AD | Salons onder de loep

Twijfels over deskundigheid van diverse salons en vergunning verleend voor Cosmetic Center Curaçao | Jeu Olimpio

Willemstad – Schoonheidssalons op Curaçao staan controle en toezicht te wachten. De Inspectie voor de Volksgezondheid kondigt vandaag een beperkende maatregel aan: laseren mag niet meer. 

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft onlangs onderzoek gedaan naar laserbehandelingen op Curaçao. Op grond hiervan zegt inspecteur-generaal Jan Huurman tegenover deze krant twijfels te hebben over de deskundigheid bij tal van schoonheidssalons. ,,Om die reden willen we nu alle aanwezige apparatuur en de gebruikers daarvan in beeld hebben.”

Op grond van de landsbrede inventarisatie zullen voorschriften en kwaliteitseisen worden opgesteld voor de import van nieuwe laserapparatuur in de toekomst. Deze maatregelen zouden aansluiten bij het streven van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur om op Curaçao een wellnessindustrie te ontwikkelen volgens internationale maatstaven.

Laserbehandelingen worden als het aan de Inspectie ligt alleen nog uitgevoerd door artsen of hbo-gediplomeerde huidtherapeuten. Laseren wordt, net als het geven van een botox-injectie, aangemerkt als ‘voorbehouden handeling’. Dit is een medische ingreep die alleen door verpleegkundigen en artsen mag worden uitgevoerd, en dus niet door schoonheidsspecialisten die de behandelingen nu uitvoeren.

De beperkende maatregel geldt ook voor tatoeëerders die lasers gebruiken, bijvoorbeeld bij ontharing of het verwijderen van tatoeages.De inspecteur-generaal verklaart dat de maatregel is gebaseerd op een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in 2014 al stelde dat ‘laser-, stroom- en ultrasoonbehandelingen voor het verwijderen van littekens, verminderen van rimpels, ontharen en het verwijderen van tatoeages ‘voorbehouden handelingen’ moeten worden’.

Deze ingrepen vallen daarmee onder de Wet BIG, de wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg. In Nederland is dit advies twee jaar geleden door de toenmalige minister van Volksgezondheid Edith Schippers opgevolgd; huidtherapeuten hebben sindsdien een eigen register onder de wet BIG, en vallen daarmee ook onder het tuchtrecht.

Vandaag maakt de Inspectie voor de Volksgezondheid via de media bekend dat schoonheidssalons op Curaçao worden opgedragen opgave te doen van de laserapparatuur waarover zij beschikken. Ook dienen de schoonheidsspecialisten aan te geven door wie de apparatuur wordt bediend en welke opleiding en kwalificaties betrokken personen hebben. Bij ondeskundig gebruik van laserapparatuur kunnen volgens de Inspectie ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring.

Op Curaçao is dit risico groter dan in Nederland, aldus Huurman. ,,In dit tropische klimaat wordt eenieder dagelijks blootgesteld aan een flinke dosis ultraviolette straling. Hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling. Laat je je huid laseren, dan neemt de kans op schade aanmerkelijk toe.”

Vergunning voor Cosmetic Center Curaçao

Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) heeft vorige week een vergunning afgegeven aan de eigenaren en exploitanten van Landhuis Pos Cabai om op deze locatie cosmetische behandelingen aan te bieden, inclusief de als voorbehouden handelingen aangemerkte laserbehandelingen en injecties met botox.

Gisteren is de soft-opening van Cosmetic Center Curaçao in het landhuis te Groot Davelaar bekendgemaakt. De officiële opening zal, na een aanvullende verbouwing en uitbreiding en upgrading van de operatiezaal, in juni van dit jaar plaatsvinden. In het landhuis, bekend van de Pain Clinic van dokter Pascal Sahoury, werken sinds jaren gespecialiseerde artsen en chirurgen.

Nieuw is de uitbreiding met cosmetische chirurgie. Over drie maanden kunnen zowel mannen als vrouwen bij het Cosmetic Center Curaçao terecht voor onder meer ooglidcorrecties, rimpelbehandeling, liposuctie en borstverkleining of -vergroting. Tot die tijd worden er nietchirurgische ingrepen uitgevoerd, zoals cryolipolyse (bevriezing van vetcellen) en het injecteren van botox en fillers. De zorginstelling richt zich actief op medisch toerisme en hoopt ook cliënten uit het buitenland te behandelen.

,,Doordat Cosmetic Center Curaçao veilige en gecontroleerde zorg aanbiedt, zal dit ook het medisch toerisme stimuleren met als gevolg dat er voor Curaçao een nieuwe economische markt wordt geactiveerd”, zo verwacht directrice Marika Sahoury-Ringnalda. cosmeticcentercuracao.com

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Salons onder de loep

  1. ericlapas

    “Schoonheidssalons op Curaçao”. Ik vraag mij af, wat is er tegen om mooi oud te worden? Normaal gesproken gaan mensen sporten en gezond eten als ze willen afvallen, tegenwoordig moet de chirurg aan te pas komen. Meestal is het resultaat afschuwelijk kijk maar naar Jachmin Pinedo (Jasje) en Diana Lebacs (geen gezicht).

    Zelf had ik vroeger ook een vriendin met siliconen borsten ze liep bijna altijd met de bovenste 4 knopen los trots zoals ze was. Ik vond het zelf niets het was net alsof ik op twee tennisballen zat te zuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *