AD | Soab-rapport Wiels naar Staten gestuurd

Met SOAB rapport

Verschillende partijen overwegen aangifte

Verschillende partijen overwegen aangifte bij het Openbaar Ministerie

Willemstad – Nu het laatste rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) over de Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels naar de Staten is gestuurd en openbaar is geworden, is de weg geopend om het Openbaar Ministerie (OM) te vragen om na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Dat heeft onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, tegenwoordig ook politiek leider van Un Kòrsou Hustu tegenover deze krant verklaard nadat zij het rapport gisteravond ontving.

Het Statenlid sluit niet uit dat zij zelf ook aangifte doet bij het OM.

,,Wij leven in een tijdperk waarin geld verdampt.

Bij overheids-nv Refineria di Kòrsou is er 262 miljoen gulden verdampt en nu is er 235.000 euro bij het Curaçaohuis verdampt. Eerst hadden wij de verhalen van Nanzi de spin, maar tegenwoordig hebben wij de verhalen van geld dat verdampt. Het moet nu afgelopen zijn met de verdampingsverhalen”,

aldus Leeflang.

,,De rapporten die eerder over het functioneren van Marvelyne Wiels zijn verschenen lieten al zien dat er veel mis is bij het Curaçaohuis. Zo concludeerde het rapport van de ombudsman dat er geldverspilling was en dat de regels van de comptabiliteit niet werden gevolgd. Uitgaven werden achteraf goedgekeurd, daardoor was het onmogelijk om aangifte te doen.”

Het Statenlid verklaarde het rapport te gaan bestuderen en later een meer gedetailleerde reactie daarop te geven.

‘Door op ingeslagen weg’

Door het rapport aan de Staten beschikbaar te stellen heeft premier Ben Whiteman van Pueblo Soberano de eisen van de coalitiepartijen PAIS, PAR en PNP ingewilligd om het rapport openbaar te maken.

Het Antilliaans Dagblad bracht vorige week het nieuws dat het rapport het beeld schetst van ongekend wanbeheer bij het Curaçaohuis. Na de publicatie eisten de PAR, PAIS en de PNP openbaarmaking van het rapport. In een brief aan premier Whiteman eiste Zita Jesus-Leito om het rapport binnen 24 uur te ontvangen en dreigde ook het kabinet niet langer te steunen.

De PAR gaat met de openbaarmaking van het rapport verder op de ingeslagen weg.

,,Zoals ik in mijn brief van vorige week aan premier Whiteman schreef willen wij weten waarom hij het rapport geheim heeft gehouden en niet naar de Staten heeft verzonden. (Het rapport dateert van 8 juni 2016, red.). Wij willen ook nog steeds weten waarom de premier die verantwoordelijk is voor de Gevolmachtigde minister geen maatregelen tegen Marvelyne Wiels heeft genomen”,

aldus Jesus- Leito. Als uit het rapport blijkt dat er door de Gevolmachtigde minister strafbare feiten zijn gepleegd, dan moet daar aangifte van worden gedaan, aldus de fractieleider van de PAR.

Regeringspartij PAIS stelde zich vorige week ook op dat standpunt. Jesus-Leito is ook in afwachting van een reactie van minister van Financiën José Jardim. Het afgelopen weekeinde stuurde zij een brief aan de minister met het verzoek om de Gevolmachtigde minister op grond van de bevindingen van het laatste rapport onder curatele te plaatsen.

Sheldry Osepa, voormalig Gevolmachtigde minister van de MFK, overweegt om na lezing van het laatste rapport over Marvelyne Wiels aangifte tegen haar te doen. Osepa verklaarde aan deze krant niet in te willen gaan op de insinuaties van de huidige Gevolmachtigde minister dat de zoekgeraakte 235.000 euro bij het Curaçaohuis betrekking heeft op de tijd dat hij minister was.

,,Ik ga mij niet tot dat niveau verlagen. Iedereen met een beetje gezond verstand kan begrijpen dat de beschuldiging van haar nergens op slaat, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik wil wel zeggen dat toen ik bij het Curaçaohuis in Den Haag was, wij een structuur hadden met directeur Candelaria aan het hoofd alle uitgaven werden gecontroleerd”,

aldus Osepa. Osepa wil aangifte doen omdat hij vindt dat als Marvelyne Wiels strafbare feiten heeft gepleegd, zij daarvan ook de consequenties moet dragen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dossier Marvelyne Wiels

Nacshrift KKC

Met SOAB rapport en aanbiedingsbrief Whiteman

2016 06 08 = SOAB rapport Marvelyne Wiels Curacaohuis 2014-2015

2016 -8 01 Aanbiedingsbrief Whiteman SOAB Rapport Marvelyne Wiels Curacaohuis 20160613

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *