28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Sona opzij gezet

HomeMediaAD | Sona opzij gezet
Drastische ingreep van Camelia Romer

Minister Camelia-Römer wil ‘ordentelijke overdracht’ HNO-taken Van een onzer verslaggevers Willemstad – Alles is klaar om de begeleiding van de verdere bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in één handomdraai van Sona over te nemen.

,,Sona was al akkoord gegaan met de overdracht van taken”, aldus minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid tegenover het Antilliaans Dagblad, verwijzend naar eerdere instemming van het stichtingsbestuur – vorig jaar september al. Maar daar is het de facto bij gebleven, want de daadwerkelijke overdracht heeft nog altijd niet plaatsgevonden.

,,Wij willen een ‘ordentelijke’ overdracht onder leiding van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). De opgezette structuur is zodanig dat alle taken per direct kunnen worden overgenomen.”

Daarmee doelt de minister op de drie entiteiten die reeds zijn opgezet: de Stichting HNO Holding, de HNO Vastgoed & Beheer nv en de HNO Transitie & Exploitatie nv, die eind februari werden opgericht. Bij haar optreden wordt Camelia-Römer gesteund door de Raad van Ministers en eerder kreeg zij ook de backing van de Staten, het parlement van Curaçao, zoals uit het debat vorige week bleek.

Het botert al langer niet tussen de tien maanden geleden aangetreden minister en haar Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MRT) Stanley Betrian enerzijds en de top van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) anderzijds. Grootste probleem is de weigering of kennelijk onmogelijkheid van Sona om de jaarstukken van de afgelopen jaren te overleggen.

Dat is onverteerbaar voor Camelia-Römer, die zich op haar beurt wel moet verantwoorden voor het grootste bouwproject op Curaçao in decennia. Voor HNO is 421 miljoen gulden uitgetrokken en geleend. En het is duidelijk dat sprake is van een forse overschrijding; vermoedelijk van minimaal 78 miljoen, maar mogelijk zelfs 125 miljoen. Met lang niet alle overschrijdingsposten zal Camelia-Römer overigens instemmen en zij is het oneens met het beslag dat aannemer Ballast Nedam heeft gelegd – feitelijk uit wantrouwen jegens Sona -, maar op dit moment beschikt de regering niet over de financiële jaarrekeningen en kan de bewindsvrouw zich nauwelijks goed verweren en uitleg geven.

Bouw gaat door

,,Sona heeft zelf eerder aangegeven bereid te zijn de taken over te dragen. Dat houdt overigens geen décharge in. Maar wanneer deze overdracht plaatsvindt, dat blijft onduidelijk. Op een bepaald moment komt het Land in een situatie waarbij niet interveniëren grotere risico’s met zich meebrengt dan optreden.”

De minister geeft aan dat het HNO-project ‘natuurlijk’ doorgaat.

,,Tot de laatste steen. Dat moet wel. Daarom is alles klaar om het beheer, de transitie en daarna exploitatie over te nemen”, aldus Camelia-Römer, die zich gesterkt weet door een recent schrijven van de overheidsaccountants van Soab dat concludeert dat Sona en het bureau Berenschot, waarmee Sona in de clinch ligt, niet meewerken. Al in december 2016 constateerde een tussentijdse evaluatie dat in de organisatie van het HNO-project ‘het ontbreekt aan een effectieve en efficiënte structuur’.

De evaluatiecommissie beval dan ook aan een nieuwe organisatiestructuur op te zetten waarin effectiviteit en efficiëntie een belangrijke plaats innemen.

,,Sona heeft haar rol als gedelegeerd en formele opdrachtgever niet naar behoren vervuld”, aldus de General Counsel in het rapport. ,,Het verdient aanbeveling dat deze organisatie een stap opzij zet en wordt vervangen door een daadkrachtiger orgaan.”

Het lijkt erop dat minister Camelia-Römer zover is om Sona van HNO af te zetten. Daarmee wordt de beheersovereenkomst van 11 augustus 2011 die het Land Curaçao sloot met Sona beëindigd. In die relatie was het Land de materiële opdrachtgever en geldverstrekker voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, maar werd de bouw van HNO door het Land gedelegeerd aan Sona.

Op grond van deze overeenkomst heeft/had het Land Curaçao de directievoering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis volledig aan Sona uit handen gegeven. Sona is op grond van de Beheersovereenkomst de formele opdrachtgever voor de bouw van HNO. En het is Sona die met Ballast Nedam Infra het bouwcontract voor de bouw van het HNO heeft afgesloten.

Het betreft dan ook een drastische ingreep van de bewindsvrouw van Gezondheid.

Ballast bereid tot ophef van beslag

Beslaglegging nader uitgelegd in brief aan Staten

Ballast Nedam International, die belast is met de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is bereid tot de opheffing van het beslag op de rekeningen van Sona. Dit kan echter alleen gebeuren wanneer Sona genoegzame zekerheid stelt voor de vorderingen van Ballast Nedam, zo stelt area manager René Overdevest van Ballast Nedam International Projects in een brief aan de Staten.

,,Als Sona niet in staat is voldoende zekerheid te stellen, dan zijn we in beginsel bereid een door het Land gestelde zekerheid te accepteren voor de betalingsverplichtingen van Sona. Over de voorwaarden daarvan is overleg noodzakelijk.”

Deze krant maakte afgelopen week bekend dat Ballast Nedam Infra bv voor 31 miljoen dollar conservatoir derdenbeslag heeft laten leggen ten laste van Sona, met het Land Curaçao als aansprakelijke partij. Aanleiding voor het derdenbeslag door Ballast Nedam is dat deze er nog maar weinig vertrouwen in heeft dat opdrachtgever Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) over voldoende middelen beschikt voor de financiering van het resterende bouwtraject.

,,Sona komt haar betalingsverplichtingen aan ons niet na. Er zijn achterstallige betalingen, en wat wij uit de media vernemen, is dat de minister heeft aangegeven dat de middelen beperkt zijn en er geen geld bij komt”, aldus Overdevest eerder.

Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) liet vrijdag in de Staten weten de beslaglegging ‘niet correct’ te vinden. Bovendien vond ze het vreemd dat Ballast Nedam op de krant afgaat om een positie in te nemen, zoals een derdenbeslag onder het Land.

,,Er had ook gewoon voor een gesprek met het Land gevraagd kunnen worden. Het Land zal alle vorderingen dienen te honoreren, mits ze een basis hebben en mits ze aangetoond kunnen worden. En daar heeft niemand aan te twijfelen. Dit land is geen bananenrepubliek, dit is een geordend land”, aldus Camelia-Römer in de Staten.

De minister vindt dat Sona opheffing van het beslag moet vragen en waarschuwde Ballast Nedam dat geen cent zal worden uitgegeven aan werkzaamheden die niet zijn verricht.

,,Het is incorrect; incorrect dat er geen rekening mee wordt gehouden dat we met een Land van doen hebben.”

In de brief naar de Staten legt Ballast Nedam de beslaglegging nader uit.

,,Het beslag is gelegd omdat Sona de afspraken van de arbitrage en gerechtelijke uitspraken niet nakomt, er zijn daardoor achterstallige betalingen ontstaan. Sona heeft haar aandacht meer bij rechtszaken, onderlinge vetes, dan bij het HNO-project. Tevens vernemen wij van alle kanten dat het HNObudget ontoereikend is geworden.”

Overdevest stelt verder:

,,Wij hebben uit een presentatie van het ministerie van GMN d.d. 23 februari 2018 begrepen, dus niet uit de pers vernomen (!!), dat het budget van 421,8 miljoen gulden nog veel hoger uit kan vallen, met zo’n 100 tot 125 miljoen gulden. Voor een dergelijk maatschappelijk en belangrijk project is dat een zeer groot bedrag en dat baart ons zorgen.”

‘Werkwijze Sona wekt geen vertrouwen’

Na de arbitrage van de eerste claim heeft Sona aan Ballast Nedam gevraagd of de schade via een settlement kon worden afgerond, aldus Ballast Nedam in de brief aan de Staten. Hier heeft Ballast Nedam ook gehoor aan gegeven.

,,In de periode van maart 2017 tot en met juli 2017 hebben we intensief onderhandeld. Tijdens deze onderhandelingen hebben wij regelmatig aan Sona gevraagd of de verantwoordelijke minister van GMN op de hoogte werd gehouden. Daarop werd geregeld bevestigend door Sona op geantwoord. Een slotsom liet op zich wachten, want uiteindelijk bleek dat laatste niet het geval! Sona had haar principaal niet(!) op de hoogte gesteld. Deze werkwijze wekt totaal geen vertrouwen, wij voelden ons door Sona in ons hemd gezet en onheus behandeld.”

Ballast Nedam stelt op 26 februari 2018 ‘een zeer indringende brief’ naar Sona te hebben geschreven.

,,Deze brief is onbeantwoord gebleven, zelfs geen ontvangstbevestiging gekregen. Ook een tweede, nog zwaarder aangezette brief, op 19 maart 2018 naar Sona verzonden voor opheldering en het verzoek met ons in gesprek te komen. Ook dit belangrijke schrijven is onbeantwoord gebleven. Wij hebben als opdrachtnemer ons uiterste best gedaan het onderling te regelen. Sona gaf geen enkel gehoor!”

Eerder legde Overdevest al in de Staten uit dat een deel van de beslaglegging te maken heeft met toekomstige werkzaamheden. In de brief aan de Staten wordt de claim van 31 miljoen dollar gespecificeerd: nog te verschijnen bouwtermijnen; bedragen die betaald moeten worden uit de eerste en tweede claim en bedragen vermeerderd met indexering en renteverliezen.

‘Wel degelijk probleem met Sona’

,,Nadat door de overheid was besloten het ziekenhuis van Scadta-eiland naar Otrobanda te verhuizen, bleek dat qua ruimtelijke inpassing in eerste instantie niet te lukken”, zo begint Ballast Nedam haar antwoord op de vraag die eerder in de Staten is gesteld of het klopt dat er geen conflict is tussen Sona en Ballast Nedam.

,,Om het toch passend te maken moest de Hamelbergweg worden afgesloten en grote delen van het huidige Sehos Ziekenhuis worden verhuisd en de panden worden afgebroken. Voor deze actie zijn tussen Usona en BNIP (Ballast Nedam International Projects, red) keiharde afspraken gemaakt en is met naam en toenaam vernoemd wat en op welk moment moest zijn verwijderd om de bouw van HNO ongestoord te laten verlopen.”

,,Sona heeft deze afspraken niet kunnen waarmaken en delen van het terrein tot 1,5 jaar (!) later aan ons opgeleverd. Wanneer zulke belangrijke afspraken bij een project van 135.000.000 dollar niet worden nageleefd, ontstaat er voor een opdrachtnemer een enorm probleem. Er valt niet meer te organiseren, niet meer te plannen en er moet kostbaar worden geïmproviseerd. We hebben wel degelijk een probleem met Sona, en is in de basis de oorzaak dat we in deze Statenvergadering aanwezig zijn”, aldus Ballast Nedam tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. De bouw gaat gewoon DOOR, nee we zullen hem stil liggen, Gerrit de Dief 2 miljoen Amstel terrein, Par, moeras terein, letst bod best Jasje, een grote afgraving terein die over 2 jaar nog niet af is, ik heb een wedden schap bij Robby Lotery lopen van 1000,00 $ tegen honderd 1/100 dat het ziekenhuis niet binnen 7 jaar zal klaar zijn, dus KASSA, nu moet ik wel oppassen dat ik niet onder een fiets loop op het Willy PIASPIK plein

  2. Als SONA bestuursleden moeilijk gaan doen plaatst Suzy Romer hen tegen een megasalaris bij Bureau Post, wat een bolwerk dreigt te worden vol nietsnutten van PIN aanhangers.

    Dat is haar modus operandi.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties