AD | Richting onderhandelingen met Klesch vaag

Er wordt nu nagegaan wat Klesch nodig heeft bij de Sint Annabaai en op Bullenbaai | Bea Moedt

Willemstad – Het is vooralsnog onbekend welke richting de onderhandelingen op gaan met ‘preferred bidder’ Klesch Group voor een eventuele verkoop van de installaties van de raffinaderij. Dat liet premier Eugene Rhuggenaath gisteren weten.

De minister-president verduidelijkt dat de Program Management Organization (PMO) en Refineria di Kòrsou (RdK) in april het mandaat hebben gekregen om in de onderhandelingen met een nieuwe voorkeurskandidaat voor overname van de raffinaderij na 2019, ook de mogelijkheid van de verkoop van de installaties aan te bieden. Deze ruimte voor verkoop heeft hij gegeven na de ervaring met de vorige bieder Motiva Enterprises, die zich vroegtijdig terugtrok.

,,Na evaluatie van wat er mis ging met de eerste bieder waarmee het proces stopte, hebben we geconcludeerd dat het mandaat van PMO en RdK niet breed genoeg was. Als je grote investeringen moet doen in de plant omdat er sprake is van achterstallig onderhoud dan is een ‘long lease’ misschien niet aantrekkelijk genoeg voor een ‘return on investment’”, aldus Rhuggenaath.

RdK en PMO kunnen ook over de verkoop onderhandelen, zo gaf de premier aan. ,,Ik heb het dan over verkoop van de installaties, de raffinaderij, de assets, maar niet het terrein, dat blijft in erfpacht. Als verkoop nodig is om de raffinaderij open te houden, dan is die ruimte er. Er wordt nu nagegaan wat Klesch nodig heeft bij de Sint Annabaai en op Bullenbaai.

Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft een visiedocument voor Bullenbaai ontwikkeld. Het is in ons belang dat we er zo veel mogelijk zelf gebruik van kunnen blijven maken en andere economische activiteiten kunnen ontwikkelen. We willen weten van Klesch hoeveel de groep nodig heeft aan infrastructuur op Bullenbaai. In Duitsland was er ook een pijpverbinding tussen de haven en de raffinaderij.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Richting onderhandelingen met Klesch vaag

 1. Trots op Curaçao

  @LaStiwz

  Het klopt dat de buitenwand 5.874 m2 is. Maar er zit nog een bodem in en een deksel op. Bij elkaar 17.222 m2 staal dus.
  Ik heb een gemiddelde wanddikte gebruikt van gemiddeld 30 mm. Dit ivm corrosie , ouderdom en de verschillende diktes van de wand tov de hoogte. Dan kom ik uit op +/- 516 m3 En dan wordt het natuurlijk wel lucratief.
  Hier gaat het slopen en het transport nog van af, dat klopt.
  Schoon opleveren hebben ze nog nooit van gehoord, dus dat mag de volgende erfpachtnemer doen.

  @Joep Meloen
  Precies, met de opstart subsidie, kortingen, vrijstellingen etc. kom je een eind. ……. 😉

 2. In 2012, Klesch & Co bought the vinyl business division of Arkema for one symbolic euro, which he later renamed “Kem One S.A.” Klesch claimed that the raw materials industry is subject to a bright future and said that the group Klesch & Co had the expertise to improve the efficiency of industrial processes and trade with amenities. In the transaction, Arkema took charge of its 587 million loss from the pole and offered a treasury of 100 million euros to help stimulate activity. 8 months later, the company was declared insolvent, threatening more than 1,300 jobs. French unions suspect him to have placed Arkema money in its financial holdings registered in Jersey, Malta or Bermuda.

 3. Curacao revisited

  Met ruggenaat, Kruithof Bor en Martina heeft Curacao 3 onderhandelaars die nog nooit in de olie sector werkzaam zijn geweest: hebben deze mensen dan echt helemaal geen zelfreflectie ?!

 4. @ToC:
  Ik zie waar je het vandaan hebt.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Olietank
  De hoogte is 22 meter.
  De diameter is 85 meter (omtrek derhalve π x 85) is 267 meter.
  De oppervlakte van de wand van de tank is 22 x 267 is 5.874 m².

  Volgens: https://law.resource.org/pub/us/cfr/ibr/002/api.650.2007.pdf
  is de maximale wanddikte 1,75″ (45mm)
  Totaal aan ijzer 0,045 x 5.874 = 264 m³ ijzer.
  In kilo’s 264 x 7.860 = 2 miljoen kg
  In geld 2 miljoen x € 0,11 = €220.000,-

  Hier gaat het slopen en het transport nog van af.

  Volgens mij zonder subsidie absoluut geen vetpot.

 5. @ToC zegt:”…Een opslagtank van 114.000 ltr 85×22 mtr heeft aan ijzer ongeveer 516.66 m3. Dat maal het soortelijk gewicht/m3 geeft 4.060.647,6 kg. De oudijzer prijs van zo’n opslagtank is dus € 446.704,24 …….”

  Hier zit ergens een fout. Ik denk dat je 114.000 kuub bedoelt.

  Wat is 85*22? Is dat de omtrek en de hoogte?
  Wat is de wanddikte van een opslagtank?

 6. Joep Meloen

  @ Trots op Curacao,

  Je vergeet nog 1 onderdeel. In Delfzijl heeft Klesch ook nog eens 13 miljoen van de overheid gevraagd toen het bedrijf ‘in financiele problemen’ kwam en dat was dan bedoeld om de werkgelegenheid te kunnen garanderen.
  Die 13 miljoen heeft hij weer uitgeleend aan andere bedrijven in de groep, waardoor het bedrijf in Delfzijl alleen een lege shell was………….met veel schulden.
  Verkoop van het oud staal en vervolgens aankloppen bij de overheid kunnen we hier inderdaad ook verwachten.
  Het enige wat wel interessant is is de overslag en dat zal hij wel behouden, maar veel arbeidsplaatsen zul je daar niet vinden.

 7. Trots op Curaçao

  “Als verkoop nodig is om de raffinaderij open te houden, dan is die ruimte er. ”

  Die ouwe schroot handelaar van een Klesch weet waar hij aan begint. De oud ijzer prijs is gigantisch! Delfzijl is een mooi voorbeeld. Hou de portemonnee maar open…. Hij gaat graaien!

  Dit is wat vandaag het oud ijzer doet!
  https://www.hollandrecycling.nl/oud-ijzer-prijs
  Schroot € 0,08 per kg
  IJzer € 0,11 per kg
  Aluminium geslagen € 0,50 per kg
  RVS 304 € 0,70 per kg
  Lood € 1,05 per kg
  Accu’s / PB (lood) € 0,57 per kg
  Zink € 1,15 per kg
  Koper – Rood 96-98 % € 3,80 per kg
  Koper geel-messing € 2,30 per kg
  Kabel PVC minimaal 40 % koper € 1,19 per kg
  Kabel stekker € 0,60 per kg
  Elektromotoren (zonder vertraging) € 0,30 per kg

  1 m3 ijzer heeft een gewicht van 7860 kg tegen € 0,11 /kg of te wel +/- € 865,- = +/- Nafl 1650,-

  Een opslagtank van 114.000 ltr 85×22 mtr heeft aan ijzer ongeveer 516.66 m3. Dat maal het soortelijk gewicht/m3 geeft 4.060.647,6 kg. De oudijzer prijs van zo’n opslagtank is dus € 446.704,24 …….

  Op bullebaai staan 16 grootte opslagtanks.
  Op het Isla terrijn staan er ongeveer (2 kleine als een groote) 55 stuks.
  Dat zijn er dus 71 met een gezamelijk waarde van € 31.716.001,04 . Alleen al de opslagtanks. Dan komt er nog oudkoper (km’s koperdraad) , buizen, schoorstenen, stellages enz. bij.

  Je mag dus al rekenen op zo’n € 90 miljoen EURO aan oud materiaal. Daarnaast zijn er nog restproducten te verkopen

  Met de opstart subsidie, kortingen, vrijstellingen etc. denk ik dat als het gaat zoals in Delfzijl er best wat te verdienen is…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *