AD | ‘Solvabiliteit is de kern’

Waardering Mullet Bay twistpunt. Het voormalige vakantiepark Sun Resorts op Sint-Maarten, ook bekend als Mullet Bay, eind mei 2018. Het verwoeste vastgoedproject is nu eigendom van verzekeraar Ennia. (Foto: Yotam Sandak voor het FD)

Willemstad – Een bedrag van ongeveer 1,5 miljard gulden dat in de boeken stond onder ‘intercompany receivables’. Daar draait het om als het gaat om de solvabiliteit van Ennia.

Een boekhoudkundige kwestie, vindt eigenaar Parman International bv. Nee, de kern van de financiële situatie van het bedrijf, stelt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). In de behandeling van het kort geding dat Parman, het bedrijf van de 92-jarige zakenman Hushang Ansary, heeft aangespannen tegen CBCS, kwam donderdagochtend de waardering van Mullet Bay nog eens uitvoerig ter sprake.

Parman eist opheffing van de noodregeling en vindt de maatregel buitenproportioneel. Sinds begin juli heeft de CBCS de touwtjes in handen bij Ennia.

Terwijl Mullet Bay op Sint Maarten bij Ennia in de boeken wordt opgevoerd voor 770 miljoen gulden, concludeert de CBCS op basis van een rapport van Cushman & Wakefield dat het niet meer dan 90 miljoen waard is.

De opgeklopte boekwaarde ‘maakte het mogelijk onttrekkingen te doen en dividenden uit te keren’, stelt de verdediging van de CBCS. Met ‘de juiste waardering van Mullet Bay’ wordt het solvabiliteitsprobleem van Ennia direct blootgelegd.

Volgens de advocaten van Parman deugt het rapport van Cushman & Wakefield niet, alleen al omdat het uit gaat van een ‘possible forced sale’ in plaats van grond die bestemd is voor ontwikkeling. Maar zelfs met een waarde van 90 miljoen gulden zou de kapitaalpositie van Ennia Caribe Holding geen gevaar lopen.

Bovendien stemde CBCS aanvankelijk in met het inbrengen van de aandelen Sun Resorts (Mullet Bay) als kapitaal in Ennia Caribe Holding. ,,Dit werd gedaan om het kapitaal van de groep te versterken.” Maar toen de Centrale Bank daarop terugkwam en eiste dat zowel Mullet Bay als de investering in Stewart & Stevenson buiten de verzekeringsentiteiten van Ennia moest worden gehouden, werd Ennia Caribe Investment (ECI) in het leven geroepen, aldus de pleitnotitie van de advocaten van het Nederlandse kantoor Jones Day. Voor CBCS is duidelijk dat middelen worden weggesluisd uit het bedrijf.

Dat wordt nog eens onderstreept met de aan- en verkoop van de aandelen in Stewart & Stevenson. Uit onderzoek van de Centrale Bank blijkt ‘dat Ennia voor ongeveer 74 procent heeft bijgedragen in de aankoop, maar dat ECI slechts 38 procent van de opbrengst van de verkoop heeft ontvangen’.

Volgens de advocaten van Ox & Wolf ‘heeft Ansary dit voor zichzelf zo geregeld, opnieuw zonder rekening te houden met de belangen van de polishouders’. De ‘gegronde vrees dat assets worden onttrokken’ wordt bovendien bevestigd als op 23 juni, de dag nadat de gesprekken tussen CBCS en Ansary stuklopen, geprobeerd wordt 250 miljoen dollar weg te halen bij Ennia.

Het team advocaten van het Nederlandse kantoor Jones Day meent namens Parman dat een ‘misleidend beeld’ wordt geschetst.

,,De CBCS verzuimt te vermelden dat ECI met haar investering van 203 miljoen dollar deels preferente aandelen en deels obligaties heeft gekocht.”

Dat gebeurde juist ‘om een vast rendement te garanderen’ in plaats van een risicovolle belegging te doen. De onderneming was financieel gezond, is het standpunt. Dat ‘een bedrag van ongeveer 1,5 miljard gulden aan intercompany receivables niet mee mag worden gerekend’ geeft al aan ‘dat er slechts om boekhoudkundige redenen een solvabiliteitstekort is’. En dat is ‘door een herstructurering van de Ennia Groep eenvoudig op te lossen.

Volgens Parman zou CBCS het bedrijf in een brief van 4 augustus 2016 drie jaar de tijd hebben gegeven het hoge bedrag op de intercompany receivables af te lossen, ‘al dan niet via verkoop van Mullet Bay en de investering in Stewart & Stevenson’. Die termijn was nog lang niet verstreken toen CBCS het gerecht verzocht de noodregeling voor Ennia af te kondigen.

Dat kan wel zijn, stelt de verdediging van de Centrale Bank, maar de noodregeling is niet uit de lucht komen vallen en wel degelijk aangekondigd. ,,In die drie jaar moest wel voortgang te zien zijn. Maar er is sinds 2016 niets gebeurd.”

De CBCS-advocaten hebben geen boodschap aan de zonnige financiële situatie die Parman aandraagt in het kort geding.

,,Parman gebruikt het feit dat er voldoende liquide middelen bij Ennia zijn ten onrechte om te onderbouwen dat er geen reden zou zijn geweest tot ingrijpen. De noodregeling is gerechtvaardigd zodra duidelijk is dat een solvabiliteitstekort op termijn problemen oplevert. CBCS heeft als toezichthouder de taak de belangen van de polishouder te beschermen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | ‘Solvabiliteit is de kern’

 1. @EllyKemper, Je zou je diep en diep moeten schamen voor Ralfie Palm!
  Dank zij heeft straks geen YDK meer een pensioen omdat je familielid zijn werk niet doet. Liever met Latinas omgaan die zijn dochter kunnen zijn dan zijn werk doen!
  Ik stel voor dat de familie Palm in de krant een advertentie zetten waarin jullie om excuses vragen voor de wandaden van deze man!

 2. Beste Trui.
  Ralph Palm is niet mijn stiefvader, maar een zoon van een van mijn neven.
  Je delidigent niet alleen mijn familielid maar ook mijn moeder die een dochter is van Rudolph Palm, componist, en pianiste was, en mij dus ook.
  Dus stop daarmee, je hebt geen verstand.

 3. @Elly, Misschien kunnen jullie als Familie maar je familielid R.P. aanspreken op zijn gedrag!

 4. Ellie, als Ralph ‘Bentley’ Palm hier op ieder feest verschijnt met aan elke arm twee Venezeluaanse stoephoeren en je ergert je eraan dat dat in de publiciteit komt, dan moet je je stiefvader misschien eens vragen of hij het wat discreter kan doen.

  Wij Ennia verzekerden krijgen toch het gevoel dat onze premies naar siliconen borsten en billen gaan als wij dat zien.

 5. @Ellie Kemper zegt: …Want als je goed zoekt is er over iedereen iets te vinden, dus ook over jou…”

  Hieruit maak ik op dat wat @Hans zegt dus klopt.

 6. Elly Kemper

  @Hans
  Wat fijn voor jou dat dit platform je de gelegenheid geeft om al je frustraties te botvieren op een persoon zodra je de naam Ennia leest….wij, de familieleden, lezen dit ook en stellen dat niet op prijs. Als iemand een keer een reaktie plaatst is dat begrijpelijk, maar niet elke keer, jaar in jaar uit. Want als je goed zoekt is er over iedereen iets te vinden, dus ook over jou. Dankjewel.

 7. En terwijl Ennia tenonder ging, ging Ralph ‘Bentley’ Palm van het ene naar het andere feest met zijn Venezuelaanse ***.

  Hoorde van een werknemer van Ennia dat de patser zijn lokale bysides zelfs bij Ennia op de payroll zette!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *