AD | Staten eisen rol op

‘Tijdelijke commissie continuering en modernisering raffinaderij’ | Jeu Olimpio

Willemstad – In het maatschappelijke debat over de onzekere toekomst van de Isla-raffinaderij nemen de Staten het heft meer in eigen handen, door een speciale tijdelijke Statencommissie aan te wijzen die het proces op de voet gaat volgen.

Dat is besproken gisteren tijdens een Centrale Commissievergadering van het Curaçaose parlement. Het is de bedoeling dat hier vandaag, als de Staten tijdens een openbare vergadering opnieuw bijeenkomen, door de meerderheid een besluit over wordt genomen.

De in te stellen speciale Statencommissie wordt aangeduid als ‘Tijdelijke commissie continuering en modernisering raffinaderij’. De commissie wordt ingesteld voor de verdere duur van de zitting van het huidige parlement, dat wil zeggen tot 2021.

De commissie, die zal bestaan uit 9 van de in totaal 21 Statenleden, heeft tot taak ‘het controleren en monitoren van het proces dat moet leiden tot continuering en modernisering van de raffinaderij op Curaçao en zich te laten informeren ten aanzien hiervan’.

,,Het heft in eigen handen nemen vind ik iets te ver gaan”, zegt een parlementariër van de coalitie desgevraagd. ,,Beter is te praten over aantoonbare betrokkenheid en verscherpte controle op alles rond het thema.” In elk geval maken de Statenvoorzitter (William Millerson van PAR) en de ondervoorzitter (Giselle Mc William van MAN) deel uit van deze bijzondere commissie.

Het te nemen besluit wordt gemotiveerd met een aantal overwegingen. Ten eerste dat het onderwerp van de voortzetting van de Isla ‘in de belangstelling staat van de maatschappij’. Anders gezegd: voor velen het gesprek van de dag is.

Verder motiveren de Statenleden hun besluit, om zich nauwer met de kwestie van de toekomst Isla te gaan bemoeien, door aan te geven dat het parlement ‘belang heeft bij tijdige en betrouwbare informatie over de verdere ontwikkelingen’ ten aanzien van de Curaçaose raffinaderij.

Het Reglement van Orde van de Staten voorziet niet in een vaste commissie waar dit onderwerp kan worden ondergebracht. Maar de fracties zien er een ‘noodzaak’ in, gezien hun controlerende taak, om een tijdelijke commissie specifiek voor dit belangrijke aandachtspunt in te stellen.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Staten eisen rol op

  1. Weer een commissie en dan zeker weer een extra verdienen?

  2. Dit hoort bij de taak van de Staten, als het maar statenbreed met leden van coalitie en oppositie uitgevoerd wordt.
    Mogelijk dat ze dan tot de conclusie komen dat de isla niet te redden is en een visie kunnen ontwikkelen om het idee van Mossel te kunnen uitdragen en Curacao een paar stappen vooruit te brengen in de moderne wereld in plaats van vasthouden aan de verleden tijd.

  3. De vraag is natuurlijk, hoort dit bij het werk van de staten of is het zoals altijd uurtje factuurtje?

  4. Abraham Mossel

    De beste oplossing is afbreken die 100 jarige ROESTBAK, en een geheel nieuwe haven + sport haven en een hele nieuwe binnenstad op bouwen, genoeg werk voor 20 jaar voor duizende werknemers, hebben jullie daar wel eens aan gedacht tuinkabouters, Gerrit de Raaf en vazal en troll, Cova de schreeuwer!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *