AD | Rhuggenaath: De kracht van diversiteit

Rhuggenaath: De kracht van diversiteit | Jeu Olimpio

Willemstad – De beoogde premier Eugene Rhuggenaath van PAR heeft tijdens een fundraisinglunch van JCI IOBA gewezen op de kracht en mogelijkheden van Curaçao als het gaat om diversiteit en connectiviteit.

Door diversiteit en connectiviteit wordt kennis gekoppeld aan geld, maar ook aan talenten, voordelen en moed.

Diversiteit is nodig voor innovatie en verandering, en leidt tot overdaad en gedeelde welvaart, aldus Rhuggenaath. De samenleving en individuele burgers moeten de diversiteit en de connectiviteit van het eiland omarmen, aldus de spreker.

In de toespraak werd ook stilgestaan bij het zogeheten ‘Triple Helix Model.’ Dat is een model waarin overheid, onderwijs en ondernemers samenwerken.

Het model is gericht op de succesvolle innovatie van een land. ,,De ondernemerssector heeft lokale en internationale ondernemers nodig met kennis en vaardigheden, passie en de moed om gecalculeerde risico’s te nemen. Met het lef om te exporteren. Wij hebben instellingen nodig voor hoger onderwijs en onderzoek voor de innovatie en de ontwikkeling van kennis.” De overheid moet daarbij zorgen dat de red tape wordt aangepakt. De arbeidsmarkt moet geflexibiliseerd worden en investeerders moeten fiscale voordelen krijgen.

De spreker verklaarde dat hij in het verleden bij JCI IOBA leerde om te luisteren naar meningen van anderen, ook al hielden zij een andere visie eropna.

Voor de spreker is dit de belangrijkste vaardigheid. ,,Ik geloof in de kracht van diversiteit en connectiviteit met anderen”, aldus de spreker, die ook illustreerde hoe divers Curaçao is.
Het land heeft zich door de eeuwen heen open en tolerant opgesteld. Het is een rijke, bruisende plek waar handel wordt gedreven, olie wordt geraffineerd en de financiële dienstverlening van hoge kwaliteit is door de ‘state of the art’ middelen die daarbij worden gebruikt.

Diversiteit en connectiviteit zijn voor een duurzame ontwikkeling vereist.

Curaçao is door de kleinschaligheid kwetsbaar. ,,Twee grote nieuwe investeerders of twee grote bedrijven die bankroet gaan kunnen het verschil uitmaken tussen economische groei of economische krimp. Desondanks kies ik ervoor om slim te zijn, en laat ik me niet leiden door angst.”

In vergelijking met de andere eilanden in het Caribisch gebied is het eiland leidend als het gaat om de aansluiting op het globale netwerk en de onderzeese bekabeling daarvoor. Door de sector van financiële dienstverlening komen heel veel professionals naar het eiland toe. De dokmaatschappij, het plan voor de ontwikkeling van transnational education, en het feit dat Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk, bewijzen dat het land niet alleen een dienstverlenende economie heeft, maar ook de infrastructuur om het te ondersteunen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *