28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Rosaria: Let op valkuilen van GZE

HomeMediaAD | Rosaria: Let op valkuilen van GZE
‘Hulp van Guangdong Zhenrong Energy is niet belangeloos’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Alex Rosaria, de voormalige politieke leider van PAIS en voorheen Statenlid voor die partij, waarschuwt in een blog voor de valkuilen van de helpende hand van Guangdong Zhenrong Energy (GZE). In de publicatie werpt hij de vraag op tegen welke prijs het land bereid is om met GZE te werken.

,,Ik ben ervan overtuigd dat China dezelfde bedoelingen heeft als de wereldmachten en dat is om haar macht en invloed in de wereld te vergroten.”

Rosaria stelt dat GZE nu als een geschenk uit de hemel wordt beschouwd voor de economische malaise die nu al een paar decennia duurt. Dat is begrijpelijk omdat het politiek gezien gemakkelijker is om op GZE te wedden dan de structurele tekortkomingen van het land aan te pakken, zoals de rigide regels die er zijn voor de bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en immigratie, aldus Rosaria.

,,Men moet niet uit het oog verliezen dat GZE uiteindelijk verantwoording moet afleggen aan de Chinese communistische partij. En het belangrijkste doel van die partij is monopolie van de macht te consolideren.”

In zijn blog analyseert Rosaria verschillende facetten van China’s buitenlandse politiek. Zo heeft China met succes haar chequeboek gebruikt om landen in Afrika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied te overtuigen om Taiwan niet te erkennen.

In 1970 waren er nog 71 landen die Taiwan erkenden, maar tegenwoordig ligt dat aantal op 19, zo schetst de Rosaria. Het Chinese model voor ontwikkeling houdt in dat er leningen worden verstrekt zonder daarbij de situatie van de mensenrechten in het betreffende land aan de kaak te stellen. Dit in tegenstelling tot de hulp die Westerse landen bieden.

,,Het Chinese model is aantrekkelijk gebleken voor overheden die wanhopig zijn voor geld en korte termijnsuccessen zonder dat men daarbij de dringend gewenste structurele hervormingen toepast.”

Er hangt volgens blogger Rosaria een prijskaartje aan de onbaatzuchtige hulp die China aanbiedt. De beloften van werk voor de lokale werknemers waar lokale politici maar al te graag op wijzen, zijn te mooi om waar te zijn. En alhoewel China volhoudt dat het om een belangeloze hulp gaat, is de werkelijkheid toch anders. De hulp is aan bepaalde voorwaarden verbonden. Het grootste deel van de hulp wordt besteed aan personeel, goederen en diensten uit China.

Voorbeelden hiervan zijn onder ander de aanleg van de spoorlijn Mobassa-Nairobi in Kenia, die gefinancierd is door China en gebouwd is door Chinese bedrijven en arbeiders. De aanleg van de spoorlijn is, doordat de aanbesteding niet transparant was en door corruptie van twee Chinese senior-managers, twee keer zo duur uitgevallen, zo legt Rosaria uit. Het incident in Kenia is helaas niet het enige.

Jamaica, Gambia, Laos en andere Aziatische landen hebben ook dergelijke incidenten meegemaakt. De middelmatige kwaliteit van de Chinese bouwwerken die die niet aan bouwnormen voldoen, vormen een ander gevaar. In Angola moest het Luanda General Hospital dat door China was gebouwd, worden gesloten vanwege het ondeugdelijk niveau van de bouw. Patiënten werden toen gedwongen in tenten te worden ondergebracht. In Trinidad moest een appartementencomplex worden gesloopt doordat het bouwwerk niet veilig was.

,,Teveel Chinese gebouwen bleken minder stevig te zijn dan een set speelkaarten.”

Een tijd geleden publiceerde ook al de buitenparlementaire partij Kousa Promé een kritisch stuk over het eigen belang van China bij de financiering van megaprojecten in het buitenland.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Rosaria is een schijnheilige hypocriete s.o.b. als het Shell was die zich hier kwam vestigen, had hij ons dan gewaarschuwd voor de ellende, olievervuiling en armoede in de Nigerdelta van Nigeria die Shell veroorzaakt heeft? Waarom waarschuwt hij ons niet voor alle Nederlanders die hier komen vestigen dat Curaçaoënaars in Nederland geen stage plekken krijgen?

  2. Rosaria je moet je dood schamen,met (al je wijsheid) heb jij nooit iets gedaan voor Curacao alleen afzeiken ben je 1 profescionaal ?

  3. Nederland had zelf het initiatief genomen en hulp geboden bij het onderhandelen met GZE en ze hebben deze zelf terzijde gelegd.

    Ora baka hoga na poz ya ta laat.

  4. Ik had graag gezien dat deze angsthaas Rosaria ook zo kieskeurig was geweest in het beleid van onze dieffege het viswijf Fraudelyne Wiels, die kans heeft gehad om onder de ogen van loser Rosaria miljoenen naar haar eigen zakken en die van familie heeft kunnen sluisen, zonder een woord tegen spraak van deze losers, zelfs toen hij wist dat zijn eigen vrouw verkeerd bezig was, stond hij erbij keek hij er naar zonder actie te ondernemen, vindt je het raar dat zijn PAIS geen zetel meer haalde met zijn rookverbod Gampagne!.

  5. Rosaria is een waardeloos stuk vreten. Zijn partij steunde de oprichting van het MDPT en het daarbij voortkomende GZE initiatief. Nu wil hij barmhartig overkomen door kritiek te leveren op nota bene zijn eigen beleid, terwijl iedereen al lang weet waar de belangen van de Chinezen liggen. Rosaria moet oprotten. De economische malaise, toenemende criminaliteit, problemen in overheidbesturen, etc. zijn hem allemaal mede te verwijten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties