AD | Schotte in beroep ontnemingszaak

Oud-premier van Curacao Gerrit Schotte. Foto ANP

Willemstad – Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) die conform het vonnis van vorige maand in eerste aanleg 1,8 miljoen gulden ‘wederrechtelijk heeft verkregen’ en dit daarom terug moet betalen, heeft hoger beroep aangetekend.

Dat laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos, tegenover deze krant weten.

Eind augustus werd door het gerecht bewezen geacht dat de voormalige minister-president ruim 1,8 miljoen gulden wederrechtelijk heeft verkregen. Om die reden moet dit bedrag hem worden ontnomen. Bij gebreke van volledige betaling hangt Schotte hechtenis van de duur van drie jaar boven het hoofd. In de ontnemingszaak van zijn partner, Cicely van der Dijs, werd de vordering tot ontneming afgewezen: het gerecht legt het voordeel van het ‘omkopingsdelict’ bij Schotte.

De ontnemingszaken volgden op de eerdere beslissingen van het Hof van Justitie in de strafzaken Babel die tegen de voormalige minister-president en zijn partner waren aangebracht. Schotte, die premier was van 2010 tot 2012 waarna zijn kabinet vroegtijdig viel, is onder meer veroordeeld voor ‘ambtelijke omkoping’, het ‘medeplegen van valsheid in geschrifte’ en het ‘medeplegen van witwassen’.
Van der Dijs werd ook veroordeeld voor medeplegen van witwassen. Het gerecht heeft onderzocht of zij wederrechtelijk voordeel hebben verkregen uit die of andere strafbare feiten waarvoor voldoende aanwijzingen bestaan dat zij die hebben gepleegd. Dat hier bij Schotte inderdaad sprake van is geweest, is door het gerecht vastgesteld.

Bij Schotte – momenteel Statenlid – werd in totaal een bedrag van 1.844.190,36 ontnomen. Een deel daarvan is het voordeel dat hij heeft genoten uit het omkopingsdelict waarvoor hij is veroordeeld. Het andere deel komt voort uit soortgelijke feiten als die waarvoor hij is veroordeeld.

Volgens het gerecht zijn er namelijk voldoende aanwijzingen dat hij zich nog een keer schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping en/of witwassen. De verklaring die Schotte daarover heeft afgelegd, heeft het gerecht ‘niet aannemelijk’ geacht.

Wanneer het hoger beroep in de ontnemingszaak dient, is vooralsnog onbekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

19 Reacties op “AD | Schotte in beroep ontnemingszaak

 1. redactie curacao

  Beste Reageerders,

  Helaas is de discussie niet langer on-topic en te gericht op moddergooien naar elkaar. Derhalve hebben we deze draad gesloten. Hopende iedereen zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 3. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 4. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 5. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 6. Het taalgebruik vandaag is weer grensoverschrijdend. Walgelijk eigenlijk.
  Begrijp niet dat de comment police niet ingrijpt en gaat blacklisten!

 7. Drechi pa bosnan Tur

  Ja hoor Bram…
  Foute luiers verkopen aan arme Afrikaanse kindertjes………. DAAR ben je goed in.
  En denk je nou echt dat ik binnen een straal van een kilometer bij jou in de buurt gesignaleerd wil worden?
  Ik hoor jullie geen van allen het hoger beroep van Apstel B in twijfel trekken…… Zijn jullie het daar misschien allemaal collectief mee eens? ************** …..

 8. Niet zo moeilijk te begrijpen omdat de Staten hebben nagelaten veroordeelden niet meer toe te laten. Daar is een wetswijziging voor nodig en aangezien een groot deel wel iets op zijn kerfstok geeft zal dit niet gebeuren.
  Ondertussen wordt con man Gerrit beveiligd op kosten van de belastingbetaler.
  Ik wil maar zeggen👎

 9. wat ik maar niet begrijp, is dat zo iemand rustig op zijn stoel in de Staten mag blijven zitten…………..m.i. tijdens de procedures zeker “schorsen”

 10. Hoeveel gulden verdient een Statenlid per maand? Mag daar beslag op worden gelegd?

 11. Wanneer komt er nu eens een eind aan deze onzin. Het is toch overduidelijk wat deze Gerrit (moordenaar, opdrachtgever van de moord op Wiels, oplichter,landverrader, staatskas plukker,enz enz allemaal op zijn kerfstok heeft. deze Figuur had al lang achter de tralies moeten zitten, of moet straks een onschuldige burger hem iets aandoen, waardoor de onschuldige burger zijn plaats in het kot opvult zodat de hufter weer een loterij kan gaan houden om zijn Advocaten te betalen.

 12. Abraham Mossel

  Maf lijers er is niet mogelijk om in hoger beroep te gaan in een je pluk je wet te gaan, ik ken mensen die zitten nu nog te bidden om , voor gerrty is de game over betalen of hangen na 3 jaren min IV 12 maanden, en die 1.8 kan hij en ook PIK niet betalen, dus lekker zitten De Raaf. Over tot de orde van de dag. ************************

 13. Abraham mossel

  D.P greggor uit de kroegen, en zoon van onze ????? oplichter bouw arme huisjes ??? !!! 3 miljoen verdamt!! geef maar weg bedrijven je weet het wel H. J. een ding maak ik je duidelijk, hij zit binnen 4 weken in het hok, nog maal kom op het wW plein en stel je voor, ik ben in het oranje met een helm van Ajax, kom langs svp met de Raaf

 14. @Drechi pa bosnan Tur, Nu is het recht wel belangrijk. Opvallend. GS houdt zich zelf niet aan de wet maar wil nu wel gebruik maken van de wet. Iemand die graag als dictator regeert. Feit is dat hij geen RECHT had om zoveel geld te jatten!

 15. Drechi pa bosnan Tur

  Het is maar goed dat jullie geen rechters zijn.
  De man heeft er recht op, of jullie het nu leuk vinden of niet! Als het jullie uitkomt is het van “Ja, ja ja…. de wet zit nu eenmaal zo in elkaar” en zo niet “Opsluiten”…….
  Niet dus…..

 16. 3 jaar voor 1.8m, dus 600.000 per jaar.
  hij zit misschien 1.5 jaar en heeft zijn 1.8m schoon. easy decision voor een crimineel als hem.

 17. Wanneer houdt dit gezeik eens op, ieder ander mens had allang in de nor gezeten, opsluiten die man, loopt al veel te lang los, bah.

 18. Wanneer begint de onderzoek naar de 400 miljoen gulden die onder zijn regering is verdwenen.Die man moet de rest van zijn leven opgesloten worden!

 19. Wanneer gaat hij zitten in Bon Futuro?