27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Situatie in gevangenis ‘explosief’

HomeMediaAD | Situatie in gevangenis ‘explosief’
Stomp: Gevangenen worden aan hun lot overgelaten | Daily Herald

Philipsburg – De situatie in de gevangenis van Pointe Blanche is onmenselijk en onaanvaardbaar, aldus advocaat en voormalig voorzitter van de St. Maarten Bar Association, Remco Stomp, tegenover The Daily Herald. ,,De situatie in de gevangenis is opnieuw uit de hand gelopen.

Het is een bekend feit dat de gevangenisomstandigheden ver onder alle normen liggen”, zei Stomp. ,,Het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben de gevangenissituatie onaanvaardbaar en onmenselijk verklaard.”

Op 9 oktober 2018 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Corallo tegen Nederland. Het Hof constateerde dat Corallo ruim acht maanden op het politiebureau van Philipsburg op Sint Maarten heeft vastgezeten. 114 Dagen daarvan zat hij in een meerpersoonscel. Daarin zat ook een lekkend toilet, zonder afscheiding. Hij werd maar één uur per dag gelucht.

Het Hof kwam tot de conclusie dat de omstandigheden op het politiebureau ernstig onder de maat waren en een schending opleverden van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De rechtbank kende Corallo 5.000 euro aan immateriële schade toe en 5.500 euro voor kosten en uitgaven voor de rechtbank.

In reactie hierop heeft het Openbaar Ministerie in november 2018 richtlijnen uitgegeven. Volgens deze richtlijnen is er een maximale capaciteit van in totaal 70 gedetineerden, van wie er 63 zijn ondergebracht in Pointe Blanche en zeven op het politiebureau in Philipsburg.

,,Zonder vooruitgang is de situatie in de gevangenis explosief geworden”, zei Stomp. ,,Gevangenisomstandigheden en het welzijn van gevangenen zijn nooit populaire onderwerpen. Dit is begrijpelijk, want de meeste mensen in de samenleving zijn van mening dat als je iets verkeerd hebt gedaan, je gestraft moet worden en je tijd moet uitzitten. De meesten zijn het er ook over eens dat de gevangenis geen vijfsterrenhotel mag zijn, maar eerder een lastige plek om in te verblijven.”

Hij zei echter dat de situatie in de gevangenis niet gaat over het ‘verwennen van slechteriken’, maar over ‘het voorzien in de meest elementaire behoeften aan mensen die van hun vrijheid zijn beroofd”.

,,Het is noodzakelijk om gevangenen menselijk te behandelen. Niet alleen voor het feit dat ze nog steeds mensen en de zonen en dochters van bewoners zijn, maar ook, en misschien nog meer, voor het feit dat dezelfde gevangenen op een dag zullen terugkeren in de samenleving. Dit is te wijten aan het feit dat ons rechtsstelsel gebaseerd is op re-integratie”, zei Stomp.

Volgens hem betekent dat het voorbereiden van gevangenen op een productief leven in de samenleving nadat ze uit de gevangenis zijn vrijgelaten.

,,Wanneer een gevangene wordt opgesloten en aan zijn lot wordt overgelaten om voor zichzelf te zorgen in een vaak extreem gewelddadige en onveilige omgeving, zonder de juiste accommodatie, beveiliging, activiteiten, medische/tandheelkundige diensten of zelfs schoon water, is het erg onwaarschijnlijk dat deze persoon, eenmaal vrijgelaten, in een betere toestand zal verkeren dan voordat hij of zij de gevangenis binnenging.”

Stomp vervolgt:

,,Als deze individuen tijdens hun gevangenisperiode worden mishandeld en van al hun basisrechten worden beroofd, kan de samenleving zich schrap zetten, want ze kunnen terugkomen met wraak en veel ergere misdaden begaan dan voorheen.”

Volgens Stomp is het in het belang van de samenleving om ervoor te zorgen dat gevangenen fundamentele mensenrechten krijgen. ,,Het is begrijpelijk dat de gevangenen steeds gefrustreerder en wanhopiger worden. Je kunt de gevangenen en de ambtenaren die dagelijks met hen werken alleen maar prijzen voor de terughoudendheid die ze tot nu toe hebben getoond in deze gevaarlijke en explosieve situatie”, concludeerde Stomp.

Bron: Antilliaans Dagblad van 9 november 2019

3 reacties

  1. De infrastructurele staat en de standaard humanitaire condities en zijn ver beneden peil op zowel Curaçao als Sint Maarten, zeg maar gerust derde wereld peil.

    Product van de decennia lange “toon” aan de top van onze ( derde wereld mentaliteit) bestuurders en politici (met eerste wereld salarispretenties).

    Nu de heren/dames politici en bestuurders er zelf in moeten zitten duiken er plotseling
    allemaal dure advocaten op die zich “bezorgen” over de humaniraire basisrechten in de gevangenis.

  2. Het moge duidelijk zijn dat advocaat Remco Stomp in dienst van Corallo een wit voetje wil halen bij de gedetineerde en bewakers van het P B hotel. Elke dag gratis eten en drinken ondanks zij daar niet vast zitten omdat zj zweetvoeten hadden op het moment dat zij hun midaad begingen, trouwes ik vind dat Corallo er ng is af gekomen met zijn straf, wand het omkopen van een MP cq stroman die een heel land heeft laten ondermijen en naar de knoppen heeft laat gaan is iet mis, in Nigiria haden deze twee levens lang op water en brood gezet.

  3. Precies smeerlap corallo heeft dat geld in z’n zak gestoken en die anderen dan, moesten op ‘n houtje blijven bijten. En als ze terugkomen in de samenleving en ergere dingen willen doen remember PB.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties