. Geloof dat het vorig jaar geheel of gedeeltelijk is afgebrand.
    Bij het marine personeel stond die plek bekend als ‘Boca Sami’.

    Michielsbaai is wat nu Jan Thiel is. Alle huizen, resorts etc stonden er vroeger niet. De laatste huizen hielden op bij wat nu oud Jan Thiel heet. Daar had je een kleine weg naar rechts, met een hek ervoor, de sleutel had de marine. Daar stonden dan 3 of 4 vakantiehuisjes van de marine en de trap tussen Tinto en Zanzibar was de enige manier om in het water te komen. In het weekend gingen er veel marinemensen duiken of zwemmen met de kinderen. Binnen de marine stond dat bekend als ‘Michielsbaai’. Dat het nu Jan Thiel heet doet daar niets aan af.
    Het terrein was toen al van APNA en eind jaren 90 is Zanzibar daar als eerste beach tent geopend.

    Dus voordat je weer snel in de pen klimt, eerst even controleren of we wel over hetzelfde praten.

  4. @ Joep Meloen: Jij hebt jezelf ook niet helemaal goed ingelezen geloof ik.
    St. Michielsbaai èn Boca Sami werden verkocht? Allebei?
    Ik denk niet, dat de lokale bevolking van Boca Sami, gelegen aan de St. Michielsbaai en de overheid het daar helemaal mee eens zullen zijn? Dit zijn nl. een dorp (Boca Sami), en dat dorp is gelegen aan een baai (St. Michielsbaai).
    Michielsbaai (tegenwoordig Zanzibar) volgens jou? Vlg. mij ligt Zanzibar toch echt in de Jan Thielbaai?
    Dus tjsa: ook jij zult je huiswerk beter moeten doen denk ik? Bon wikènt!

  5. @ Maurice

    Je hebt ergens een klok horen luiden, maar je hebt geen idee waar de klepel hangt.
    Even een aantal zaken rechtzetten. Ik heb lang geleden ook een gooi gedaan naar de voormalige Marine ontspanningsplekken, maar is niet gelukt, doch weet nu wel hoe de vork in de steel zit. Ze hebben het mij destijds uitgelegd en toen heb ik besloten af te zien van meebieden op de locaties. Boca Sami was overigens al een done deal, Wederfoort was ook de enig juiste beslissing.

    1. Uitgezonden personeel, voor langere tijd, huurt gewoon een huis op de lokale markt en betaalt dat zelf. Daar draagt defensie niets aan bij. Alleen wanneer het boven een bepaalde percentage van het inkomen komt zal defensie bijdragen. Dat is dan bv voor personeel dat verplicht ergens moet wonen en geen goedkopere locatie kan vinden.
    De hoge toelages waar jij het over hebt bestaan al heel lang niet meer, je leeft in het verleden.

    2. Kort uitgezonden personeel slaapt gewoon op de basis, eten ook daar, huren dus ook niet op de lokale markt. Alleen wanneer zij bv familie over hebben en daar ook toestemming voor hebben mogen ze lokaal wat huren maar dat betalen ze voor de volle 100 % zelf.

    3. In vroeger tijd en dan praten we aardig wat decennia terug had de Marine hier een aantal ontspanningsmogelijkheden. Dat was bv Boca Sami (wat nu van Wederfoort is), Brakkeput (waar nu dan Boathouse zit) en Michielsbaai (tegenwoordig Zanzibar). Het stelde niet al teveel voor, geen luxe of wat dan ook, maar gewoon een bar zoals je die overal tegenkomt en dan met prijzen zoals je die ook op de basis tegen zou komen. Alles sloot rond een uur of 6 en dat was het dan wel. Alleen het militair tehuis, de 5 glaezen (bij de ingang van de basis) was in de avonduren open. Daar was een beheerder aangesteld en daar kon het personeel dat op de basis woonde in de avonduren wat gezelligheid vinden.
    Door de bezuinigingen in Nederland op Defensie werd de Marine alhier, door Nederland, gedwongen al deze locaties te sluiten. Michielsbaai en Boca Sami werden verkocht, het militair tehuis werd toen Cinco en Brakkeput (Spaanse Water) werd verhuurd, onder voorwaarden, voor 1 NAF.
    Nederland wilde zelfs dat Brakkeput werd verkocht, voor een habbekrats, maar dat heeft men hier tegen weten te houden. Echter, men was wel gebonden door de bepalingen van de vorige eigenaar, een lokale katholieke stichting, die ook de grond van veel andere vakantiehuizen in bezit had, en één van die bepalingen was dat commerciële activiteiten niet de boventoon mochten voeren. Het marine personeel zou korting moeten krijgen, maar dan praat je over een lage korting, geloof iets van 15 % of zo. Niet schokkend zoals jij hier beweert.
    De eerste uitbater van de Boathouse is slim geweest, heeft de boel opgebouwd en toen voor een vermogen verkocht aan de huidige eigenaren, die niets wisten van die bepaling van de lokale stichting. Ze zijn er als het ware gewoon ingeluisd.

    Toen de Boathouse te succesvol en te commercieel werd trok de lokale stichting aan de bel en kreeg de Marine een dwangsom opgelegd. Logisch dat zij dus besloten dat de Boathouse moest ophouden. Waarom zou de Marine betalen voor de dwangsommen, die de Boathouse veroorzaakt door zich niet aan de bepalingen te houden ????

    Het eindresultaat is nu daar. De Boathouse moet dicht, jammer, maar gezien de bepalingen van de lokale stichting is er geen andere keuze. Ik had al gehoord van die bepalingen, dus heb nooit interesse in Brakkeput gehad. De huidige eigenaren zijn er ingeluisd door de vorige eigenaar, die heeft volop gecasht en lacht zich een slag in de rondte.

    Wat gaat men nu met Brakkeput doen ? Geen idee, maar in ieder geval geen commerciële activiteiten meer.
    Klagen ?
    Kan, maar dan moet je bij de katholieke stichting zijn, alleen zij kunnen van mening veranderen en dan is er niets aan de hand. Geen idee waarom zij geen commercie willen hebben, maar dat willen ze nu eenmaal. En ja, in die stichting zitten alleen maar lokale mensen. Dus je klaagzang richting Nederland is volledig ongegrond.

  6. Beste Maurice,

    Als je een reactie wil plaatsen stel je dan eerst een goed op de hoogte van feiten aangaande militair geplaatst personeel op Curacao.
    Zij betalen gewoon huur voor hun huurhuis, de toelage zijn allang niet meer riant, en zij snokkelen niet maar smokkelen.
    Naar mijn mening beschik jij over 1 hersencel meer dan een garnaal.

  7. @Maurice: het defensiepersoneel op Curacao betaalt wel degelijk voor de defensiewoningen die zij gebruiken. Velen huren echter ook op de ‘vrije markt’ en betalen gewoon huur aan de huiseigenaar.

    @ Brian S.: op Curacao is het heel gebruikelijk dat verkopers van onroerend goed tal van voorwaarden opnemen in de verkoop/koopakte, voorwaarden die ook bij doorverkoop van kracht blijven (tegens soms zeer hoge boetebedragen als men zich er niet aan houdt). Raar, maar waar.

  8. Maurice, het is een zeer mooie lokatie. Maar verders vind ik je opmerkingen kort door de bocht. Ministerie van Defensie bepaald wat er gebeurd en maakt de dienst uit zeker wat de financieen betreft. Zo ook het onderkomen van marine mensen. Vond het erg jammer dat defensie besloot door bezuinigingen
    MWC (marine watersport centrum) dicht te gooien. Heb stille hoop dat het in een nieuw jasje terug komt voor defensie personeel.

  9. A) hoezo neokoloniaal? Als je de artikel hebt gelezen staat er duidelijk dat de actie een gevolg is van een gerechtelijke win van een lokale stichting…
    B) het is de normaalste zaak van de wereld dat militairen en hun families deals krijgen bij bepaalde zaken. Zeker als deze om militair grond staan.

  10. Erg jammer, mooi restaurant op een hele mooie lokatie, lekker eten ook (al was ik er jaren geleden voor het laatst) maar wel stevig geprijsd.

    Heb wel het idee dat er bij de marine flink geld over de balk wordt gesmeten. Mariniers betalen geen cent huur voor hun woning, krijgen een riante buitenlandtoelage en hebben dus ook een restaurant waar zij (met hun familie!) spotgoedkoop kunnen eten.

    Schandalig eigenlijk. Zeker als je bedenkt dat de marine niets uitvoert hier, sterker nog, ze zijn zelf betrapt op de drugssnokkel die ze zouden moeten bestrijden.

    Maar goed, ze zuipen zich iedere dag klem op Mambo en brengen daarmee nog wat accijns in de staatskas.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties