AD | Shutdown van VDC

Premier dringt bij Staten aan op parlementaire enquête

Premier Gerrit Schotte werd gisteravond in de Staten bijgestaan door minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS, links) en minister van Financiën George Jamaloodin (MFK, rechts) | FOTO RAMSAY SOEMANTA

‘Shutdown van VDC’ Premier Gerrit Schotte werd gisteravond in de Staten bijgestaan door minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS, links) en minister van Financiën George Jamaloodin (MFK, rechts) | FOTO RAMSAY SOEMANTA

Willemstad – Voor de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) geldt sinds gisteren een totale operationele ‘shutdown’. Het personeel van de dienst is naar huis gestuurd, maar moet wel op afroep beschikbaar zijn. Dat heeft de regering Schotte besloten om orde op zaken te stellen bij de VDC, die de premier gisteravond in de Staten omschreef als een lek mandje, waarbij regelmatig met beschuldigende vinger werd gewezen richting oppositie, althans tenminste ‘iemand van de oppositie in deze Statenzaal aanwezig’, vermoedelijk van de politieke partij PAR.

Een VDC waarvan een viertal hoge functionarissen daags na het aantreden van de MFK/PS/ MAN-regering op 10-10- ’10 en op de dag dat VDChoofd Edsel Gumbs de toegang was ontzegd op 27-10-’10 bijeen kwam voor het smeden van ‘plannen om dossiers te vernietigen en de regering omver te werpen’.

Aldus Gerrit Schotte (MFK) gisteren. De shutdown van de VDC is nodig om er – in samenwerking met de zusterdiensten, zoals de AIVD in Nederland – de bezem door te halen en er weer een vernieuwde en moderne organisatie van te maken.

,,Een complete herstructurering, die een paar maanden zal duren.” Van overname of curatele door de AIVD is helemaal geen sprake. ,,Verre van dat.”

De reorganisatie gebeurt onder leiding van crisismanager Michael Römer en wordt ondersteund door een begeleidingscommissie met daarin voormalig PNP-premier Maria Liberia-Peters, exhoofd VDC en medeoprichter van de dienst Wim Statius Muller en Carl Grüning, ondervoorzitter van de Raad van Advies.

De VDC moet hiermee weer worden wat de leuze van de dienst zegt: ‘Altijd een rechte lijn’. Op verzoek van de premier zelf gaf hij vrijdag vanaf zeven uur een verklaring in de Staten, die er daarna over in debat ging. Deze verklaring werd live uitgezonden door TeleCuraçao.

Schotte gaf een relaas over de gebeurtenissen rond de VDC, sinds de befaamde ‘screening’ van zijn ministersploeg (en waar hij en enkele MFK-ministers niet goed uitkwamen). Hij ging onder meer in op de ‘illegale toegang’ die iemand zich heeft verschaft tot de VDC-kluis en het lekken van het screeningsmemo van 27 oktober 2010.

Van beide was al aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Disciplinaire maatregelen volgen. De minister-president is bereid en beschikbaar om in het zogeheten seniorenconvent de fractieleiders in het parlement vertrouwelijk nadere details te verstekken.

Maar hij adviseert de Staten met enige klem om te besluiten een parlementaire enquête – het zwaarste onderzoeksmiddel van een parlement – in te stellen naar alles wat is gebeurd rond de VDC.

Lees verder: ‘Zeer geheim

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *