AD | Schepen voor Aruba wijken uit naar Curaçao

Schepen voor Aruba wijken uit naar Curaçao’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Drie containerschepen met bestemming Aruba zijn wegens problemen in de Arubaanse haven uitgeweken naar de haven van Curaçao. ,,Deze schepen worden in de Curaçaose haven ontladen, de containers worden in een later stadium naar Aruba gebracht”, zo licht Fernando da Costa Gomez, directeur van Curaçao Port Services (CPS), toe.

De Aruba Trade & Industry Association (Atia) heeft diverse klachten van ondernemers ontvangen over vertraging bij de containerafhandeling in de Arubaanse haven. In een verklaring aan de media beklaagt Atia zich erover, dat juist in de deze drukke decembermaand, vlak voor de feestdagen, zich problemen voordoen met het binnenbrengen van goederen.

Atia zegt te hebben vernomen, dat er spanningen zijn onder de werknemers van het stuwadoorsbedrijf Astec, de Arubaanse evenknie van Curaçao Port Services. ,,Als dit leidt tot een werkonderbreking, zal dit desastreuze gevolgen hebben voor het bedrijfsleven op Aruba.” Atia doet een beroep op alle betrokkenen om het algemeen belang van Aruba voor ogen te houden, en ervoor te zorgen dat het land optimaal profijt heeft van deze voor de economie cruciale feestmaand.

De vertegenwoordigers van de handel en industrie op Aruba hebben Astec benaderd om te weten te komen wat precies de oorzaak is van de vertraging bij de containerafhandeling en inklaring van goederen. ,,We moeten voorkomen dat de situatie verslechtert. Volgens de informatie waarover wij beschikken zijn er in de nieuwe haven ruimte en faciliteiten om twee schepen tegelijkertijd uit te laden. Niettemin is er momenteel slechts één kraan in gebruik om de containers van boord te hijsen. De Atia wil weten wat hiervan de reden is.”

Voorkomen moet worden dat lokale ondernemers inkomsten derven omdat zij niet tijdig over de door hen bestelde goederen kunnen beschikken, zo benadrukt Atia.

,,Naar verluidt heeft de kapitein van een schip met meer dan honderd containers aan boord, na tijdig te hebben aangegeven later dan gepland in de Arubaanse haven aan te komen, te horen gekregen dat de containers niet konden worden gelost, en heeft deze kapitein daarop besloten het schip uit te varen. Ondernemers op Aruba wachten intussen op de goederen aan boord, waaronder diepgevroren producten. Let wel, ons toerisme is afhankelijk van de import van producten uit het buitenland.”

CPS-directeur Fernando da Costa Gomez zegt de situatie op Aruba te betreuren, en met de ondernemers op het buureiland mee te voelen, aangezien een dergelijke situatie zich eerder op Curaçao voordeed en hij de ernst van het probleem kent.

,,We zijn blij dat wij in staat zijn om Aruba bij te staan”, zegt hij.

,,In de Curaçaose haven is de grootste drukte voorbij, dankzij onze medewerkers die de laatste weken overuren hebben gemaakt, en op zaterdagen hebben gewerkt. Wij hebben nu de mogelijkheid om de schepen voor Aruba binnen te loodsen, en ervoor te zorgen dat de containers weldra hun bestemming bereiken.”

Er is recent en in het verleden veel kritiek geweest op de afhandeling in de Curaçaose haven, zegt Da Costa Gomez, ‘maar nu zie je dat die problemen zich ook elders kunnen voordoen’.

De logistieke organisatie in de haven kun je niet helemaal in de hand hebben, er kunnen zich altijd calamiteiten voordoen, zegt de CPS-directeur. ,,Het is goed en mooi om te zien dat de Curaçaose en Arubaanse haven elkaar in geval van nood te hulp schieten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Schepen voor Aruba wijken uit naar Curaçao

  1. ArubaObserver

    Ik ben benieuwd waar deze info vandaan komt? Zal best van een journalist met een enorme kort visie, wel passie voor shisheria , maar met lef als achtereind van een koe !!
    Hebt je wel eens nagedacht dat het schip zelf met vertraging zou hebben gelopen ? En wat directeur CPS had moeten toevoegen is hoeveel container hun kunnen lossen p/ uur ?? Dus voordat ship klaar is met lossen op Corsow loopt hij op terugreis naar haven Aruba weer vertraging op. Hou toch op met bagataliseren. Hij betreurt situatie en ipv van constructieve reactie te geven , gaat hij mee met oh zo sappige riool journalistiek. Hou toch op mens !! Deze soort journalistiek heeft die eilanden precies in de beerput geleid !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *