AD | Schoonmaak Ascencion

Een voorbeeld van olieresten die zich aan zand en vegetatie hebben
vastgezet bij Ascencion | Jeu Olimpio

Willemstad – Stichting Uniek Curaçao verzorgt vandaag weer een clean-up bij Ascencion, zo heeft Bernice Falconi van de natuurvereniging tegenover deze krant verklaard.

Het is ons gisteren niet gelukt om bij Boka Patrick schoon te maken. Bij Sharoma hebben we minuscule oliefragmenten in het zand gevonden. De oliedeeltjes hebben zich ook aan het zeewier vastgezet. Wij hebben olieresten gevonden die in grootte variëren van een dubbeltje tot aan drie guldens naast elkaar. Het is ons opgevallen dat de resten als klei aanvoelen. Wij hebben ook olieresten aangetroffen die nog glanzend zijn en ook meer vloeibaar zijn. Dat kan erop wijzen dat de olieresten daar recent zijn aangespoeld”, aldus Falconi.

Een deel van de schoonmaakploeg is ook aan de andere kant van Sharoma gaan kijken. ,,Daar hebben wij grotere olieresten aangetroffen. Daar hebben we resten ter grootte van een schotel en van een groot bord aangetroffen. Sommige olieresten waren daar heel plakkerig. Er zaten ook olieresten in de mangroves.”

Uniek Curaçao heeft met Sea Turtle Conservation Curaçao afgesproken dat UC de schoonmaak bij Ascencion verzorgt. ,,Het is belangrijk om nu zo veel mogelijk schoon te maken om de schade te beperken. De jonge zeeschildpadden komen dagelijks voor hun voedsel naar Ascencion. Onze zorg is natuurlijk dat zij zeewier eten waar olieresten aan zitten. Het is ook de tijd van het jaar waarin de schildpadden hun eieren leggen.”

De organisatie kan nog hulp van vrijwilligers gebruiken. ,,Vandaag zijn wij van 8.00 tot 14.00 uur op Ascencion. Mensen die willen meehelpen, kunnen zich opgeven via [email protected] gmail.com. Wij vragen mensen nadrukkelijk om niet zelf in actie te komen, maar onder begeleiding van ons of Sea Turtle Conservation Curaçao schoon te maken. Het is heel belangrijk dat de vrijwilligers de instructies opvolgen. Wij zijn goed voorbereid, en hebben rubberen handschoenen en laarzen.”

De regering heeft in een persbericht laten weten dat de verschillende ministeries nu nauw samenwerken met de natuurorganisaties. Gisteren is er overleg geweest tussen de overheid, Carmabi en Sea Turtle Conservation Curaçao. Deze laatste organisatie vertegenwoordigt ook de natuurorganisaties Uniek Curaçao. Tijdens de bijeenkomst zijn er afspraken gemaakt over de gezamenlijke aanpak en coördinatie van de schoonmaak.

De overheid zorgt dat de natuurorganisaties verschillende spullen krijgen voor een veilige schoonmaak in de gebieden met olieresten. Ook zijn er afspraken gemaakt om de olieresten op een verantwoorde manier af te voeren. De Isla-raffinaderij heeft aangeboden om de verzamelde olieresten te onderzoeken. Curaçao staat ondertussen in nauw contact met Bonaire, Aruba en Venezuela om de oil spill te monitoren en daar waar mogelijk samen te werken.

Op Bonaire zijn na de grote schoonmaak geen nieuwe olieresten gesignaleerd. In de persverklaring schrijft de regering dat het ernaar uitziet dat op Aruba de grootste hoeveelheid olieresten is aangetroffen. De schoonmaakwerkzaamheden van de afgelopen dagen zijn belangrijk om de flora en fauna onderwater veilig te stellen. De zeeschildpadden en zeevogels moeten ook beschermd worden omdat zij in deze tijd van het jaar broeden, aldus de regeringsverklaring.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *