AD | Scotiabank stopt op 9 eilanden

Aandeelhouder MCB richt zich op kernmarkten | Extra

Willemstad – De Canadese Scotiabank vertrekt uit negen eilanden in het Caribisch gebied. De operaties worden overgenomen door Republic Financial Holdings Ltd. met een hoofdkantoor op Trinidad en Tobago. De Scotiabank is sinds 1970 aandeelhouder van de Maduro & Curiel’s Bank Group (MCB) op Curaçao.

De internationale bank van Canada zegt zich te willen richten op haar kernactiviteiten in het Caribisch gebied. Daarom worden de activiteiten op negen eilanden afgestoten. Het gaat om: Anguilla, Antigua, Dominica, Grenada, Guyana, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Sint Maarten en Saint Vincent en de Grenadines.

De werknemers op de eilanden treden in dienst van de nieuwe eigenaar Republic Financial Holdings dat al operaties heeft in het Caribisch gebied en Ghana. Scotiabank wil zich concentreren op de markten met een ‘significante schaalgrootte’ waar ‘het grootste verschil kan worden gemaakt’ voor de klanten.

Die beslissing is genomen door de steeds complexere regelgeving en de noodzaak voortdurend te investeren in technologie om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen. Ignacio Deschamps, groepshoofd International Banking bij Scotiabank, benadrukt dat het vertrek van de eilanden niet betekent dat de bank de regio de rug toekeert.

,,We voelen ons verbonden met het Caribisch gebied. Dat blijkt alleen al uit de investeringen die we blijven doen in producten, diensten en processen om bankieren in de regio mogelijk te maken en te verbeteren.”

Behalve dat de operaties op negen eilanden worden afgestoten, worden de verzekeringsactiviteiten op Jamaica en Trinidad en Tobago voortgezet door Sagicor Financial Corporation Ltd. De dochtermaatschappijen van Scotiabank op beide eilanden – Scotia Jamaica Life Insurance Company en ScotiaLife Trinidad and Tobago – worden verkocht aan Sagicor.

De Canadese bank is trots op de samenwerking en ziet die als een verbetering voor haar klanten. ,,Sagicor is leider op het gebied van financiële dienstverlening in de regio met operaties in 22 landen in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten”, aldus de bank. Sagicor zal op zijn beurt weer worden overgenomen door het Canadese Alignvest Acquisition II Corporation. De toekomstige organisatie zal onder de naam Sagicor verder gaan en een notering krijgen op de Toronto Stock Exchange. Het verzekeringspersoneel van de voormalige dochtermaatschappijen van Scotiabank treedt in dienst van Sagicor of ‘een nieuwe vergunninghouder’ die in vervolg van de transactie wordt opgericht.

In een speciale bijlage van het Antilliaans Dagblad in december 2016 die verscheen in verband met het 100-jarig bestaan van de MCB, wordt aangegeven dat ook de bedrijfsvoering van de Curaçaose bank dan al voor een groot deel wordt bepaald door ‘compliance’, het voldoen aan de strengere regels van de Amerikaanse overheid na de terroristische aanval van 11 september 2001 (‘9/11’) en na de bankencrisis. Door de vele controles haken ‘correspondent-banken’ steeds vaker af. Maar ‘de MCB heeft, door haar sterke verwantschap met aandeelhouder Nova Scotia Bank in Canada, minder last van de druk die op kleinere Caribische banken wordt gelegd’, zo staat in de jubileumbijlage.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *