AD | Rhuggenaath: Nu tijd voor actie

Groeiakkoord Knops-Rhuggenaath | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Groeistrategie is het kompas van zijn regering. Die geeft aan welke kant het op moet, zodat Curaçao niet alleen financieel maar ook economisch en sociaal weer vooruit gaat. Maar nu moet er wel wat gebeuren. Voor onnodig overleg is geen tijd meer.

Dat zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie.

De boodschap van de minister-president is inmiddels bekend. Ja, de overheidsbegroting is een probleem. Dat moet beter. Het huishoudboekje is niet op orde, te veel uitgaven, te weinig inkomsten. Dat vraagt om drastische maatregelen. Bezuinigen bijvoorbeeld aan de uitgavenkant en belastingverhogingen voor meer inkomsten. Maar met alleen maar snijden, snijden, snijden kom je er niet.

,,Wij geloven in een bredere strategie”, benadrukte Rhuggenaath nog eens. ,,De Groeistrategie die wij in oktober ook in de Staten hebben gepresenteerd, is de basis van de route die we afleggen voor financiële, economische en sociale verbeteringen. Dit is de richting. Die moeten we op. Ik maak mezelf misschien niet populair, maar het gaat om ons land, niet om persoonlijke belangen.”

Naast de maatregelen op korte termijn is een investeringsprogramma van levensbelang voor duurzame verbeteringen.

,,Nederland heeft met het Groeiakkoord erkend dat wij meer ruimte nodig hebben voor de financiering van de nodige investeringen. Ook rapporten van onze eigen centrale bank (Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, red.) en van het Internationaal Monetair Fonds laten zien dat het niet verstandig is om alle maatregelen als een vloedgolf uit te storten over de gemeenschap. Dat kan juist ten koste gaan van bijvoorbeeld sociale ontwikkeling en onderwijs.”

Rhuggenaath zegt dat hij en zijn collega-ministers daarom ‘betreuren dat de Rijksministerraad toch gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een aanwijzing te geven’ die met name is gericht op de ontoereikende overheidsfinanciën.

Want de harde maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de Rijkswet financieel toezicht (Rft) werken averechts als zij leiden tot sociale en economische achteruitgang en bijvoorbeeld verslechtering van de digitale infrastructuur op het eiland. Rhuggenaath:

,,Wij hebben een sociale agenda opgesteld met projecten en Nederland ervan kunnen overtuigen dat daarin juist geïnvesteerd moet worden. Het is een programma dat gericht is op gezinnen en buurten.”

Maar het moet wel nu gebeuren. Het is tijd voor actie. Rhuggenaath pleit ervoor om gezamenlijk de schouders te zetten onder de Groeistrategie en de projecten die daaruit voortkomen. ,,We hebben het er lang over gehad. De strategie en de deadlines zijn ambitieus, dat is waar. Maar nu is het moment om uit te voeren. Het gaat om grote veranderingen.”

De premier is ervan overtuigd dat de ingeslagen weg de juiste is en dat de hele bevolking daarvan uiteindelijk zal profiteren.

,,Als iedereen meewerkt en niet alleen de overheid, maar ook de particuliere sector investeert, dan zal de economie weer groeien. Dan worden wij minder afhankelijk van ander eilanden en staan we sterker. Dan kunnen we met meer zelfvertrouwen ons ware gezicht laten zien.”

Bron: Antilliaans Dagblad

13 Reacties op “AD | Rhuggenaath: Nu tijd voor actie

 1. Regering en Staten geven alleen maar meer geld uit. Gaan op nutteloze snoepreisjes en doen verder niets. Het bezuinigen wordt gewoon doorbelast op de burger.

 2. @Curacaorevisited
  Inderdaad als het echt menens was, dan hadden de ministers en de parlementsleden aldaar 20 procent van hun salaris ingeleverd. Om meer draagvlak te creëren dienen dan ook de salarissen van de topambtenaren met eenzelfde marge omlaag te gaan.
  Na zo’n actie kan je inderdaad overgaan tot het vragen van offers van de bredere bevolking en de eerste twee punten zijn op relatief korte termijn te verwezenlijken.
  Kijken of die lapzwans van een Rhuggenaath daar de tering naar de nering zet. Ik heb er een hard hoofd in voor dat eiland.

 3. Curacao Revisited

  na deze stemming is alle geloofwaardigheid van samen de lasten dragen weg
  https://www.knipselkrant-curacao.com/curacaonieuws-parlement-wil-niet-verplicht-salaris-inleveren/

 4. In een tijd van crisis en werderopbouw zal door iedereen offers moeten worden gebracht.
  Maar offers lijken alleen voor de gewone burgers te gelden.
  Van de miljoenen die bezuinigd moeten worden is meer dan 50% lasten verzwaring. Dat is niet bezuinigen.
  Deze lastenverzwaringen gaan leiden tot minder aankopen (en dus zal de opbrengst tegenvallen). Ook al wordt door de ABB in feite voorschot genomen op de te betalen belastingen. Uiteindelijk kan iemand een gulden maar een keer uitgeven.

  Er zijn talloze voorbeelden waar geld verspild wordt bij de Overheid, maar geen actie (althans …niet zichtbaar).
  Minister van onderwijs gaf zelf aan dat ze geen salarissen leraren wilde verlagen maar er is veel verspilling… het is dus bekend , doe daar dan wat aan.
  Overigens vind ik dat er op scholing niet mag worden bezuinigd, daar zou geld bij moeten.

  Verder worden mensen aangesteld die totaal incompetent zijn op key-posities. Die houden allerlei ontwikkelingen tegen. Dan ook nog mensen die thuis zitten. Ook daar zou geld te besparen zijn.

  Verwacht niet van ondernemers dat zij gaan investeren indien de kosten almaar hoger worden en de overheid vooral zichzelf ontziet.
  Als je leider bent geef je het voorbeeld.
  Nu is het loze praat voor de buhne.

  Afgelopen keer gestemd met het idee dat een aantal partijen echt iets wilde doen. Maar deze partijen laten het allemaal een voor een afweten en gaan op dezelfde wijze door.

  En voor wat betreft de aangekondigde ABB…
  Wanneer wordt dat officeel en duidelijk hoe?
  Met een dergelijke aanpassing zal mogelijk ook e.e.a. in boekhoudsystemen moeten worden aangepast. Wel fijn als dat op tijd gedaan kan worden.

  Triest!

 5. Als dos santos of m rojer of charlatan c cooper mp dreigen te worden loopt het eiland leeg, daaag economie, wensen niet door bandieten geregeerd te worden.

 6. De Rechtsstaat

  Wim, het alternatief is de aanwijzing (hebben wij al).

  Laten ze maar z.s.m. komen en politiek Willemstad de les lezen.

 7. Ben het eens met Ruben en De Rechtsstaat, Ruggenaath is een slappeling, maar wat is het alternatief?

  MAN/PAR/PIN is een waardeloze combinatie, maar tegelijkertijd ook de best mogelijke.

  In het land der blinden is eenoog (Ruggenaath) koning.

 8. De Rechtsstaat

  Wat moet in aan onderstaande reactie.

  Het is toch “gatverdemme” een gotspe om na ruim twee jaar te roepen, de tijd voor actie is aangebroken.

  Echte clowns daar in fort Amsterdam, samen met de twaalf lappenpoppen in het parlement.

  A.u.b. loop z.s.m. naar de gouverneur en dien ontslag in, want met de aanwijzing heeft ook een andere niks meer te zeggen.

 9. @Ruben
  Zelfs het ‘inkleuren’ zal ze niet goed af gaan. n we hebben natuurlijk fantastische kunstenaars op het eilnd die hun werk niet laten verpesten door dze figuren-:)

 10. Rhuggenaath de definitie van Charlatan.

  Dat weten ze in Nederland ook al, vandaar die aanwijzing!

  Als het op de helft van je politiek mandaat pas echt moet gaan om aanpakken, dan ben je volledig de weg kwijt.

  Een advies aan de stemmers aldaar, laat deze man en zijn kompanen z.s.m. verdwijnen en zich bezig houden met het inkleuren van wandschilderingen in de binnenstad.

 11. Van AlKLM Walle naar AlcalAA Walle naar Aviancala Walle.

  What’s next, COPAlcala Walle?

  Deze ‘dame’ kent geen enkele schaamte en verbrast maar door op haar decadente snoepreizen.

 12. De Groeistrategie is het kompas van zijn regering. Die geeft aan welke kant het op moet, zodat Curaçao niet alleen financieel maar ook economisch en sociaal weer vooruit gaat. Maar nu moet er wel wat gebeuren. Voor onnodig overleg is geen tijd meer.

  En er is dan ook geen tijd meer voor snoepreisjes?

 13. Ruggenaath, nu tijd voor actie?

  Wat heb je zelf de afgelopen jaren gedaan, inhoudsloze laffe blaaskaak?

  Mafiameid Stella van Rijn is nog steeds in functie en Tilly Pikerie ontvangt al bijna 10 jaar meer dan 10,000 per maand voor thuis telenovelas kijken en haar neusgaten schoon maken.

  Nu tijd voor actie? Had Ruggenaath dat ook niet beloofd voor de honderden Pik Pias benoemingen?

  Ruggenaath? Ik verlang bijna terug naar Alex(andra) Rosaria van PAIS.

  Vanuit Buenos Aires laat Aviancala Walle weten het eens te zijn dat het nu tijd is voor actie: ze boekt haar volgende snoepreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *