AD | Schuldeisers kloppen aan deur Sehos

Sehos ziekenhuis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Verschillende crediteuren kloppen aan de deur van de Stichting Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Eén daarvan is Medicare Curaçao nv, handelend onder de naam Medical Supplies Curaçao.

De achterstand is zo groot – ruim een half miljoen gulden – dat het bedrijf besloot tot een spoed-kort geding. Dat diende begin deze week, maar is met twee weken aangehouden. Medicare Curaçao levert al jaren medische en geneeskundige middelen en hulpmiddelen/apparatuur aan het bestaande ziekenhuis.

In principe hebben zij de afspraak van 60 dagen krediet, in die zin dat Sehos 60 dagen nadat de factuur is ontvangen, deze betaalt. Dit is overigens in afwijking van hetgeen de facturen melden, namelijk betaling binnen 30 dagen na dagtekening. Maar Sehos houdt zich al een tijd niet meer aan deze afspraak.

De schuld van het ziekenhuis loopt maar op en Medicare raakt door deze wanbetaling zelf in ernstige financiële problemen. Zo wordt het bedrijf op haar beurt door haar leveranciers aangemaand tot betaling en met gerechtelijke incassomaatregelen bedreigd, en heeft Medicare bij de bank haar volledige kredietfaciliteit gebruikt. De onderneming kan ook minder bestellingen plaatsen bij leveranciers en is naar eigen zeggen zelfs genoodzaakt haar bedrijfsactiviteiten in te krimpen.

Dit is al de vijfde keer dat Sehos door Medicare in kort geding moet worden aangesproken. De eerste keer resulteerde dat in het vonnis van 3 februari 2016, gevolgd met uitspraken in mei 2016 en oktober 2017. In mei 2018 werd een vierde kort geding ingediend, maar omdat het ziekenhuis het verschuldigde bedrag en alle kosten heeft betaald, werd de vordering ingetrokken.

Maar opnieuw is er een grote achterstand in de betaling. Op het moment bedraagt de schuld ruim 507.000 gulden; dat zijn facturen die teruggaan tot begin februari dit jaar en lopen tot en met eind juli. De leveringen/facturen over de periode daarna tot en met 11 september bedragen bijna 55.000, waardoor het totaal komt op 562.000 gulden.

Volgens de facturen wordt Sehos een rente verschuldigd van 2 procent per maand indien de factuur niet tijdig wordt betaald. Ook wordt in dit geval 15 procent incassokosten in rekening gebracht. Medicare wenst de rente, aan de hand van vaste rechtspraak, te verminderen tot 1,5 procent per maand en de incassokosten ingevolge het procesreglement tot 10.000 gulden. Zoals gezegd is de zaak aangehouden tot 14 oktober, maar door de structurele tekorten zijn er meer schuldeisers die zich nadrukkelijk melden bij Sehos. Dit gebeurt met extra klem gezien de geplande transitie van het ziekenhuis naar Curaçao Medical Center (CMC) per medio november dit jaar.

Sehos geeft al tijden aan dat een kostendekkende exploitatie op basis van de oude tarieven en budgetkorting niet mogelijk is en dat aanpassing van tarieven door de overheid jarenlang – tot en met nu – is uitgebleven. Daardoor was Sehos zelfs gedwongen geld te lenen voor de financiering van de patiëntenzorg.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “AD | Schuldeisers kloppen aan deur Sehos

 1. Jurgen Ravelo heeft zoveel verstand van medisch apparatuur als een vis weet van autorijden. Het is bekend dat Ravelo als dank voor bewezen diensten aan PAR, directeurtje mag spelen.

 2. Moet Jurgen Ravelo van de lucht leven? Iedereen wil toch geld van geleverde spullen.

  Wellicht koopt hij de spullen in voor 10 cent en verkoopt het door voor 3 gulden. Sehos betaald dit want de inkoper is ook een Parista.

 3. Commentpolis

  Dames, on topic maar weer.

 4. Nee, Trui. Je hebt het niet in Jip en Janneke taal uitgelegd, maar Jip en Janneke verstand gebruikt.

  Wat is er verkeerd aan verbeterd?

 5. La Stiwz, het is ‘verbetert’, niet ‘verbeterd’,

  De pensioenproblematiek is door mij ten behoove van een breed begrip op Jip en Janneke (voor de lokalen: Nilda Pinto) niveau uitgelegd. Echter, als het kwartje dan nog niet valt geef ik het op.

 6. @Trui: ik ben in ieder geval geen zelfverklaard lid, dit i.t.t. jou. Daarbij interesseert het mij vrij weinig dat jij mij één van de grote drie vindt.
  Gezien jouw bijdragen is het eerder negatief.

  Als je dan iemand hebt verbeterd, doe het zelf dan goed. Let op uw interpunctie en zet een punt achter “schrijven.”

  Voorts, had je nog een zinnige opmerking? Bijvoorbeeld over pensioenen. Ik hoor je daar niet meer over na je van onkunde blijkende en niet door enige kennis gehinderde posts.

 7. Correctie La Stiwz: ‘jouw redenering’, niet ‘jou redenering’.

  Als medelid van de Grote Drie moet je wel foutloos schrijven, wij hebben een voorbeeldfunctie en worden onder een vergrootglas gelegd.

 8. Moet Jurgen Ravelo van de lucht leven? Iedereen wil toch geld van geleverde spullen. Behalve ‘n soort m rojer kdnt, die krijgt gewoon en gaat gokken.

 9. De infantiele prepuberale reacties van Beflapas kennen geen einde.

 10. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 11. @Trots op Curacao: je verhaaltje klopt.

  Jet verhaaltje klopt alleen omdat je er bij gefantaseerd hebt dat Medicare een monopolist is.

  Hoe trek jij die conclusie uit een volgende opmerking:
  “Medicare Curaçao levert al jaren medische en geneeskundige middelen en hulpmiddelen/apparatuur aan het bestaande ziekenhuis.”

  Coca Cola levert al jaren dranken aan Vreugdenhil. Volgens jou redenering is Coca Cola dan een monopolist.
  Rare manier van denken.

 12. Zal me niets verbazen als een of andere SEHOS CEO, CFO, Commercieel-, medisch directeur of Specialist een afgesproken verkoop % onvangt voor elke Medicare levering aan SEHOS

 13. Trots op Curaçao

  “Medicare Curaçao levert al jaren medische en geneeskundige middelen en hulpmiddelen/apparatuur aan het bestaande ziekenhuis.”

  Dat betekend dat ze een soort monopoly positie hebben en/of een favoriet leverancier zijn. Dus kunnen ze factureren wat ze willen. Denk niet dat ze korting geven omdat ze de klant zo vriendelijk vinden.

  Van febr tm eind juli zijn 6 maanden. In die maanden staat een bedrag open van Nafl 507.000. Aug en sept levert NAFL 55.000 op.
  Dus het was eerst Nafl 85.000 per maand en de afgelopen maanden slecht Nafl 27.5000. Dat is twee derde minder. Dat is nogal wat. 2/3 minder besteed bij een monopolist. SEHOS is goed bezig.
  Weg met die boeven….. en ook nog die andere graaiers in de overheid NV’s.

 14. @ Knoek -Koe

  Vervolg:
  DEN KONTEKSTO’ ku Jurgen Arvelo… TV Direct 13……

 15. @ Knoek -Koe

  Statutory director
  Title description Managing Director Name
  Jurgen Randolph Arvelo

  Kamer van Koophandel

 16. Medicare Curaçao N.V.

  Hofleverancier van het SEHOS.
  Interessant om te weten wie de eigenaren zijn.
  Zal gelijk een heleboel verduidelijken.

 17. Medicare Curaçao nv.. PAR bedrijfje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *