26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Sluiting Isla ‘een ramp’

HomeMediaAD | Sluiting Isla ‘een ramp’
Gijsbertha waarschuwt voor desastreuze gevolgen | Jeu Olimpio

Willemstad – Een sluiting van de raffinaderij zou voor Curaçao een regelrechte ramp betekenen, waar geen enkele begroting, van geen enkele regering, weerstand tegen kan bieden. Dat zijn de woorden van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën.

Door het College financieel toezicht (Cft) werden aan de landsbegroting voor 2018 een aantal risico’s gekoppeld. In de suppletoire begroting die onlangs in de Staten is behandeld, zijn deze risico’s verwerkt. Eén van de risico’s die door het Cft is aangekaart, is de continuïteit van de raffinaderij na 2019, wanneer het leasecontract met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA verloopt.

,,Uiteraard wordt door de regering met man en macht gewerkt om ervoor te zorgen dat ook na 2019 raffinage van olie op Curaçao plaatsvindt”, aldus Gijsbertha. ,,De raffinaderij is immers een van de belangrijkste pilaren voor de economie. Daar gaan we geen risicoanalyse voor maken, want als je het mij vraagt – en ik heb 43,3 jaar bij de raffinaderij gewerkt – zou een sluiting van de raffinaderij een ramp betekenen.”

Bij een eventuele sluiting van de raffinaderij zouden meer dan 4.500 personen, die direct of indirect werkzaam zijn bij de raffinaderij, hun baan verliezen en zou een bedrag van meer dan 1 miljard gulden, dat dankzij de raffinaderij momenteel in de Curaçaose economie circuleert, worden weggerukt, zo waarschuwt Gijsbertha. ,,Daar kan niets of niemand tegenop”, aldus de minister.

,,Dus wij werken er met man en macht aan, en dat hebben we ook aan het Cft uitgelegd, om de continuïteit van de raffinaderij – zoals we dat al honderd jaar gewend zijn – ook na 2019 te garanderen.”

Andere risico’s die door het Cft zijn aangekaart, zijn in de suppletoire begroting gecorrigeerd, zo meldt Gijsbertha. Zo noemt hij de leningportefeuille van 2,0 miljard die in 2019 komt te vervallen en die tegen een voordeligere rente zou worden geherfinancierd. Deze herfinanciering moet nog door de Rijksministerraad worden goedgekeurd, aldus Gijsbertha, die ook een deficit van CPost van 4 miljoen noemt. ,,Dit wordt gedragen door opbrengsten van het Bureau Telecommunicatie en Post (BTP)”, aldus de minister.

Het Cft heeft de regering aanbevolen nu al voor dekking te zorgen van risico’s. ,,Dat hebben we ook gedaan”, zo meldt de minister belast met Financiën. Gijsbertha verwijst onder andere naar de lening van 33 miljoen aan het noodlijdende Insel Air. ,,Daarvan is 5 miljoen gulden in de kosten van 2017 verwerkt en de overige 28 miljoen wordt nu verwerkt.”

Een andere risicopost voor het Cft is de bouw van het nieuwe ziekenhuis, Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Gijsbertha legt uit: ,,Het Cft heeft een akkoord bereikt met het managementteam van het ziekenhuis dat een businesscase, met daarin een exploitatierekening, aan het Cft wordt verstrekt.

Cft gaat dan al de cijfers analyseren en op basis van het resultaat bekijken of dit eventueel van invloed is op de landsbegroting. Op dit moment wordt er door de regering alles aan gedaan om te voorkomen dat de kosten niet van invloed zijn en om die reden is over de bouw van het HNO niets opgenomen in de suppletoire begroting 2018.”

Economische groei aangepast

In de begroting was opgenomen en geaccordeerd dat er sprake was van een economische groei van 1,5 procent. Dit was gebaseerd op cijfers verstrekt door het ministerie van Economische Ontwikkeling. Het Cft vindt echter dat de regering zich in de landsbegroting moet baseren op cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en deze geeft aan dat er sprake was van een economische groei van 0,3 procent.

Ook dit is in de suppletoire begroting verbeterd, aldus Gijsbertha. Het deficit van 117/120 miljoen gulden waarmee de begroting van 2017 is afgesloten, moet in de komende drie jaren worden gedragen, zo legt Gijsbertha uit. Op het moment dat de begroting 2018 in december 2017 werd goedgekeurd, werd minder dan een derde hiervan gedragen.

,,Daarom worden in de suppletoire begroting nu ook de nodige verbeteringen doorgevoerd, waarbij rekening wordt gehouden met 48 miljoen van de 117/120 miljoen gulden aan deficit waarmee 2017 is afgesloten. Dit is een dekking van 42 procent, en meer dan de eis van een derde, zoals gesteld door het Cft”, aldus de minister van Financiën, die verder aangaf dat in de suppletoire ‘zo goed als alle risico’s zijn verbeterd en opgenomen’.

Geen additionele maatregelen

In de suppletoire begroting van 2018 zijn geen maatregelen opgenomen. Dat benadrukt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën. Hij reageert hiermee op aanhoudende stellingen van MFKStatenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas dat er in de suppletoire begroting maatregelen zijn opgenomen waar de gemeenschap niets van af weet. ,,Ik herhaal en benadruk voor de zoveelste keer: dit is niet het geval. In de suppletoire begroting zijn geen maatregelen opgenomen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. ik had al besloten niet meer op de MAN te stemmen, maar naar aanleiding van dit onzin artikel weet ik het zeker.
    De MAN heeft geen goede leiders in dienst alleen maar dombo”s…
    deze pipo liegt alles bij elkaar om de Pdvsa maar te pleasen.
    De Pdvsa is failliet en het terrein daar moet schoongemaakt worden zodat er andere bedrijven zich kunnen vestigen.
    dan een nieuwe terminal bij Bullenbaai bouwen door een serieus bedrijf zonder banden met Venezuela
    misschien toch een Chinees bedrijf die dan olie uit Venezuela kan opeisen.
    hoeveel geld krijgen onze politici nog toegeschoven van de pdvsa?

  2. Met dit verhaaltje van die minister schud je je hooft van ongeloof, hoe dom kan je zijn bij gebrek aan beter boven komen drijven. Want die 4500 man die er volgens hem hun baan verliezen klopt ook geen hout want als ik het goed gezien heb zijn hiervan zeer velen gastarbeiders uit ,ja, Venezuela. Als hij zich in de alternatieven verdiept had , dan had hij kunnen weten hoeveel meer werk er dan aan zit te komen, maar ja minder kansen om hun eigen zakken te vullen, hetgeen eenvoudiger is met 1 bedrijf dan met tientallen bedrijven resulterende in grotere opbrengsten.

  3. Dit figuur is eentje van: ‘Wij van WC eend adviseren WC eend’ of zoals Stephen Colbert opmerkte tijdens de correspondents dinner met George Bush:
    ‘This man is stead fast, he will think on Wednesday what he thought on Monday………….no matter what happens on Tuesday’ !

    Beste Gijsbertha,

    Dat je bij de ISLA hebt gewerkt was ons bekend en spreekt niet in jouw voordeel. Je lijdt momenteel aan een soort van tunnelvisie, blijft gefocussed op de raffinaderij terwijl aan alle kanten de signalen op rood zijn gegaan.
    China heeft nu wel 5 miljard aangeboden aan Venezuela, maar dat geld is niet bestemd om olie richting dit eiland te brengen. Dat geld is er alleen om te waarborgen dat China, tegen een lage prijs, ruwe olie krijgt geleverd.

    In Venezuela is het nog steeds het een puinhoop, zal het ook wel blijven ook nu dat Maduro weer is ‘herkozen’ (als je de oppositie uitschakelen nog een verkiezing kunt noemen). Er gaat daar niets veranderen, dus gokken op het instandhouden van de raffinaderij is spelen met vuur.

    Bovendien vraag ik me af waarom we dan eigenlijk een multi disciplinair team moesten hebben ? De keuze was immers volgens jou al gemaakt, maar dat heeft ons dan wel bijna 8 jaar nietsdoen en 18 miljoen NAF gekost.

    Oftewel beste Gijsbertha, zet die oogkleppen af en bekijk de situatie op grond van de huidige ontwikkelingen. Laat je emoties voor wat ze zijn, je werkt niet meer voor de raffinaderij, maar voor het eiland Curacao. Ik weet dat dit voor veel politici verdomde lastig is omdat ze nog altijd geld van de PdVSA krijgen, maar probeer het toch maar eens.

    Succes

  4. Diep triest weer, als dit niet ingrijpen waarborgt vanuit Nederland, dan weet ik het ook niet meer.
    Dit is toch wanbestuur, van de eerste orde, dat de Minister in kwestie dat niet weet, geeft enkel aan dat hij oliedom is. “Met man en macht aan werken”, nou heel veel succes daar, dat wordt helemaal niets! En het maken van een risicoanalyse doen we niet, niemand mag tenslotte weten dat de kans op die “ramp” veel groter is dan men denkt.
    Huilen met de pet op, wat een lapzwansen, niet te geloven en dan met dit onprofessionele gedrag verwachten dat er geïnvesteerd gaat worden.

  5. Haha, 20 jaar struisvogelpolitiek waarin miljarden olie verdiensten vooral in de zakken van onze politici verdwenen zijn. En nu huilie doen omdat iets gebeurt wat al die jaren te voorzien was. Hoe dom kan je zijn.

  6. Volgens deze man, “Dus wij werken er met man en macht aan”. Moet dat een geruststelling zijn? Ik vraag me af welke plaat deze mensen voor hun kop hebben dat ze niet inzien dat zij dit land alleen naar de verdoemenis helpen. Dit zijn mensen die niet eens een éénmanszaak kunnen leiden en ze willen een land besturen. Ik heb met de bevolking van Curaçao te doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties