AD | Rhuggenaath: Raffinaderij niet te koop

Port of Rotterdam heeft haar oog laten vallen op Bullenbaai en andere overheidsterreinen (al dan niet rondom de haven) | Foto Bea Moedt

Willemstad – De raffinaderij en de Bullenbaai Terminal zijn niet te koop aangeboden tijdens gesprekken met mogelijke strategische partners, ze zijn immers niet te koop. Dat is geen optie. Dat benadrukt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tegenover deze krant.

De minister-president reageert hiermee op aantijgingen van Statenlid Charles Cooper (MFK) dat dit wel het geval zou zijn. Cooper geeft in een brief aan Rhuggenaath aan dat hij via ‘officiële kanalen’ heeft begrepen dat de verkoop – gedeeltelijk of volledig – van de raffinaderij en de Bullenbaai Terminal ook een optie zou zijn. ,,Ten eerste zullen wij van de MFK alle pogingen om ons erfgoed te verkopen, afkeuren. Nu dat verschillende raffinaderijen in onze regio sluiten, zoals op St. Croix en op Aruba, hebben onze raffinaderij en de Bullenbaai Terminal een ongekende strategische waarde”, aldus Cooper, die in dit kader duidelijkheid vraagt van de regering over de nieuwste ontwikkeling met betrekking tot de raffinaderij.

Rhuggenaath onderkent de ongekende strategische waarde van de Bullenbaai Terminal. ,,We moeten gaan kijken welk gedeelte van Bullenbaai nodig is voor de raffinaderij en wat hiervoor onderhandeld wordt. Terreinen op het Schottegat en Bullenbaai (haven) zijn niet te koop omdat dit ‘national strategic assets’ zijn. Dit komt ook overeen met het uitgebreidere mandaat dat de regering aan PMO heeft gegeven, na de evaluatie over wat er mis is gegaan met de eerste preferred bidder en hoe we effectiever op de markt kunnen worden geplaatst”, aldus de premier.
De minister-president geeft aan dat het land zoveel mogelijk gebied bij Bullenbaai voor eigen gebruik moet trachten te behouden om daar een economische of maritieme activiteit te ontwikkelen.

In zijn brief aan de premier vraagt Cooper ook naar de onderhandelingen met de Klesch Group. ,,De MFK heeft in de media kennisgenomen van het nieuws dat de regering middels Refineria di Kòrsou (RdK) en PMO ervoor heeft gekozen verder te onderhandelen met de Klesch Group. Wat de bevolking en de Staten echter wil weten, is wat de minimale voorwaarden zijn die gesteld zijn aan deze onderhandelingen. Wat zijn de breekpunten voor wat betreft de banen?”, aldus het MFK-Statenlid. ,,Wat is het minimale aantal werknemers dat de Klesch Group meteen in dienst moet nemen?”

Cooper wil verder weten of het klopt dat de Klesch Group een bedrijf is dat voor weinig geld bedrijven opkoopt en deze vervolgens met winst doorverkoopt. ,,Zonder hierbij rekening te houden met de werknemers. Heeft de regering een ‘background check’ laten verrichten naar dit bedrijf?”

De parlementariër is ook benieuwd naar het minimale wat aan huur wordt gevraagd van de Klesch Group. ,,PdVSA betaalt momenteel namelijk 20 miljoen dollar per jaar. Wat wordt er van de Klesch Group gevraagd? Hoeveel is de groep bereid te investeren in de raffinaderij opdat deze voldoet aan de geldige milieunormen?”

Cooper herhaalt wat hij eerder meermaals heeft gezegd, namelijk dat hij ervan overtuigd is dat Curaçao de raffinaderij zelf kan opereren. ,,We hebben genoeg ervaring om dat zelf te doen en we kunnen dit doen als een Service Center, waarbij geïnteresseerde partijen op middellange termijn op eigen kosten olie leveren. Wij verwerken dan de olie en produceren de verschillende producten voor de klant. Voor deze transformatie betaalt de klant een fee aan Curaçao. Voor meer details inzake dit plan kan de MFK worden benaderd”, aldus het MFK-Statenlid in zijn brief aan de premier.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Rhuggenaath: Raffinaderij niet te koop

  1. Abraham Mossel

    pathologische beroeps leugenaar Cooper heeft ook weer gesproken in opdracht van psychopaat crimineel curacrim Gerrit de Raaf, om de raf… niet te verkopen cq afbreken en er een modern toeristen dorp / haven van te maken, nee dat wil de MFK zelf doen. dan zijn er weer moljoen te roven.

  2. Heeft obesitas Cooper mensen die hij wil inzetten wellicht? Ik heb begrepen dat veel vm medewerkers van de Isla naar NL zijn vertrokken en in de haven werken. Dus vraag wie zijn er nu nog over met expertise.

  3. Trots op Curaçao

    Laat eens onderzoeken wat de oud-ijzer waarde is van de raffinaderij. Wellicht weten we dan wat de schroothoop waard is….. in het geval dat de boel dicht moet.

  4. Charlatan(bedrieger,oplichter) cooper kan het weer zelf oplossen, krijgt gratis olie uit Nigeria heeft hij ooit gezegd, waar blijft ‘t dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *