28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 21:59

AD | Sehos stapt naar de rechter

St. Elisabeth Hospitaal verzet zich tegen aanwijzingen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het bestuur van het Sint Elisabeth Hospital (Sehos) acht de beslissing van de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) inzake een aanwijzing van IGZ aan Sehos ‘disproportioneel en zeker niet doelgericht’.

Reden waarom het bestuur, na juridisch advies te hebben ingewonnen, heeft besloten om de gang naar de rechter in te zetten. Aldus Raiza Kibbelaar, hoofd Communicatie en Patiëntenrelaties Sehos, in een persbericht.

Gisteren berichtte deze krant dat Sehos een aanwijzing heeft gekregen van IGZ om het leveren van financiële informatie te hervatten. Sehos moet bestellingen laten vaststellen door IGZ, voordat ze worden geplaatst bij leveranciers. Volgens IGZ zal Sehos op deze wijze de patiëntenzorg moeten normaliseren. Daarnaast dient Sehos volledige informatievoorziening aan IGZ te hervatten.

Volgens Sehos is het huidige financiële probleem echter complexer dan voorgesteld door IGZ. Daarbij is het bestuur van mening dat de door IGZ genomen maatregel niet zal leiden tot oplossing van dit probleem, waarbij deze aanwijzing het doel voorbij zal schieten. ,,Voor zover het redelijkerwijs noodzakelijk wordt geacht voor het uitoefenen van de taak van IGZ, heeft Sehos te allen tijde informatie verstrekt aan IGZ”, zegt Kibbelaar.

Ook is het bestuur van Sehos van mening dat IGZ buiten haar bevoegdheden treedt met de aanwijzing, ‘aangezien op een bepaald moment IGZ de instantie betreft die de beslissingen ter zake neemt voor het besturen van het ziekenhuis, terwijl dezelfde IGZ het toezicht moet blijven houden op het ziekenhuis’.

Uit alle noodzakelijke rapportages zoals het jaarverslag blijkt verder duidelijk dat de huidige gerealiseerde operationele kosten van het ziekenhuis in lijn zijn met de begrote operationele kosten, waarbij de onderbouwing van deze kostenontwikkeling tevens voorhanden is. Sehos zegt niet geïnformeerd te zijn over de bevindingen hierover van IGZ. Kibbelaar:

,,Het bestuur heeft moeten constateren dat de waarnemend Inspecteur steeds meer data en documentatie wil opvragen, hetgeen redelijkerwijs niet meer noodzakelijk kan worden geacht voor de uitoefening van de taak van IGZ.”

In verband met boven gesteld uitgangspunt, vindt Sehos dat IGZ voorbijgaat aan het feit dat het ziekenhuis ook andere operationele kosten heeft, die niet gefinancierd worden door het zorgbudget. Zo worden bijvoorbeeld de operationele kosten van de poli en de arts-assistenten apart door de overheid vergoed.

Sehos heeft deze kosten (over het verleden) al gerealiseerd, en moet deze kosten in rekening brengen aan de overheid. Het gaat over een rekening aan de overheid van 11,4 miljoen gulden, die de overheid weigert te betalen, omdat de overheid van mening is dat Sehos 46 miljoen gulden schuldig is aan de regering, legt Kibbelaar uit. ,,De overheid gaat hierbij voorbij het feit dat het naast boven aangegeven 11,4 miljoen gulden tevens 57,9 miljoen gulden schuldig is aan Sehos voor correctie van de zorgbudgetten over 2016 tot en met heden, tekorten over 2014 en 2015, geleverde zorg aan niet betalende illegalen en overige kosten.”
De discrepantie in de gerealiseerde kosten versus het ontvangen bedrag betreft dan ook het huidige liquiditeitsprobleem van het ziekenhuis, waardoor Sehos de electieve zorg ‘on hold’ heeft moeten zetten. Dit om de acute en chronische zorg te kunnen blijven borgen.
,,Sehos voert zoals afgesproken een bepaald financieel beleid uit, waarbij de maatregel van IGZ tegen deze afspraken indruist. Het bestuur blijft hopen op een oplossing door overleg”, aldus Kibbelaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @Bash,
    Roep om te verbannen is tegenwoordig erg populair in bepaalde kringen. Zie bijvoorbeeld roep van Trump in de VS om 4 parlementariërs (members of Congress) ‘terug te sturen’.

    Maar nu Sehos: de ‘goden’ daar zijn gewend dat zij de Inspectie in hun zak hebben (Fontilus, Whiteman, Gershi Pereira, Joe Alcala, Huurman enz.). Opmerkelijk is dat de altijd zeer passieve Keli nu plots daadkrachtig uit de hoek komt. Daarnaast weet Keli, als voormalig bestuurslid Sehos, als geen ander hoe men daar met gemeenschapsgelden omgaat.
    Noaf Ayoubi pleit voor de terugkeer van een ‘gezondheidsraad’, een besloten clubje uit het verleden waar Tilly Pickerie secretaris was en Ashley Duits voorzitter. Dit clubje heeft nooit iets op gezondheidsgebied voor Curacao gepresteerd. De CEO CMC zou op enige wijze invloed moeten hebben in zo’n raad. Echter buitenstaanders zijn niet gewenst.

  2. @hoedanook. Wat ik wil zeggen is dat ik het belangrijker vind dat er vragen gesteld worden over de precaire situatie van het sehos ipv over discriminatie. Je ziet het nu ook weer, dat directie naar rechter stapt en weigeren medewerking te verlenen aan de inspectie.
    Subtiel ja. In dit geval van discriminatie had die arts naar de inspectie kunnen stappen of aangifte doen bij de politie. Neen, hij gaat naar een familielid in het parlement die vragen gaat stellen. Het wanbeleid en wanbestuur blijft maar doorgaan en blijft getolereerd worden. Maar ja kritiek ergens op hebben op dit eiland wordt vaak niet in dank afgenomen. Men wil gewoon niet een paar stappen vooruit zetten, maar liever in het oude doen en laten vastgeroest blijven zitten. Vandaar die verbanning.

  3. @Bash,
    Subtiel? En heeft Hans Kedzierski de ophef over zijn uitspraken niet aan zichzelf te danken? Hij is geselecteerd vanwege zijn ‘internationale’ ervaring, maar blijkbaar heeft deze “ervaring” enkel zijn verkokerde kijk vernauwd en zijn bekrompen mentaliteit niet verruimd.

    Jouw roep om te verbannen is van dezelfde niet tolerante smaak als dat van Hans Kedzierski.

  4. @Knoek. Voor nieuwe ziekenhuis is er al een nieuwe directeur die nu al subtiel wordt tegengewerkt. In plaats van vragen te stellen over de precaire toestand van de gezondheid zorg, worden er vragen gesteld over vermeende discriminatie van een familielid van een parlementariër. Gezondheid en goed bestuur interesseert geen enkele parlementariër. Probleem op dit eiland is, dat iemand van buiten stelselmatig wordt tegengewerkt.
    Tijd om al die parlementariërs en dik betaalde directeuren, commissarissen en vakbondsleiders naar klein Curaçao te verbannen.

  5. Misschien maakt het ook heel veel uit dat er naast integere directieleden ook directieleden worden aangesteld die internationale Ziekenhuis management kwaliteiten en ervaring hebben.

  6. “Sehos voert zoals afgesproken een bepaald financieel beleid uit”
    het SEHOS beleid is erop gericht zoveel mogelijk gelden naar directie leden en consultants te sluizen en zo min mogelijk geld beschikbaar te stellen voor patienten

  7. Kortom, het wordt steeds duidelijker dat de duurbetaalde directieleden niet de bestuurs kwaliteit leveren die je voor het multinationalachtige salaris die ze ontvangen mag verwachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties