AD | Schotte gebruikt haat tegen Nederland bij verkiezingen

Koen Voskuil

Schotte gebruikt haat tegen Nederland bij verkiezingen | ANP

Hij is de voormalige wonderboy van de Curaçaose politiek, maar ook het toonbeeld van corruptie. Nu de eilandbewoners vandaag weer naar de stembus gaan, is de hamvraag: grijpt Gerrit Schotte opnieuw de macht?

Het verschil met zeven jaar geleden, toen Gerrit Schotte op miraculeuze wijze de macht greep op Curaçao, is groot. Toen prijkte zijn jongensachtige gezicht nog overal op aanplakbiljetten, verschenen prime time op radio en tv spotjes van zijn partij de MFK en kon hij gul strooien met cadeaus.

In de aanloop naar de verkiezingen vandaag beschikte Gerrit Schotte (42) als partijleider van de MFK duidelijk over minder geldschieters. Daarom haalde hij een oud stokpaardje weer van stal: de haat tegen kolonisator Nederland.

Elke verdenking tegen Schotte wimpelt hij af op de makamba’s, de Nederlanders. Zelfs een recente inval in zijn huis ziet hij als een kwaadaardige poging hem van de macht te houden. Schotte wordt verdacht van het omkopen van Statenlid Yaël Plet van de concurrerende partij MAN, maar inhoudelijk wil hij niet op die kwestie ingaan. Het Openbaar Ministerie op Curaçao loopt volgens Schotte ‘aan de hand van Nederland’.

Celstraf

Vanuit Nederlandse ogen bekeken is het een wonder dat Schotte überhaupt nog kan deelnemen aan de eilandsverkiezingen. Hij werd vorig jaar tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens ambtelijke omkoping. In 2010 en 2011 zou hij ruim een miljoen dollar hebben aangenomen van gokbaas Francesco Corallo, die gelinkt wordt aan de Siciliaanse maffia. Zijn hoger beroepszaak tegen die veroordeling start op 19 juni.

De zware corruptieverdenkingen tegen Schotte hebben de eilandbewoners van Curaçao er de afgelopen jaren niet van weerhouden op de MFK te blijven stemmen. Vorig jaar werd de MFK zelfs opnieuw een machtsfactor. Vanwege opgestapte partijleden verloor de zittende coalitie onder leiding van Hensley Koeiman (MAN) binnen drie maanden haar meerderheid. Schotte formeerde een gelegenheidscoalitie en startte een interimregering.

Het laatste kunstje van Koeiman was nieuwe verkiezingen uitschrijven. Schotte probeerde die nog te blokkeren, maar daar stak Nederland een stokje voor. Via een uitzonderlijke ingreep van minister Ronald Plasterk heeft de gouverneur van Curaçao nu verregaande bevoegdheden om de verkiezingen door te laten gaan. Politie en waarnemers zien vandaag streng toe op een eerlijke stembusgang.

Cadeaus

In de aanloop naar deze verkiezingen moest Gerrit Schotte slim zijn. Via zijn gelegenheidscoalitie wist hij nog snel wat cadeaus uit te delen aan de bevolking. Arme mensen die vanwege een betalingsachterstand waren afgesloten van het waternet, liet hij weer aansluiten. En de politie beloofde hij nieuwe voertuigen.

Het zijn tactieken die Schotte in 2010 al succes brachten. SP-Kamerlid Ronald van Raak, die de situatie op de voormalige Antillen nauw volgt, zegt: ,,Op Curaçao bieden kiezers hun stembiljet liever te koop aan.”

Schottes partijgenoot Gilmar Pisas maakte het trouwens nog bonter. De voormalig justitieminister poseerde deze week gezellig met gevangenen van de SDKK-gevangenis, bij elkaar opgeteld toch zo’n 200 kiesgerechtigden. Pisas beloofde ze een maandelijkse toelage van 750 euro én satelliet-tv in de bajes.

Naast het uitdelen van cadeautjes op kosten van de overheid heeft Schotte dus nu de kolonisatiekaart getrokken. Volgens hem moet Curaçao zich volledig afsplitsen van Nederland.

Zal dat anti-Nederlandsentiment hem opnieuw aan meerdere zetels helpen, of wint het steeds grotere deel van de bevolking dat snakt naar rust en stabiliteit? Volgens Van Raak staat Curaçao voor een tweesprong: ,,Vandaag bepalen de kiezers of Curaçao een democratische rechtstaat blijft of een maffiastaat wordt.”

Bron: Algemeen Dagblad

8 Reacties op “AD | Schotte gebruikt haat tegen Nederland bij verkiezingen

 1. Eigenlijk kunnen we dan gewoon geen ministers hebben. Ze doen toch alles wat GS zegt. Zou veel geld kunnen besparen als we geen ministers en medewerkers hebben die toch alles doen wat GS zegt.

 2. Wellicht is het u ontgaan, maar de regering is net afgetreden. En President Schotte dus ook. Dat van alleen dioen wat de baas zegt, dat klopt. Zelf zijn ze zo stom als de achterkant van een varken. Dat is wel de beste kant, maar toch…

 3. Onzin, hij is al vele jaren bezig de boel op te lichten en te frustreren, van de ene naar de andere partij. Hij is gewoon een schurk, een manipulator pur sang.

 4. Norwin Willem

  De campagneleiders voor Schotte zijn de nederlandse politici die hem tot martelaar hebben verheven,

 5. Een groep gewetenloze landgenoten hebben hun ziel aan de duivel verkocht, ze hebben ervoor gezorgd dat wij nu een president (Schotte) aan de macht hebben. Ze laten een bewezen corrupte en veroordeelde leugenaar ons eiland regeren.

  Schotte is Nu de president van Curaçao sinds het aantreden van deze dimensioneren kabinet, alle ministers zitten daar als SPEK en Bonen. Ze kunnen niets beslissen en hebben niets te zeggen, ze moeten alleen zeggen en doen wat hun BAAS zegt.

 6. haat die aangewoekerd wordt door Schotte en Dos Santos

  ze roepen: Nederland de kolonisator.
  maar ik zeg: de maffia is de kolonisator..
  Wanner gaan de eenvoudigen van geest dat eens inzien.
  Pas als het te laat is en we hier de toestanden zoals in Suriname en Venezuela hebben?

  dat is de waarheid!!

 7. Wil iedere MFK stemmer gelijk zijn paspoort inleveren in de stembus.
  Dan pas blijkt hoe serieus het geroeptoeter allemaal is.

 8. NL kranten zijn doorgaans slecht geinformeerd over de eilanden, vind ik. Het lijkt een beetje papegaaienkadertaal, iedereen herhaalt zichzelf.
  neem alleen het feit dat het grootste deel vd Cur.politici hun familie in NL hebben wonen. Neem alleen Rojer die alleen al meer dan 80% fam. daar heeft (net gisteren van een insider gehoord, en nee geen brrodje aap verhaal) dan vind ik het eel erg hypocriet allemaal.
  maar, goed laten we elkaar vast sukses wensen met een gunstig verloop.
  Gevoelsmatig zeg ik we gaan de goede kant op. Investeerderd staan in de startblokken, het ligt verder aan ons de blokken weg te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *