27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD | Slavenregisters op 1 juli open

HomeLandenArubaAD | Slavenregisters op 1 juli open
Samenwerking Nationaal Archief, UoC en Radboud Universiteit

Willemstad – Het Nationaal Archief Curaçao is in samenwerking met de University of Curaçao (UoC) en met bijstand van de Radboud Universiteit in Nijmegen het project ‘Openbaar maken Curaçaose slavenregisters’ gestart.

Doel is dat op 1 juli 2020 – de dag van de herdenking van de afschaffing van de slavernij – de registers opengaan voor het algemeen publiek. Dan wordt er dus een database beschikbaar gesteld waarin alle gegevens zijn verwerkt van de slavenregisters die tot nu toe in heel oude boeken goed bewaard zijn gebleven in het Curaçaose archief.

Waren tot nu toe alleen de gegevens toegankelijk van vrijgekomen slaven die officieel in het bevolkingsregister staan ingeschreven, nu wordt het ook mogelijk inzage te krijgen in de levens van ongeveer 12.000 tot 13.000 tot slaaf gemaakten die in de slavenregisters staan beschreven.

,,Dan kunnen mensen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis en komt er inzicht in hoe slavernij gefunctioneerd heeft”, aldus dr. Coen van Galen, demografisch historicus verbonden aan de Radboud Universiteit, die op dit moment voor het project op Curaçao is. Vanuit zijn ervaring met een gelijksoortig project dat hij in Suriname leidde, kan hij vertellen wat de gegevens met mensen doen.

,,Ten eerste is het belangrijk dat er nu heel veel gegevens beschikbaar zijn over de mensen in slavernij op Curaçao. Tot nu toe was er namelijk meer bekend over de ‘Shons’, de slaveneigenaren, de landhuizen en plantages. Daarnaast zullen mensen nu beter snappen hoe slavernij gewerkt en gefunctioneerd heeft. Er komt namelijk inzicht in geboorte en overlijden, koop en verkoop, leeftijden en namen.

Hieruit wordt veel meer voelbaar wat voor een vaak onmenselijk leven deze mensen in slavernij geleid hebben. Zo zien we bijvoorbeeld dat ze geen achternaam hebben, dat kinderen alleen bij een moeder horen in het register en het dus niet bekend is wie de vader is, hoe de eigenaar de mensen in zijn bezit een naam geeft en wat voor naam, maar ook wie er gestraft worden en hoe, wie er ontsnapt en vrijgemaakt wordt, om maar enkele voorbeelden te noemen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. @Hans. De baron en van Nederland zijn nog armoediger dan de armen op Curaçao. Een hoop blabla en geen cent te makken om hun vervallen verblijf huisje te kunnen onderhouden. Kortom van boven pronk en van onderen strot.

  2. Nou Mario, als je uit de mondi van Afrika afstamt geeft dat toch minder status dan wanneer je afstamt van baron De Heeckeren d’Anthès uit Wassenaar.

    Zeker op dit statusgevoelige eilandje, waar men in dozen woont om maar een nieuwe auto voor de deur te hebben staan.

  3. Dank je Hette. Het is echt geweldig en ik kijk er als halve afstammeling van de ‘schuchtere’ slavin Merced van Groot Sint Joris die in 1863 voor het eerst een achternaam kreeg naar uit om meer te weten te komen. En op die stamboom ben ik net zo trots als op mijn Betuws-Drentse Stamboom Hans, Waarom denk jij zou ‘men’ niet met zo’n stamboom te koop willen lopen?? What a weird remark…

  4. Zeker Hette, al denk ik dat er veel mensen niet gelukkig zullen zijn als hun afkomst openbaar wordt. Het is niet een stamboom waarmee je te koop wilt lopen.

    Ik verwacht in ieder geval dat Alex(andra) Rosaria (PAIS) als slaaf van Ivar Asjes (PS) in de registers staat.

    En Amerigo Thode ook als die van Gerrit Schotte.

  5. Beste Hans: Wat een zure reactie .
    Dit is toch gewoon geweldig nieuws dat er bronnen beschikbaar komen over “gewone” mensen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties