AD | Rutte: Veel vertrouwen in kabinet-Rhuggenaath

Rutte: “We hebben ook heel veel vertrouwen in dit kabinet dat er zit in Curacao”

Den Haag – ,,Er is een aanwijzing voor Curaçao nodig omdat er grote zorgen zijn over de oplopende tekorten op de begroting. Dat zegt niets over deze regering.”

,,De samenwerking met Eugene Rhuggenaath en zijn kabinet is buitengewoon goed. We hebben veel vertrouwen in het kabinet-Rhuggenaath.”

Dat waren de eerste woorden van premier Mark Rutte op de persconferentie na de ingelaste Rijksministerraad (RMR) gisteren. Rutte nam de schuld voor de situatie grotendeels weg bij het Curaçaose kabinet. Hij sprak ook niet over ingrijpen of een strafmaatregel. ,,Ze worden geconfronteerd met een aantal buitengewoon lastige omstandigheden, waardoor er risico’s zijn voor de overheidsfinanciën.”

De premier benadrukte dat Nederland in goede samenwerking met Curaçao werkt aan maatregelen ‘om de tering naar de nering te zetten’ op weg naar een sluitende begroting. Dit akkoord werd donderdag al bekendgemaakt door de regering van Curaçao. Nederland biedt daarbij steun aan: ,,Niet zozeer met geld, maar met praktische hulp, expertise om de economie te helpen aanjagen.”

De aanwijzing hing al maanden in de lucht, maar werd de afgelopen weken twee keer uitgesteld in verband met de gesprekken over het akkoord. Het College financieel toezicht (Cft) had geadviseerd de regering van Curaçao de aanwijzing te geven, omdat sinds 2016 de overheidsfinanciën niet meer in balans zijn, zoals is vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht (Rft).

Ook staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) benadrukte na de RMR de goede relatie met de regering van Curaçao. Maar aan de aanwijzing viel op basis van de Rft niet te ontkomen, zei hij tegen Caribisch Netwerk. Er zijn structurele hervormingen nodig om de financiën en de economie weer op orde te brengen, aldus de Nederlandse bewindslieden.

In het bij de aanwijzing uitgegeven persbericht worden enkele terreinen genoemd waarop naast de economie en overheidsfinanciën hervormingen nodig zijn: het overheidsapparaat, de sociale zekerheid, zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt. Belangrijk zijn ook het belastingstelsel en het begrotingsproces, aldus de Nederlandse regering.

De ondersteuning door Nederland bij de maatregelen is gekoppeld aan de voortgang die Curaçao de komende jaren boekt met de uitvoering van de afspraken. Elk half jaar zal een nog te benoemen commissie hierover een evaluatierapport uitbrengen.

In een reactie laat de Curaçaose regering weten ‘los van het gedeelte van de aanwijzing, tevreden te zijn met de ruimte die nu wordt gegund om aanpassingen door te voeren en geleidelijk aan maatregelen te nemen’. Ondertussen blijft de regering haar focus behouden op de eigen aangegane verplichting om de financiële en economische uitdagingen volgens de Groeistrategie aan te pakken. Ze ziet de noodzaak dan ook niet in van de aanwijzing en zal als gevolg hiervan zoals aangekondigd bezwaar aantekenen bij de Raad van State.

Bron: Antilliaans Dagblad

30 Reacties op “AD | Rutte: Veel vertrouwen in kabinet-Rhuggenaath

 1. leuk al die Antillen kenners op dit forum.
  zo te horen is het al jaren een bende daar. Corruptie , vriendjes politiek en wanbeleid. Komt in Nederland gelukkig niet voor.
  in ieder geval een excuus voor Rutte om in een kolonie de baas te gaan spelen.
  Dat doen nederlanders al eeuwen.

 2. Niet in het 1 of ander maar er zijn toch een flink aantal ernstig gestoorde figuren te vinden ip het forum.

 3. @Drechi is een diehard MFK er die zich ook verrijkt heeft dankzij Gerrit de Raaf. Zijn integriteit is. Als anderen het doen dan mag ik het ook doen.

  Zoals ze Engelsen zeggen. Two wrongs don’t make a right!

 4. Drechi, rechtsstaat, g sch heeft de klus snel geklaard in 2 jaar tijd, van 45 mljn+ naar 260 – en daarbovenop 300 mljn rdk , 200 mljn p pis , naar de filistijnen gebracht dushi korsow zeker dushi pa bo.

 5. Drechi pa bosnan Tur

  @Trui,
  Heb je het Nederlands van… Ach… Laat maar trui. Je weet het toch altijd beter.
  Sorry voor het weglaten van de w in “jouw”… Wat het Papiamentu daarmee te maken heeft is mij echter een raadsel, want “Bo Mama’ blijft “Bo Mama”, of je er nu “jou” of “jouw” mee bedoelt. 🙂 🙂

 6. Drechi, het is ‘jouw’, niet ‘jou’.

  Tja, Papiamentu gewend he.

  In dat inferieure taaltje werd Gianni Mob van EY gisteren ‘akkountent’ genoemd. Gelukkig is Mob directeur bij EY, anders had de Extra hem ook nog ‘menedzjur’ genoemd.

  Je blijft huilen op deze klip.

 7. Drechi pa bosnan Tur

  @Henk1: Dit keer geen epistel 🙂 🙂 Maar:
  Denk je nou echt dat ik jou inbreng voor serieus neem?? Dan ben je nog naïever dan ik al dacht.
  Daaaaag Henk. Troedeloe

 8. Er bestond al een eerdere convenant waar Curacao zich, volgens de Rijksoverheid, niet aan gehouden heeft. Vandaar nu een groeistrategie plus een aanwijzing. Anders blijft papier weer geduldig.

 9. NB
  De redactie KKC heeft op 11/12/2012 om 16.15 uur het volgende geschreven:


  Dit is een breakdown van de betalingen 1995 tot 2019 volgens Schotte. Alle bedragen x 1,000,000
  Betaling aan RdK 1995-1999 $12/jaar $60
  Betaling aan RdK 2000-2004 $15/jaar $75
  Betaling aan RdK 2005-2009 $18/jaar $90
  Betaling aan RdK 2010-2012 $20/jaar $60
  Totaal betaald $285
  Nog te betalen: 2013-2019 $20/jaar $140
  Totale inkomen (RDK) tussen 1995 – 2019 25 jaar $425

  Schotte begint met de fout te maken om het nog te betalen bedrag van $140 miljoen (wat er tussen 2013 en 2019 betaald moet worden) er bij op te tellen.
  Hij is en blijft wat dat betreft de onverschillige rekenaar.
  Het maakt zijn hele verhaal ongeloofwaardig.
  Van de $285 miljoen zegt hij, dat er tussen 2003 en 2010 (PAR overheid) $270 miljoen zijn verdwenen.
  Als er van de $285 miljoen $270 miljoen zijn verdwenen dan zijn er maar $15 miljoen aangewend voor de BOO Centrale.
  Van de $285 miljoen zijn er tijdens de PAR jaren $225 miljoen betaald en in de Schotte jaren $60 miljoen.

  Wat wij willen weten:
  Wie heeft of hebben er, hoeveel achterover gedrukt, hoeveel is er in werkelijkheid bij de BOO terecht gekomen en waarom stoppen we zoveel geld in een BOO centrale als we voor minder dan $23,000,000 een 3mw thermo-energie plant kunnen opzetten?

  Het is crimineel dat er zoveel geld weg is en het volk zwaar moet betalen aan energie, water en levensonderhoud.
  De daders moeten opgepakt en berecht worden”.

 10. Eeh, @Drechi etc
  Ergens in je epistel schrijf je 7 jaar niet aan de macht? Ik heb er zo maar even iets uitgepikt omdat ik het nut van het lezen niet inzie.
  Maar door dit linkje zal vast wel een bel(letje) gaan rinkelen.

  https://www.knipselkrant-curacao.com/pfm-pik-pisas-wordt-voorlopig-premier/

 11. John Bash

  Als het merendeel van de bevolking en politici van welke kleur dan ook en vakbonden nu eindelijk eens openlijk toegaf dat men hier niet de capaciteiten heeft om een klein eiland met maar 160000 inwoners goed te laten functioneren, dan waren we al een eindje op weg naar beterschap. In plaats daarvan helpt men liever hun zogenaamde Dushi Curacao naar de verdommenis.

 12. De Rechtsstaat

  Wat ik ‘wan bimbas’ als john full of bullcrap kwalijk neem, is dat zij nooit willen beseffen, it is under you watch!!!

  Neem echt een keer verantwoording voor regeren, ipv keer op keer roepen, it was not me.

  M.i. voldoen de meeste reageerders op dit forum aan die criteria!!!!

 13. Ik ben blijf met Drechi.

  Hij is goed voor de handspieren, want als je zijn naam leest scrollt iedereen meteen als een dolle naar beneden.

 14. Drechi pa bosnan Tur

  @The Clap
  Heb je ENIG idee hoeveel mensen er tijdens jullie bewind bij zijn gekomen? Ik durf te wedden van niet. Ik hoor jullie hier constant praten over de familieleden van de gezagsdragers, dochters, zonen, zussen, nichten, die aangesteld zijn geworden. Vergeten?? Vermoedelijk!
  En, als het zo erg was, dat niet alleen jullie eigen “kompinchies” danwel door kabinet Schotte/Pisas zijn aangesteld er uit gewerkt?? Waarom hebben jullie er dan gedurende 7 friggin jaren er niets aan gedaan?
  Pisas en Schotte zijn n.l. al 7 jaar niet meer aan de macht. En dat alles ondanks de minister die het stokje van Minister van der Horst heeft overgenomen, een heel eigenwijze, kwaadaardige man die alleen maar spoken ziet, is er niets, nada, niente, geen lor aan gedaan… Toch wel vreemd……

  De enige die er iets aan gedaan heeft, en dat trouwens op een weinig menselijke manier, is die minister van Sociale Zaken, die een aantal oproepkrachten die al in vaste dienst hadden moeten zijn, ten koste van eigen mensen natuurlijk de deur uit te wijzen. Om vervolgens zeer lucratieve huurcontracten met bevriende relaties af te sluiten (lees te verlengen). Het heeft per saldo dus geen ruk opgebracht Clap……

  Weet je wat het probleem is dames en dames?: Ik KIES ervoor om jullie hier je gang te laten gaan met jullie eeuwige orale buikloop, but please don’t confuse that with anything other than choosing not to, y’hear. Ik vergeet n.l. niets, en zal jullie totdat jullie dood zijn de waarheid blijven herhalen, of jullie dat nu leuk vinden of niet. Wat denken jullie daarvan?? 🙂 🙂

 15. Gebeurt niet vaak maar moet @Clapas gelijk geven in deze.

 16. Rutte is uiterst diplomatiek. Dat kan je hem wel toeverstrouwen.

 17. Roy Rogers

  Lapas, je hebt volkomen gelijk om dit deustrateuze geval van Pik pisas erbij te halen. Zo als Schotte steeds heeft beweerd: TA PROHIBI DI LUBIDA!!!!
  Meer dan de helft van deze gasten die net als Menki Rooier geen moer uitvreten zijn jamerlijk genoeg nog steeds in vaste dienst met riante inkomsten.
  Wij zijn nog steeds en nog steeds niet verlost, weer de dupe van kabinet Schotte zijn 2 jarige regeer periode.
  Dios spaar hende mi ruman

 18. ericlapas

  Blijkbaar vergeet, @Drechi pa bosnan Tur, de 330 benoemingen in de twee maanden tijd dat Pik Pisas de MFK-regering leidde. Drukt ook op de begroting.

 19. John Bash

  @Drechi. Hypocritie is synoniem van politiek bedrijven.
  Daarom dient er mijns inziens een zaken kabinet te komen die boven de partijen staat.

 20. Drechi pa bosnan Tur

  @John Bash
  Je hebt helemaal gelijk. Daar niet van. Ik val over de hypocrieten die nu doen alsof ze eergisteren aan de macht zijn gekomen, en deze janboel hebben aangetroffen. Ze hebben er net zo hard aan geklungeld als Schotte volgens velen hier. Bedenk wel dat Schotte maar twee jaar aan het roer heeft gestaan, (2010-2012) en dat deze zelfde PAR de 20 jaar daarvoor hier alles voor het zeggen had.
  Jullie vertellen wel, maar jullie kunnen mij nog meer vertellen!!!!!!
  DRECHI pa bosnan Tur!!!!!!!!!!

 21. John Bash

  @Drechi en @Rechtsstaat.
  Iedereen weet dat de huidige crisis het gevolg is van jarenlang wanbeleid door voorgaande regeringen. Ook de patijen die nu in de regering zitten hebben er aan meegedragen. Veel mensen weten ook dat je grote tekorten van wanbeleid niet in 2 jaar kan wegmoffelen.
  Een feit is dat de huidige regering tenminste iets heeft geprobeerd, terwijl ze continu ondermijning krijgen van de oproerkraaiers van de vakbonden, die niet voor enige rede vatbaar zijn.
  Vandaar een hele goede zaak deze aanwijzing-plus. En reken maar dat er straks heel wat mensen op bepaalde posities in de piepzak zullen zitten en dat het graaien langzaamaan afgelopen is.

 22. Is ook zo rechtsstaat heb gezeten, was heel vlug weer op vrije voeten. Drechi heb te veel begrepen.

 23. Curacao revisited

  Kabinet ruggenaath is ten onder gegaan aan dezelfde fouten als voorgaande kabinetten: vriendjes politiek door allerlei aanstellingen (ys) en alle structurele lange termijn problemen op de lange termijn schuiven (isla, vergrijzing, ennia, giro, insel air). Schotte was zwaar onvoldoende, ruggenaat scoort een 5.

 24. De Rechtsstaat

  Kaat klinkt als de naam van een mede gedetineerde op de vrouwenafdeling.

  Afijn, jij ook bai fliet.

  tenslotte, echt een keer in de spiegel kijken en toegeven kabinet Rhuggenaath heeft faliekant gefaald.

 25. Drechi pa bosnan Tur

  @Kaat
  “…En nog steeds bleef Kaat naar GS wijzen… Heeft het blijkbaar NOG niet begrepen”
  Zij haalt uitgaven van GS en Pik aan als voorbeeld, maar vergeet de uitgaven van de Premier, de minister van sociale zaken, de Minister van onderwijs, die van Financien, van Volksgezondheid, van DROV…
  Pakweg de overspending van het hele kabinet!!!
  “Selectieve Kaat” 🙂 🙂
  BAH!!!!!

 26. Drechi, zeker , na gerrit de raaf 300 mljn rdk , 200 mljn door pisas verkwanseld, misschien kom jij uit deze ellende. En dan nu nog zooitje kdnt m rojer snoepreizen rosse buurt.

 27. Drechi pa bosnan Tur

  Weten jullie nog het verschil tussen de vorige en deze aanwijzing van gisteren??
  Vermoedelijk niet, maar niet getreurd, want ik zal het jullie even haarfijn uitleggen.
  Bij de vorige aanwijzing waren een groot aantal van jullie in een jubelstemming. You all know who you are. No point in hiding now. “Gerrit de Raaf heeft het gedaan”.
  En herinnert U zich deze nog? Ik zie jullie allemaal nog jullie keel schor schreeuwen op Marchena toen.
  De “Kennedy van Curacao” spinde er goed garen bij.

  Nu echter zijn dezelfde mensen die toen (bij de vorige aanwijzing) nog in jubelstemming waren, “verontwaardigd”(?????), en gaan ze via de R.v.S. “protest” aantekenen! Wel…. wat een hypocrisie!!!!!!!!!!!

  Jullie kennen mij maar al te goed: Drechi pa bosnan Tur!!!!!!!!!! Dobbel Drechi pa bosnan Tur!!!!!!!!!!

 28. De thermometer van het kabinet Ruggenaath bestaat uit Stella van Rijn en Tilly Pikerie.

  Zolang Schottes slet Stella nog in functie is, is Ruggenaath niet integer.

  Zolang Tilly Pikerie (na 10 jaar!) nog maandelijks betaald wordt om thuis telenovelas te kijken heeft Ruggenaath geen ballen.

  Deze thermometer staat nog steeds op onweer.

  Ruggenaath heeft Stella van Rijn zelfs benoemd tot coordinator van de commissie INTEGRITEIT!

 29. Curacao Revisited

  Heel slim van Rutte: als hij gezegd had waar het echt op staat (incompetente politici die hun eigen zakken vullen en die van hun familie leden) was hem weer kolonialisme etc verweten. Stapje bij stapje neemt Nederland de controle terug en door het kabinet Rhuggenaath te prijzen is het kabinet wel gedwongen om mee te gaan.

 30. De Rechtsstaat

  Verbaasd mij niks dat deze Mark Rutte bekend staat als Pinocchio.

  Allemaal voor de bühne , die lovende woorden over kabinet Rhuggenaath. Feit is dat ze een dikke onvoldoende hebben gekregen en i.p.v. ferme woorden richting hen, worden ze zonder verontwaardiging aangesproken. Intriest Rutte, minachting (b.v.) had zeker het doel beter kunnen bereiken.

  Ik ben inmiddels over de schaamte, toegebracht door de bende van Rhuggenaath, heen. Helaas op deze manier moet ik nog constateren dat zelfs politiek Den haag “e pueblo” dom wil (blijven) houden.

  Deze regering moest hoe dan ook (lees AMVB) komen. Ik zie ze nog in Marchena staan, in protest tegen het uitstel van de verkiezingen van 2017. Wel lekker voor je, dit is de echte puinhoop die is verwezenlijkt (terwijl je anders had gedacht / voorspelt).

  Rutte abo, bo kabinet y kabinet Rhuggenaath BAI FLIET. Ow, ja neem Don Martina ook mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *